Fjordy v Norsku: Nejúchvatnější místa k vidění

16.09.2022 Zpět



Při vyslovení slova Norsko se většině z nás vybaví také slovo fjord. A skutečně, Norsko je zemí fjordů, však se také nachází na nekonečném norském pobřeží severního Atlantiku úctyhodných 1.200 fjordů. Původ samotného slova fjord pochází již z dob Vikingů a vztahuje se ke slovům „cesta, plavba, překonání, přejezd“. 

Z čistě fyzikálně geografického hlediska jsou norské fjordy úzké mořské zátoky, hluboko zařízlé do pevniny, většinou lemovány prudkými svahy okolních skalisek. Fjordy v Norsku byly vytvořeny obrovskými silami ledovců ustupujících z pevniny do moří a oceánů v období přibližně před desetitisíci lety. Společným znakem většiny norských fjordů je jejich velká hloubka (většinou přes 100 metrů, ale například Sognefjord až 1.300 metrů). Příkrá skalnatá úbočí jsou také často lemována úžasnými vodopády.

Geirangerfjord

Za pomyslného krále norských fjordů lze jistě označit Geirangerfjord. Patří mezi nejnavštěvovanější norské atrakce, a ne náhodou je zapsán na seznamu UNESCO. Ze skalnatého úbočí nad fjordem se valí vodopád Sedm sester (norsky De Syv Søstrene), do fjordu se valí peřeje říček Vesterå, Grinddal a Marå. Do stejnojmenné vesničky – Geiranger – lze doplout po hladině fjordu z městečka Hellesylt. Z přístavu vyrážejí i krátké výletní plavby a připlouvají sem také velké výletní lodě tradiční norské plavební společnosti Hurtigruten. Pokud do Geirangeru zamíříte po silnici, tak se projedete i po dalším turistickém magnetu Trolí stezce nebo se zastavíte na panoramatickém vyhlídkovém vrcholu Dalsnibba.

Sognefjord

Je nejdelším norským fjordem, ale zároveň nejdelším fjordem v Evropě. Do pevniny se Sognefjord zarývá úctyhodných 204 kilometrů. S řadou svých „fjordových“ ramen jako jsou Fjærlandfjord, Aurlandsfjord, Lærdalsfjord a Lustrafjord vytváří unikátní přírodní scenérie. Součástí Sognefjordu je i Nærøyfjord – další z fjordů na seznamu UNESCO.

K Sognefjordu se nejsnáze dostanete z Bergenu po silnici E16. K návštěvě lákajícím místům po cestě patří vodopád Tvindefossen nebo velmi zdařilá interaktivní expozice vikingské vesničky v obci Gudvangen. Z městečka Flåm se můžete projet vyhlášenou železniční tratí Flåmsbana, případně vyšplhejte na vyhlídku Stegastein a prohlédněte si část Sognefjodu z ptačí perspektivy.

Lysefjord

Dostáváme se do jižní části Norska k jedné z ikon celé Skandinávie. Skalní útes Preikestolen (v českém překladu Kazatelna) se vypíná do výšky přes 600 metrů nad hladinu Lysefjordu. Vrchol útesu je cílem turisticky nenáročné cesty o celkové délce necelých 8 kilometrů s převýšením přibližně 350 metrů. Věřte, že výhled z Preikestolen na celý Lysefjord bude pro vás nezapomenutelným a dechberoucím zážitkem.

Na opačném břehu Lysefjordu se nachází další lákadlo. Obrovský kámen vzpříčený mezi dvě skály – Kjeragbolten. I sem vede turistická stezka, která je však o něco náročnější než ta na Preikestolen. Odměnou vám budou další úžasné pohledy na Lysefjord. Vstup na kámen je jen pro odvážné, hlubina pod vámi bude přes 500 metrů. Další útesy nad Lysefjordem slouží jako startovní místa a aréna pro paragliding a base jumping.

Trollfjord

V našem putování po norských fjordech se posuňme daleko za polární kruh na souostroví Lofoty. Těchto přibližně 80 ostrovů a ostrůvků je považováno za nejkrásnější souostroví severní polokoule. Na pobřeží ostrova Austvågøya pak nalezneme Trollfjord. Dostanete se sem pouze lodí (nevede sem žádná silniční komunikace). Do Trollfjordu připlujete pouhých 100 metrů úzkou skalní „bránou“, ve fjordu, jakési mořské soutěsce, vás téměř ze všech stran obklopí přes 1.000 metrů vysoké skalní štíty. Trollfjord je tradičním hnízdištěm majestátních mořských orlů. K pozorování jejich letu a způsobu lovu ryb sem míří turisté na rychlých lodích (zodiac) v rámci Eagel Safari.

 

Hardangerfjord, Nordfjord, Storfjord, Altafjord a Trondheimfjord

Mezi další úchvatné norské fjordy, jejichž prohlídku byste si během své dovolené v Norsku neměli nechat ujít patří Hardangerfjord, Nordfjord, Storfjord, Altafjord a Trondheimfjord. Každý z nich má svou jedinečnou krásu, konkrétní zajímavost a důvod k návštěvě. 

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.