Uzavření Gudvangentunelu

06.12.2017 Zpět



Aktualizace k článku:
v současnosti (říjen 2015) je provoz v Gudvangentunelu již plně obnoven!!!

Jedna z nejvytíženějších a návštěvníky Norska nejpoužívanějších spojnic mezi městy Oslo a Bergen, silnice E16, je neprůjezdná v oblasti mezi turistickými středisky Flåm a Gudvangen. Důvodem je uzavření Gudvangentunelu, který by poškozen srpnovou havárií švédského autobusu a jeho následného požáru.

Trasa přes Gudvangentunel je oblíbenou při přejezdu mezi rameny největšího evropského fjordu – Sognefjordu. Konkrétně mezi Aurlandsfjordem a Nærøyfjordem, který figuruje i na seznamu světového dědictví UNESCO.

Norské státní autority a místní touroperátoři sice posílili trajektovou dopravu mezi oběma fjordy, nasadili velkokapacitní loď MF Gulen, ale k plné náhradě dopravního spojení to nestačí. Navíc je kapacita velmi snížena včasnou rezervací velkých turistických společností, které pravidelně autokary dopravují své klienty a jsou schopny přesně a se značným časovým předstihem naplánovat své cesty. Rozhodně platí, že cesta trajektem přes dva fjordy je časově delší než původní doprava tunelem.

Přijedete-li do Norska letecky a pojedete-li z Osla do Bergenu, pak alternativou k cestě přes uzavřený Gudvangentunel je použít silnici Rv7, vedoucí přes náhorní plošinu Hardangervidda, nebo silnici E134 procházející pohořím Haukelifjell. Poslední možností je silnice Rv55 přes Sogndal a následné pokračování trajektem a silnicí Rv13 přes pohoří Vikafjellet. Všechny varianty procházejí poměrně náročným horským terénem, často s velkými převýšeními, spoustou zatáček a místy úzkými silnicemi.

Podle zatím předběžných informací bude tunel zavřený po dobu „několika týdnů“. Pro ty, kteří hledají nejsnazší a nejrychlejší objízdnou variantu doporučujeme jednoznačně cestu Rv7 (mezi osadami Gol a Trengereid), turisticky nejatraktivnější, ale zároveň vzhledem k dovolené rychlosti časově nejnáročnější, je průjezd po Rv55 a Rv13 (Gol, Fodnes - trajekt, Hella - trajekt, Vik, Vinje).

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.