Užitečné informace z Norska

05.12.2017 Zpět



Formality pro cestu, celní omezení
Ačkoliv Norsko v posledním referendu odmítlo členství v EU, jedná se o standardní zemi navázanou na evropské hospodářské struktury. Je také součástí Schengenského prostoru.
Nahodilé hraniční celní kontroly se zaměřují hlavně na drogy a alkohol. Je nutné si ohlídat poměrně přísná (a důsledně střežená) omezení na dovoz alkoholu. Pro informaci uvádíme množství alkoholu
a tabáku, které lze do Norska bezcelně dovézt (zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR):
1 litr lihovin a 1,5 litru vína a 2 litry piva nebo 3 litry vína a 2 litry piva nebo 5 litrů piva nebo 1 litr lihovin a 3,5 litrů piva; 200 ks cigaret nebo 250g tabáku nebo 200 ks tabákového papíru
Je zakázáno dovážet alkohol silnější než 60 %, alkohol mohou dovážet pouze osoby starší 18 let, alkohol silnější než 22% pouze osoby starší 20 let.
Masa a mléčných výrobků lze do Norska ze zemí EHP bezcelně dovézt celkem max. 10 kg, čokolády
a sladkostí do 1 kg.
V hotovosti lze dovézt nebo vyvézt hotovost odpovídající hodnotě maximálně 25.000 NOK.
Je zakázáno dovážet také zbraně, pyrotechniku, brambory, zvířata, rostliny (pro pěstění). Pro další detail stránky norského Celního úřadu www.toll.no

Rozhodně doporučujeme cestovní pojištění, stejně tak jako pojištění storno poplatků. Smluvní vztah máme s pojišťovnou Allianz, ale máte-li "svou" pojišťovnu, tak je výhodnější pojištění v rámci jedné pojišťovny.
 

Telefonování
Mezinárodní telefonní předvolba pro Norsko je +47. Pro volání z Norska se používá obvyklá mezinárodní předvolba (ČR 00420). Pro nouzové situace je možné využít univerzální telefonní číslo 112. Podobně jako u nás se, vzhledem k rozmachu mobilních telefonů, telefonní budky vyskytují už méně často. Norsko má přes relativní komplikovanost a rozmanitost terénu dobré pokrytí signálem GSM. V obydlených oblastech či turistických centrech se dovoláte bez problémů. V horských terénech může být dostupnost spojení omezena, ale jedná se spíše o výjimky v pustinách na severu.
V Norsku provozuje služby mobilních sítí několik operátorů, z nichž nejvýznamnější roli hraje společnost Telenor a její jediná konkurenční společnost NetCom.

Internet
Při použití vlastního přenosného počítače či telefonu s podporou bezdrátových sítí vám připojení k wi-fi zdarma umožní v mnohých restauracích, barech či kavárnách.
Služeb internetu lze využívat i ve veřejných knihovnách, které jsou velmi rozšířené po celém Norsku. Někdy (především ve velkých městech) se však můžete setkat s dlouhou čekací lhůtou.

Elektřina
Zásuvky a elektrická síť mají v Norsku zcela běžné evropské parametry – napětí 220 V. Nebudete potřebovat žádné cestovní adaptéry, do elektrických zásuvek lze připojit všechny u nás běžně používané spotřebiče (dva kulaté kolíky).

Poštovné
Za pohlednice posílané domů (do ČR) zaplatíte známku v hodnotě 8.50 NOK, do mimoevropských zemí pak 10.50 NOK. Známky lze koupit v hotelích, na poštách a v obchodech, kde jsou k prodeji pohledy.

Kriminalita a bezpečnost
Severské země jsou proslulé svou velmi nízkou kriminalitou. Díky postupující globalizaci se situace postupně mění. Ve srovnání s celým zbytkem světa však bezpečnostní situace na velmi vysokém standardu. Jako všude však platí alespoň základní pravidla obezřetnosti.
Kriminalita se téměř vždy vyskytuje úměrně velikosti měst. Oslo, Bergen a Trondheim potvrzují tuto skutečnost. Určitě se nemusíte obávat konfliktů, nicméně pouliční kapsáři mohou využít vaší nepozornost.
Podobně jako v Praze oblast kolem Hlavního nádraží má i Bergen své místo, kde se scházejí typické skupinky drogově závislých - park Nygårdsparken.

Ubytování
Na našich zájezdech ubytováváme naše klienty vždy pohodlným způsobem, není nutné tedy si brát s sebou spacáky nebo vlastní povlečení. V případech, kdy si budete chtít vyzkoušet vícedenní trek v některém z národních parků s přespáním v samoobslužné chatě DNT, se dohodneme a doporučíme vám vhodnou výbavu.

Čím a jak platit
Ve většině míst lze naprosto běžně platit platebními kartami. Bankovky jsou v nominálech 50, 100, 200, 500 a 1000 NOK, menší hodnotou než 1 NOK jsou øre (1NOK = 100 øre). 
Mince jsou v hodnotách 1, 5, 10, 20 NOK. Dovoz hotovosti je omezen částkou odpovídající 25.000 NOK.

Kontakt na velvyslanectví
Embassy of the Czech Republic, Fritzners gate 14, 0244 Oslo, tel. 0047/22121030,
email: oslo@embassy.mzv.cz, konzulát v Bergenu a Trondheimu viz.  www.mzv.cz

Časové pásmo
Norsko se nachází ve stejném časovém pásmu jako ČR, časový posun je tedy 0 hodin.

1663753670-Preikestolen

POPRVÉ DO NORSKA: IKONICKÝ PREIKESTOLEN, FJORDY, VODOPÁDY


Letecky do Norska s malou skupinou klientů. Skalní útes Preikestolen - úžasný výhled z ikony Norska. Nejlákavější místa Skandinávie - fjordy, jedinečné scenérie norské přírody a národních parků, impozantní vodopády, panoramata ledovce Folgefonna. Královský palác a Vigelandpark, plavba lodí k ostrůvkům Oslofjordu.
Překvapivě skvělá norská gastronomie: losí/sobí steaky, rybí speciality.


Více informaci

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.