Velikonoce v Norsku

21.03.2024 Zpět



Velikonoční tradice v Norsku: Od tradičního jídla po veselé zvyky

Velikonoce jsou v Norsku časem, který slaví rodiny a přátelé společně. Tato sváteční doba je plná zajímavých tradic a zvyků, radosti a společného souznění.

Jedním z nejvýraznějších prvků norských velikonoc je "påskekrim", což je označení pro velikonoční kriminální romány. Norské televizní stanice vysílají speciální kriminální seriály a filmy. Knihkupectví nabízejí široký výběr detektivek a kriminálních příběhů. Tato zvláštní tradice má své kořeny v 20. letech minulého století a dodnes je oblíbená mezi lidmi všech věkových kategorií. Součástí "påskekrim" je velikonoční verze hry na schovávanou. Děti a někdy i dospělí se skrývají, zatímco ostatní je hledají. Společná hra přináší do rodin zábavu a radost a přispívá k upevnění pout mezi jejími členy.

Dalším zajímavým zvykem je malování vajíček. Podobně jako v mnoha jiných zemích i v Norsku se velikonoční vajíčka zdobí různými vzory a barevnými kombinacemi. Malování vajíček je oblíbenou aktivitou pro rodiny s dětmi, které si tak mohou vytvořit vlastní barevné poklady.

V mnoha norských domácnostech se také tradičně peče "påskebrød", což jsou speciální sladké pečivo podobné vánočnímu chlebu. Tento sladký pokrm se často podává jako součást velikonočního svátečního stolu a je oblíbenou pochoutkou pro všechny.

Norské velikonoce jsou také spojeny s procházkami a výlety do přírody. Na horách si lidé užívají poslední příležitost k lyžování, ostatní vítají první teplé dny jara a obdivují krásu norské krajiny, která se začíná probouzet ze zimního spánku. Mnoho turistů vyhledává populární turistické trasy a místa jako jsou norské fjordy, vodopády nebo malebná přímořská městečka.

Velikonoční neděle, nazývaná "påske søndag", je dnem, kdy se rodiny setkávají a společně si užívají tradičních pokrmů a příjemného času stráveného společně. V rodinách se s různou intenzitou někde víc, někde méně, připomínají křesťanské tradice spojené s velikonocemi.

Celkově jsou norské velikonoce plné zábavy, laskavosti a společenského spojení. Tradice velikonoc v Norsku se přenášejí z generace na generaci a každá rodina má své vlastní způsoby, jak tuto sváteční dobu slavit a užívat si ji naplno.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.