Kdy je nejvhodnější termín pro cestu do Norska?

25.02.2021 Zpět



Asi nejčastější otázka, kterou dostávám. Zeptáte-li se člověka, který jako já tráví v Norsku 4 až 5 měsíců v roce, odpoví vám pravděpodobně stejně: „Kdykoli - v zimě Polární záře, Husky psí spřežení a velrybí safari, v létě Půlnoční Slunce, fjordy, vodopády a úžasně zelené ostrovy s písečnými plážemi za polárním kruhem".

Protože však většina cestovatelů míří do Norska, nejkrásnější země Skandinávie, hlavně v letní sezóně, budu se v tomto článku prioritně věnovat letnímu období.

Stejně jako v západní a střední Evropě je cestování nejintenzivnější v období prázdninových měsíců, tedy v červenci a v srpnu. Hodí se připomenout, že norské školní prázdniny začínají už kolem 20. června a končí kolem 20. srpna.

Když slunce nezapadá

Osobně bych doporučoval vydat se do Norska právě v druhé polovině června. Souvisí to s letním slunovratem (21.6.), kdy je den nejdelší a noc velmi krátká. V oblastech za polárním kruhem můžete dokonce zažít dny, kdy Slunce nezapadá. Při západu se jen zlehka dotkne hladiny oceánu a pak se znovu vydává na svou celodenní pouť po obloze. Počet dní, které tento fascinující jev trvá, je závislý na tom, jak daleko na sever od polárního kruhu se budete nacházet. Tady je tabulka, kde si to po zadání místa a data můžete zjistit.

Co třeba na jaře

Při cestách v brzkém jaru (duben – květen) je nutné pamatovat na to, že se v horských úsecích můžete setkat i se sněhem. Ve vyšších polohách hor pak i s vysokými sněhovými bariérami vytvořenými sněžnými frézami. Ověřte si také, zda vámi konkrétně plánovaná trasa je po zimní sezóně otevřená.

Například jedna z nejkrásnějších tras vedoucích přes Trolí stezku (do Geirangerfjordu) se otevírá většinou až na konci května, výjimečně i v prvních dnech června. V této souvislosti také upozorňuji, že pokud budete doma plánovat cestu v zimě a na jaře, googlemaps.com (a další) vám bude ukazovat varianty tras podle aktuálního data, tedy jen úseky průjezdné v daném období (a neukáže vám letní možnosti). V době vaší cesty může však situace být zcela odlišná. Přibudou trasy průjezdné v létě – zimní vers. letní varianty se od sebe výrazně liší, zimní „objížďky“ jsou časově i kilometrově značně náročnější. Je tedy skutečně vhodné mít připraven itinerář cesty a detailní plán pohybu v Norsku.

Záleží na tom, kam pojedete

Z pohledu časové optimalizace cesty do Norska podle počasí, je třeba říct, že zásadní vliv na počasí má nadmořská výška daného místa. Zatímco na pobřeží fjordů a oceánu mohou panovat teploty atakující +30°C (a ti otužilejší se mohou i koupat), ve stejnou chvíli bude na nejvyšších norských horách (např. Jotunheimen, Hardangervidda, oblasti v okolí Jostedalsbreen) skutečně chladno a noční teploty i okolo 0°C. Pokud se k tomu přidá déšť a vítr, je dobré být na takové podmínky náležitě vybaven – nepromokavá bunda, větrovka, softshell, kvalitní obuv, přivítáte i lehkou tenkou čepici.

Jeden z mýtů říká, že za polárním kruhem je země věčného mrazu a sněhu. V případě Norska to neplatí, díky Golfskému proudu je arktické léto na Lofotech, Vesterálech a dalších ostrovech na sever od polárního kruhu (Senja, Sommaroy) svěže zelené a budete-li mít štěstí, podaří se vám i tady dovolenou v Norsku absolvovat v kraťasích a tričku. Může však nastat i příchod studené fronty z oceánu, déšť a chladný vítr. Pak si další vrstvy oblečení určitě rádi přidáte.

Barvy pozdního léta

Lákavým obdobím pro návštěvu Norska je také druhá polovina srpna a začátek září. Dny jsou sice už kratší, ale ještě pořád delší než ve stejném období v České republice. Počasí bývá stálejší, příroda pestrobarevnější a Norům už končí prázdniny. Naprostou „bombou“ pak je barvami hrající tundra v oblastech Finnmarky a národních parků v severních oblastech norsko-švédské a norsko-finské hranice – tedy v Laponsku.

Takže kdykoliv...

Cestovat do Norska tedy můžete dle vašich časových možností kdykoli. Počasí může být zkrátka rozmanité (stejně jako v Čechách) a jak praví jedno z norských pořekadel: „Každé počasí je pěkné, jen je nutné být vhodně oblečen“.
Tak vám přeji, ať se vám na vaší dovolené v Norsku líbí a ať jste na počasí připraveni tak, abyste ho nemuseli řešit. Budete-li potřebovat poradit, rádi vám připravíme detailní itinerář nebo plán cesty do Norska.

1663753670-Preikestolen

POPRVÉ DO NORSKA: IKONICKÝ PREIKESTOLEN, FJORDY, VODOPÁDY


Letecky do Norska s malou skupinou klientů. Skalní útes Preikestolen - úžasný výhled z ikony Norska. Nejlákavější místa Skandinávie - fjordy, jedinečné scenérie norské přírody a národních parků, impozantní vodopády, panoramata ledovce Folgefonna. Královský palác a Vigelandpark, plavba lodí k ostrůvkům Oslofjordu.
Překvapivě skvělá norská gastronomie: losí/sobí steaky, rybí speciality.


Více informaci

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.