Nové národní parky v Norsku

11.04.2021 Zpět



V Norsku je v současné době 47 národních parků a s velkou pravděpodobností k nim brzy přibudou další. Norská oblast Hornelen, pohoří Sunnmørsalpane, Masfjordfjell a Øystesefjell by se mohly stát novými národními parky, pokud bude schválen návrh Norské agentury pro životní prostředí.

Návrh navazuje na zprávu o biologické rozmanitosti předloženou norskému parlamentu a bude zvážen ministerstvem pro Klima a životní prostředí.

"Abychom mohli navrhnout nová území národních parků, musí být podpora a souhlas především ze strany zástupců dotčených obcí", řekla ředitelka Norské agentury pro životní prostředí Ellen Hambro.

Prvním z kandidátů je nejvyšší mořský útes v Evropě Hornelen - ostře vystupující do výšky 860 metrů nad hladinou průlivu Frøysjøn. Průliv patří mezi frekventované námořní trasy, proplouvají tady lodě známé plavební společnosti Hurtigruten. Mohutný a zdaleka viditelný skalní útes vždy sloužil k navigaci proplouvajících námořníků. Na vrchol přírodní dominanty vede kromě klasické turistické cesty také via ferata.

Pohoří Sunnmørsalpane je doslova obklíčeno fjordy. Vartdalsfjord, Storfjord, Hjørundfjord a Sunnylvsfjord ještě zvýrazňují nádheru této oblasti, která v létě láká k úžasným trekům a v zimě je jednou z nejvyhledávanějších skialpinistických arén nejen v Norsku, ale i v celé Skandinávii. Nejvyšším vrcholem je Kvittega s výškou 1.717 m.n.m. Lokalita se nachází východně od silnice E39 spojující Bergen a Ålesund. Oblast je jak stvořená pro individuální dovolenou, ke které vám vytvoříme intinerář na míru.

Také další kandidát na začlenění mezi norské národní parky je orámován fjordy – Fensfjord a Austfjord. Pohoří dosahuje výšek kolem 800 metrů a v tunelech pod ním vede silnice E39 k trajektu přes nejdelší evropský fjord Sognefjord.

Poslední do mariáše kandidátů nových národních parků v Norsku je pohoří Øystesefjella. Nejlépe dostupným je z Bergenu a mnoho obyvatel tohoto města tady provozuje své outdorové a sportovní aktivity. V pohoří je řada horských jezer, a především v době jarního tání také vodopády. K nejobdivovanějším patří Steindalsfossen.

Itineráře k návštěvě národních parků, ať už těch stávajících nebo nově vznikajících vám připravíme v rámci dovolené "na míru"

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.