Kjeragbolten - adrenalin a pohledy na Lysefjord

04.12.2017 Zpět



Cesta k tomuto nádhernému místu však nepatří mezi ty snadné. Už při příjezdu musíte volit mezi variantou loď nebo auto. Pokud se rozhodnete pro vyhlídkovou plavbu, při které si z hladiny fjordu prohlédnete také další z norských ikon – Preikestolen, pak lodě převážející i automobily a míří do malého přístavu Lysebotn. Vyplouvají ze Stavangeru se zastávkami v Lauvvik a Forsand. Z „konečné“ - Lysebotnu vás už čeká strmá cesta klikatících se serpentýn k hornímu parkovišti ve výšce 640 m.n.m.

Druhá varianta, jak se dostat k výchozímu bodu turistické stezky – hornímu parkovišti, vede přes státní silnici číslo 45 (odbočit k ní se dá například ze silnice E39), pokračuje odbočkou u Sinnes po silnici č. 975 a dále pak odbočkou na silnici č. 986 (Lyseveien) a silnici č.500 (Lysevegen). Posledních 25 kilometrů vede po velmi úzké silnici s nutností opatrně se vyhýbat protijedoucím vozidlům.

Pěší trasa z parkoviště, kde se nachází také stylová restaurace, hned od samého začátku ukazuje, co nás při výstupu na Kjeragbolten čeká. Vede z velké části po skalnatých blocích s úseky zajištěnými řetězovým zábradlím. Ani zajištěné pasáže nejsou nijak nebezpečné, řetězy osazené úseky mají spíše napomáhat při prudších krocích a také, v případě nepříznivého počasí se sníženou viditelností, k lepší orientaci v relativně méně přehledných místech. Ačkoli je cesta velmi dobře značená typickými červenými „téčky“, při soumraku nebo mlze by mohl být problém najít další značku.

Ačkoli vzdálenostně jde o krátkou trasu – necelých 5 kilometrů, díky technickým pasážím, převýšení (dvakrát kopec nahoru, jednou klesání) a v sezónu nutnost vyhýbání se na úzkých místech a úsecích, časově si na cestu k „šutru“ určitě naplánujte dvě hodiny a stejně tak přibližně 1,5 hodiny na cestu zpět. Budete-li se na Kjeragboltnu kochat a v sezóně čekat frontu na váš snímek pózování na kameni, pak se vám celkový čas túry patrně ještě prodlouží.

Za pěkného počasí budete odměněni nejen úchvatným pohledem z krajů útesů nad Lysefjordem, ale i jedinečnou scenérií nekonečných horizontů skalnatých vrcholků hor. Celá oblast kolem Lysefjordu patří spolu s Preikestolen k nejúžasnějším místům v Norsku, rádi pořádáme zájezdy Dovolená Norsko právě k těmto lákadlům.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.