Charakter počasí v Norsku

03.01.2023 Zpět



Pokud cestujete do nějaké země poprvé, jedním z prvních přípravných bodů vašeho plánu bude otázka na počasí. Traduje se, že Norsko je příkladem, kde obzvlášť platí populární rčení: "Neexistuje nic takového jako špatné počasí, jste jen nesprávně oblečeni." Na cestu do Norska si zabalte nejteplejší vlněné svetry, ale i plavky, windstopper nepromokavou bundu, ale i kraťasy a tričko s krátkým rukávem.

Norsko se rozkládá od 57° do 78° severní šířky, takže klima se v jednotlivých částech Norska hodně liší. Existují velké rozdíly mezi severem a jihem, mezi vnitrozemím a západním pobřežím, mezi oblastmi při fjordech a horskými oblastmi. Díky působení Golfského proudu má Norsko mnohem teplejší a mírnější počasí než jiné části světa ve stejné zeměpisné šířce, jako je Aljaška, Grónsko nebo Sibiř.

Obecně platí, že pobřežní oblasti na západě Norska mají relativně mírné a vlhké zimy se sněhem až ve vyšších horách. Počasí východních částí Norska je charakterizováno nízkými teplotami během chladných zim s dostatkem sněhu a horkými a relativně suchými léty.

Nejteplejší oblasti se nachází v jižní části Norska, teploty v Oslo a na plážích na jih od Stavangeru mohou v létě dosahovat i přes 30°C. Velmi teplá a suchá léta jsou v okolí městečka Lom, v Telemarku a údolí Hallingdal. Oblast kolem Sørfjordu je výjimečná jablečnými a třešňovými sady – najdete zde nejsevernější ovocné farmy na světě vyrábějící skvělý cider. Naproti tomu nejchladnější norské počasí panuje na vrcholcích hor (národní park Jotunheimen) a v oblasti norského Laponska – náhorní plošina Finnmarka.

Roční období v Norsku

Norské počasí se do jarních dní probouzí velmi nepravidelně. Někdy přichází zkraje března, někdy si dává na čas. Jakmile se však Slunce opře do tajícího sněhu, přichází období, kdy se naplní úchvatné vodopády, rozkvetou stromy a květiny. Především v oblastech za polárním kruhem se rychle prodlužuje den a tím i doba působení slunečních paprsků na poslední záchvěvy zimy. Ale pozor – každá lokalita může mít z pohledu počasí svou odlišnost. Například turisty velmi oblíbená Trolí stezka se po zimě otevírá až na konci května, ve výjimečných letech i na začátku června. Do té doby se jedná o neprůjezdnou oblast.

Z pohledu cestovatelů do Norska jsou pochopitelně nejoblíbenějšími měsíci červen, červenec a srpen. Počasí je v tomto velmi příjemné. Dokonce i na Lofotech za polárním kruhem panuje arktické léto, které vám umožní pohybovat se v těchto severských oblastech v kraťasích a tričku s krátkým rukávem. Samozřejmě, že pokud bude pršet a případně foukat oceánský vítr, tak budete muset nějakou tu vrstvu oblečení přidat.

Podzim je nejhezčí v oblastech Finnmarky – období, kdy se zdejší tundra barví nekonečným množstvím barevných odstínů, nazývají místní Sámové „ruska“. I v oblastech středního a jižního Norska bývá počasí v průběhu září a října stabilnější, vybízející k túrám a procházkám. Nevýhodou pro cestovatele je již ve srovnání s létem poněkud kratší den.

Zimní počasí nahrává zimním sportům a rekreaci. Norsko je královstvím zimních radovánek, počínaje běžeckým lyžováním ve všech jeho podobách, pokračujíc skialpinistickými terény a konče například jízdou Husky psím spřežením. Lofoty, ostrov Senja a oblasti kolem Tromsø jsou v tomto období vyhledávané díky fenoménu Polární záře. Ale i v zimě funguje Golfský proud, a tak vás i na dalekém severu čekají relativně příznivé teploty a počasí přinášející jistotu pohádkově zasněžené přírody.

Norsko patří mezi lídry v předpovědi počasí. K této profesionální kompetenci Nory dovedla nutnost předvídat povětrnostní vlivy pro námořní plavbu okolo členitého norského pobřeží zvrásněného nekonečným množstvím fjordů a ostrovů. Sledujte stránky www.yr.no nebo si do svých mobilů nahrajte bezplatně aplikaci Norského meteorologického institutu.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.