Dovrefjell a Rondane

05.12.2017 Zpět



Téměř na dvoutřetinové vzdálenosti cesty mezi Oslo a Trondheimem leží horské středisko Dombås, hlavní městečko okresu Dovre. Tento okres je přezdíván okresem národních parků. Pod zákonnou ochranou se nachází 73% jeho území. Okres je domovem tří národních parků, k nimiž přiléhají ještě dvě chráněné krajinné oblasti. Při postupu ze severozápadu na jihovýchod a východ se postupně setkáme CHKO Dalsida/Eikesdal, NP Dovrefjell-Sunndalsfjella, NP Dovre, NP Rondane a CHKO Knutshø.

Norské území je tvořeno hlubokými údolími modelovanými řekami nebo činností dávných ledovců, nad nimi trůní veliké skalní útvary a hory pokryté sněhem. Horské oblasti jako Dovrefjell a Rondane vám během zájezdů do Norska představí vrcholy s překrásnými panoramatickými výhledy. Zkrátka krajina ideální pro pěší túry a vysokohorskou turistiku.

Pohoří Dovrefjell představuje v norské tradici vlastenectví, nádech věčnosti, neměnnosti a bezpečnosti. Důkazem této vzešenosti je slib, který složili členové Národního shromáždění. Ti se v roce 1814 sešli, aby zformulovali norskou ústavu. Překlad textace slibu zní „Svorni a věrni až do pádu Dovre“.

Národní park Dovrefjell-Sunndalsfjella je v díky ryzosti a neporušenosti přírody zároveň dosti zranitelný. Najde tady jeden z posledních nejzachovalejších vysokohorských ekosystémů v Evropě. Divokými vysokohorskými pláněmi Dovrefjellu, podobně jako Rondane, táhnou původní stáda divokých sobů. Norská vláda usiluje o to, aby se památky na lov divokých sobů a kultura s ním spojena dostaly na seznam světového dědictví UNESCO. Kromě sobů tady můžete narazit na rosomáky, horské lišky, medvědy, rysy, kuny a norky. Z širokého okolí viditelnou dominantou národního parku je vrchol Snøhætta (2286 m.n.m.) – oblíbený cíl pro mnoho poutníků.

Výchozími body pro výstup na tuto horu jsou Snøheimveien nebo Reinheim. Skvělý zážitek přináší tůra z Kongsvoldu do Reinheimu a k chatě Åmotsdalshytta. Zkušení horalové volí trasy mezi chatami Åmotdalshytta, Grøvudalshytta a salaší Gammelsetra og Vangshaugenem.

Trasa poutníků tzv. Kongevegen, cesta starých norských králů, vede srdcem dalšího národního parku Dovre. V oblasti byly nalezeny stopy po lidském osídlení staré přes 6000 let. Močály Fokstumyrene skýtají útočiště některým z nejvzácnějších a nejúnikátnějších druhů ptáků v Norsku.

Hlavním turistickým lákadlem a důvodem proč do těchto míst míří většina poznávacích zájezdů do Norska, je pižmoň. Národní park Dovre je jedním z málo míst na světě, kde můžete tyto býložravé zvířecí kolosy potkat. Pro místní obyvatele jsou symbolem síly, hrdosti a tvrdohlavosti. Nenechte se zmást zdánlivou nemotorností těchto zvířat, v panice nebo útoku jsou schopna dosáhnout rychlosti až 60 km/h.

Archeologické vykopávky a nálezy zkamenělin dokazují, že v dávných časech bylo toto území pižmoni hodně osídleno. Kvůli klimatickým změnám a intenzivnímu lovu však načas z této oblasti zmizeli. Teprve těsně před 2. světovou válkou zde byla tato zvířata uměle exportována z Grónska. První kolonie 12 kusů nepřežila, a proto byl na konci padesátých let 1947-53 učiněn další pokus. Aktuálně žije na území parku kolem 300 zvířat. Správci parku vybudovali pro návštěvníky krytou prosklenou pozorovatelnu s dalekohledem pro co nejsnadnější pozorování života těchto jedinečných „huňatců“.

Park Trollů - Říše Dovregubben - je příležitostí pro setkání s bájným světem Trollů. Tady lze putovat mezi pohádkou a skutečností. Nejmocnější a nejmoudřejší z Trollů - Král hor, vládl podle bájí své říší právě odsud. 

V létě lze zažít losí safari, lezení po horách, rybolov, obdivovat místní krásy z koňského hřbetu, sedla kola, kánoe, pěšky, atd. V zimě lze zažít parádní dobrodružství v běžkařských stopách i jízdu psím spřežení. Více než 350 km lyžařských stop začíná v osadách Dombås, Høvringen a Bjørli a vedou lesními oblastmi, údolími i nad hranicí lesů. V Dombåsu a Bjorli najdou milovníci sjezdového lyžování vleky, v Dombåsu kromě toho i adrenalinový park s bigjumpem a boardercrossovou dráhou. Je to také jedna z vyhledávaných oblastí pro snow kiting.

Pojďme se také podívat do nejstaršího norského národního parku - Rondane. Vyhlášen byl již v roce 1962. Většina území parku se nachází ve výškách nad 1450 m, deset nejvyšších vrcholů přesahuje 2000 m, vévodí Rondeslottet (2178 m) a Storronden (2138 m). Pro svou snadnou dostupnost se Rondane hodí na kratší i delší nenáročné i náročnější túry. Výstup na horu Vinjeronden je odměněn kruhovým výhledem na celý národní park.

Pohoří Rondane je jednou z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších rekreačních oblastí v Norsku. Je také častým cílem zájezdů do Norska organizovanými českými cestovními kancelářemi. Nejlepší přístup do pohoří Rondane je z osad Mysusæteru a Ringebufjellet. První salaše přijímaly turisty již na začátku 19. století. Pohoří bylo opěvováno básníky, skladateli a malíři od Ibsena až po Griega. Žije tu 128 druhů ptáků a 28 druhů savců, 300 druhů mechů, lišejníků atd. 

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

1512479242-lavicka-Sonja

NORSKEM PO STEZKÁCH TROLLŮ - K FJORDŮM A VODOPÁDŮM


Znáte pověsti o Trollech - skřítcích žijících v zákoutích nedotčené norské přírody?
Vydáme se v jejich stopách po Trollí stezce, do národních parků, k ohromujícím vodopádům a peřejím. 
Zavítáme do Bergenu (rybí trh, vrch Fløyen). 
Norsko je zemí skalnatých fjordů, úchvatný Geirangerfjord je i na seznamu UNESCO.
Letecký zájezd pro milovníky ryzí skandinávské přírody.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.