Sedm (statečných) informací o počasí v Norsku

21.03.2022 Zpět



Otázka na počasí v Norsku je nejčastějším dotazem, který dostávám. A proto jsem si řekl, že napíšu co nejstručnější, co nejpřehlednější a doufám i co nejužitečnější odpověď.

  1. Nejvhodnějším obdobím pro letní dovolenou je druhá polovina června až konec srpna. Mimo jiné i proto, že dny jsou v tomto ročním období delší než v centrální Evropě a máte více času k vašim objevitelským aktivitám. Pokud budete za polárním kruhem, pak zažijete dny s 24 hodinovým pohybem Slunce po obloze, takzvané "Půlnoční Slunce". Ale i ve středním a jižním Norsku zažijete v období kolem slunovratu „bílé noci“.
  2. Golfský proud – díky tomuto fenoménu je v Norsku daleko tepleji než ve stejných zeměpisných šířkách kdekoli jinde na zeměkouli. Tento jev je nejtransparentnější v oblastech Norska severně od polárního kruhu - na stejné rovnoběžce jako se nachází často navštěvované Lofoty, je na Aljašce permafrost (věčně zrzlá půda). A přitom Lofoty vás uchvátí svou svěží zelení a na jaře kvetoucí přírodou.
  3. Vliv nadmořské výšky – „dole“ u fjordů a na pobřeží Atlantického oceánu (nadmořská výška 0 m.n.m.) bude vždy tepleji než v horách (nadmořská výška nad 1.000 m.n.m). Rozdíly mohou být větší, než na jaké jsme zvyklí (např. Praha vers. Krkonoše). Kouzelným aspektem je skutečnost, že v Norsku můžete zažít během jediného dne „opalovačku“ u fjordu, a po několika kilometrech jízdy i sněhové závěje v horách. V těch nejvyšších partiích norských hor zůstává sněhová pokrývky celoročně - například pohoří Jotunheimen.
  4. Čím víc na sever nemusí nutně znamenat chladněji a nižší teploty. Také neplatí mýtus, že za polárním kruhem je země věčného mrazu, ledu a sněhu. Například na Lofotech, tedy i 350 km severně od polárního kruhu lze v létě, pokud vám bude počasí přát, chodit v kraťasích a tričku s krátkým rukávem, na slunci mohou být teploty i přes 30°C.
  5. V oblastech na západním pobřeží je podnebí vlhčí a teplejší - příkladem budiž Bergen, naproti tomu ve vnitrozemí je počasí stabilnější a méně srážek - například národní park Rondane nebo národní parky při norsko-švédské hranici.
  6. Norové říkají: “Není špatného počasí, jen jste nevhodně oblečen“. Stejně jako v Čechách i v Norsku může v létě pršet a foukat vítr, rozhodně ale pro standardní letní dovolenou v Norsku nepotřebujete zimní bundu, šálu ani rukavice. Větrovka, softshell, nepromok bunda nebo poncho bohatě stačí. Pokud půjdete do hor, tak pevnou, nejlépe kotníkovou obuv.
  7. No a na závěr pár doporučených a užitečných odkazů k počasí v Norsku: předpověď počasí, stránky Meteorologického institutu a norské web kamery (v pravém sloupci najeďte na místo, které v Norsku chcete přes web kameru vidět).

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.