Konec hotovosti v Norsku

05.12.2017 Zpět



V Norsku ukončily první z bank poskytování hotovostní služeb na přepážkách svých poboček. Klienti těchto bank již nemají možnost vybírat si na pokladnách hotovost. Norská společnost směřuje mílovými kroky do čím dál tím více digitálnějšího světa a samotní klienti si prý sami přejí vyřizovat co nejvíce svých záležitostí prostřednictvím mobilních chytrých telefonů, osobních počítačů, notebooků a tabletů.

Nové bankomaty, které v Norsku naleznete v každém větším sídle, umožňují vkládání, vybírání a dokonce i výměnu hotovosti. Klasické bankovnictví se stává staromódním, lidé přecházejí k mobilům, zatímco kamenné pobočky se orientují především poradenství. Budou-li všechny přepážky bank bezhotovostní, může být příštím krokem to, že učiní přítrž i bankomatům. Veškeré nakládání s hotovostí tak převezmou standardní kamenné supermarkety a další obchody.

Situace však není tak jednoznačná a jednoduchá, jak by se na první pohled zdálo. Existuje nemalý počet klientů, kteří by upřednostňovali tradiční způsob manipulace s hotovostí na přepážce renomovaného bankovního ústavu. K tomuto argumentu přidejme, že stále zůstanou místa a situace, kde se nedá platit jinak než hotově, např. v řadě turistických chat za ubytování, při kupování předmětů přímo od majitelů, na trzích, při sbírkách pro dobročinné účely, v dopravních prostředcích MHD, nemáte-li předem nabitou „lítačku“ atd.

Proti přímému používání hotovosti hovoří její relativní nepraktičnost. Snadno může být ukradena, představuje riziko pro obsluhu a nakládání s ní představuje zbytečné výdaje pro firmy, jsou základem černé ekonomiky a tím velkých krácení daní, DPH a dalších povinných odvodů.

Jedním ze stěžejních argumentů norských institucí pro odstranění hotovosti je kontrola černých peněz a plateb. Norské banky jsou provázány s mezinárodním bankovním systémem a přenechá-li se kontrola s černou ekonomikou bankám, může to být jako předat dohled nad mafií jedné z mafiánských rodin. Pak půjde většinou o vyloučení soupeřů na černém trhu. Navíc se snadněji, byť na úkor právních jistot, mohou vykonávat exekuce dlužných daní, DPH, výživného, atd.

Finans Norge, orgán dozorující nad finančnictvím v Norsku, podporuje přechod k čistě elektronickým finančním prostředkům argumentací o stále stoupajícím úrovni používání platebních karet. Devět z deseti plateb kartou probíhá kartou BankAxept, výběr hotovosti má trvale klesající tendenci. Podle norské centrální banky je nyní pouze pět procent platebních transakcí uskutečňováno pomoci hotovostního styku. Menší poměr používání hotovosti zaznamenává už pouze Švédsko a Velká Británie. Podle zdroje z norské národní banky činí náklady za každou platbou v hotovosti pro norskou společnost sedm norských korun, zatímco za platbou (BankAxept) kartou čtyři koruny.

1512479242-lavicka-Sonja

NORSKEM PO STEZKÁCH TROLLŮ - K FJORDŮM A VODOPÁDŮM


Znáte pověsti o Trollech - skřítcích žijících v zákoutích nedotčené norské přírody?
Vydáme se v jejich stopách po Trollí stezce, do národních parků, k ohromujícím vodopádům a peřejím. 
Zavítáme do Bergenu (rybí trh, vrch Fløyen). 
Norsko je zemí skalnatých fjordů, úchvatný Geirangerfjord je i na seznamu UNESCO.
Letecký zájezd pro milovníky ryzí skandinávské přírody.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.