Myslivost a lov zvěře v Norsku

02.02.2021 Zpět



Norsko je nejen ideální zemí pro vaši dovolenou u fjordů a vodopádů, ale má také silnou tradici lovu. Rozsáhlé a jen mírně osídlené území Norska je ideálním prostředím k provádění této prastaré činnosti a lov spojený s myslivostí se velmi dobře shoduje s národní charakteristikou Norů milujících přírodu.

Ať už jste sami lovci nebo se jen chcete dozvědět základní fakta o lovu v Norsku, jsou následující řádky určeny právě vám.

Silná norská lovecká tradice
Norsko je čtvrtou zemí na světě co do počtu lovců na obyvatele – za Kanadou, Finskem a Kyprem. To lze vysvětlit dvěma faktory.
Za prvé, Norové mají snadný přístup do přírody. Bez ohledu na to, kde v Norsku se právě nacházíte, nikdy nejste daleko od divočiny. Za druhé, drsné zimní podmínky a krátká, chladná léta znamenají, že lov nebyl historicky koníčkem, ale nutriční nutností. Ve špatném hospodářském roce může úspěšný zimní lov znamenat rozdíl mezi přežitím a hladověním. Celkový počet lovců v Norsku je v posledních dvou dekádách relativně stabilní – řádově 140.000 aktivních lovců.

Nejčastější lovená zvířata v Norsku
los (elg)
Největším zvířetem, které se v Norsku loví, je los – Norové láskyplně označovaný jako král lesa. Největší samci mohou dosáhnout váhy i přes 500 kg, v lese však losi ožírají především borovicové a březové porosty a na tyto stromy tak působí jako škůdci. Od 80. let 20. století se počet losů ulovených v Norsku pohybuje mezi 25.000 a 40.000 -  údaj pro sezónu 2021–2022 je 29.276 ulovených losů.

Jelen (hjort)
V posledních několika letech jeleni rychle předběhli losy jako cíl číslo jedna pro lovce velké zvěře. Z přibližně 10.000 jelenů ročně poražených v 80. letech minulého století se toto číslo postupně zvýšilo na přibližně 30.000 na přelomu tisíciletí a přes 50.000 na začátku 20. let XX. století.
Tento nárůst je z velké části způsoben explozivním nárůstem populace jelena lesního. Důvody tohoto nárůstu nejsou jednoduché, ale nepřítomnost přirozených predátorů a zvýšení zemědělských výnosů jsou nejpravděpodobnějšími aspekty tohoto vývoje.
Stručně řečeno, četná zúrodněná zemědělská pole znamenají, že jeleni mají prostě víc možností k pastvě. Dobře udržované soukromé zahrady jsou také užitečným zdrojem potravy pro jeleny lesní.

Srnec (rådyr)
Menší příbuzný jelena, srnec, je další ceněnou kořistí norských lovců. V sezóně 2020–2021 bylo uloveno více než 34.000 kusů. Vzhledem ke své malé velikosti mají tito jeleni větší počet predátorů, což pravděpodobně vysvětluje, proč jsou jejich celkové počty nižší než u jelena lesního. Je známo, že je loví lišky, rosomáci, rysi a dokonce i orli skalní (i když pouze malá telata).

Divoký sob (villrein)
Většina sobů v Norsku jsou domestikovaná stáda, která vlastní domorodá populace země – Sámové žijící v Laponsku, oblasti za polárním kruhem. Ale stále existují i divoká stáda. Počet zvířat lovených ročně podléhá kvótám stanoveným úřady na základě stavu populace volně žijících sobů. Tento počet je od 80. let každý rok nižší než 10.000 a v sezóně 2021–2022 to bylo pouze 5.641 kusů.

Drobná zvěř
V Norsku se loví mnoho dalších druhů drobné zvěře většinou ptáků, ale také několik savců. K nejčastěji loveným patří tetřev vrbový
, tetřev lesní, holub hřivnáč, divoká kachna, zajíc a liška.

Pravidla pro lov v Norsku
Každý lovec v Norsku musí být registrován v norském registru lovců a zaplatit poplatek za loveckou licenci. Poplatek za lovecký lístek k lovení všech druhů zvěře je 460 NOK (údaj z roku 2022).
Myslivci musí také buď absolvovat test norského loveckého lístku, nebo v případě zahraničních lovců předložit dokumentaci prokazující, že jsou kvalifikováni pro ekvivalentní druh lovu ve své domovině. Věková hranice je 16 let pro malou zvěř a 18 let pro velkou zvěř.
Pro střelbu na vysokou zvěř puškou musí myslivci buď absolvovat norský střelecký test, nebo doložit, že takový test ve své domovské zemi složili. Tyto doklady je nutné mít s sebou při samotném lovu.
A konečně, myslivci si musí zajistit povolení od osoby, která vlastní pozemek, na kterém budou lovit. Shrnutí pravidel pro zahraniční lovce v Norsku lze nalézt na webových stránkách
registračního centra Brønnøysund

Norské předpisy pro střelné zbraně
Norsko má přísné zákony o držení zbraní, které umožňují vlastnictví zbraní (ve většině případů) pro lov nebo sportovní střelbu.
Předpisy pro skladování zbraní stanoví, že každá střelná zbraň nebo její životně důležitá část musí být bezpečně uzamčena ve schváleném sejfu na zbraně, bezpečně přišroubována k neodstranitelné části domu. Navzdory těmto nařízením je držení zbraní v Norsku zcela běžné, přibližně 29 střelných zbraní na 100 obyvatel.
Pokud máte bydliště v Evropě a máte od úřadů v zemi svého bydliště platný evropský zbrojní pas, můžete na norské celnici projít „zelenou zónou“ (není co deklarovat) a nemusíte předkládat svou zbraň. úředníkovi po příjezdu.
Na požádání však musíte být schopni předložit zbrojní i zbrojní pas. Toto pravidlo platí při pobytu v Norsku do tří měsíců.

Jako cizinec, který do Norska přiváží střelnou zbraň, jste povinni mít s sebou vždy:

Platný zbrojní průkaz ze země vašeho bydliště
Platný doklad totožnosti
Dokumentace ověřující, proč cestujete do Norska se střelnou zbraní, jako je pozvánka k účasti v soutěži nebo dokumentace, že máte přístup do lovišť v Norsku
Platný evropský zbrojní pas. Všechny střelné zbraně, které si s sebou berete, musí být uvedeny v průkazu

Snadný způsob, jak jít lovit v Norsku
Nejjednodušší (ale ne nejlevnější) způsob, jak se vypořádat s byrokracií a logistikou spojenou s lovem v Norsku jako cizinec, je dohoda se specializovanou společností, nejčastěji se specializovanou cestovní kanceláří. Samozřejmě budete muset stále respektovat zákony a předpisy, ale cestovní kancelář vás celým procesem provede.
Tímto postupem se odstraňuje překážka v zajištění povolení k lovu od majitele pozemku (protože se o to postará právě specializovaná společnost). Specializovaná společnost vám samozřejmě zajistí také ubytování v loveckých chatách v blízkosti loveckých lokalit. Většina těchto společností nabízí i profesionální průvodce, který zná dokonale místní terén a je vám na blízku během lovu.

Jste myslivec? Jaká je vaše oblíbená lovecká destinace? Chtěli byste si vyzkoušet lov v Norsku? Dejte nám vědět v komentářích na info@viamarpi.cz! Budete-li chtít přípravit individuální loveckou výpravu kontaktujte nás na adrese: info@viamarpi.cz

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.