Tradiční chaty a sruby v Norsku

26.03.2021 Zpět



Existuje jen málo věcí, pro které mají Norové stejně tak velkou vášeň jako pro své chaty. V posledních letech se toto nadšení ještě více prohloubilo a důkazem budiž rekordní prodeje v roce 2020. Kolik je v Norsku chat, kde jsou a proč je Norové tolik milují?

Historie

Původně sloužily hytter neboli sruby k přenocování a odpočinku cestujících, kteří překračovali hory pěšky nebo k ubytování rybářů podél pobřeží. Byly také sezónními obytnými místy pro farmáře, kteří žili a pracovali v letním období na horských farmách.

Dřevěná obydlí těchto horských farem se stala oblíbenými turistickými cíli v polovině 18. století a znamenala tak začátek norské "chatové tradice", známé také jako hyttekultur.

První rekreační chaty se začaly objevovat v Norsku po první světové válce, přičemž mnoho z těchto chatek bylo postaveno ručně jejich původními majiteli.

Strohá řeč čísel

V Norsku je dnes přes 440 000 chat a prázdninových domů. Průměrná chata v horách stojí podle norských statistik 2,1 milionu norských korun, zatímco průměrná cena nově postaveného moderního domu je 4,1 milionu norských korun.

V roce 2020 se na realitním trhu v Norsku prodalo celkem 15 800 chat a chalup, což je o 30 procent více než rok předtím.

Obce Trysil a Hol se staly v loňském roce sídly s největším počtem prodaných chat, domovem dvou nejoblíbenějších lyžařských středisek v Norsku. Nejdražší horské chaty se nacházejí v Hemsedalu a Øyeru, kde je průměrná cena 4,4 milionu norských korun.

Také chaty a chalupy u moře jsou v Norsku neuvěřitelně populární a bývají většinou dražší než v horách. Například srub ve Færderu stojí v průměru 8,7 milionu norských korun. To je podstatně více než průměrná cena standardní nemovitosti v Oslo, která se pohybuje kolem 5,9 milionu norských korun.
Mnoho lidí v Norsku sní o tom, že jednoho dne budou mít vlastní chatu, a pro mnohé je to sen, který si uskuteční až v ve zralém věku.

Osoby mladší 30 let představovaly pouze tři procenta nových majitelů chat. Navíc ti ve svých 30 letech tvořili pouze 18 procent, zatímco většinu, 61 procent, tvořili lidé ve věku 40-60 let.

Relax a návrat k přírodě

S obrovskou popularitou chat je pro Nory spojena snaha co nejvíce volného času trávit v přírodě, pro mnoho Norů je to také způsob, jak trávit dovolenou. Ze svých chat pak podnikají túry nebo cyklovýlety po okolních horách. Večer pak tradiční oheň, ať už opékání venku nebo s vínem u krbu. 

Chaty a chalupy lze pronajmout i k vaši dovolené v Norsku. Budete-li chtít poradit a bližší informace, obraťte se na nás 

 

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.