Jak si vybrat zájezd do Norska?

12.01.2024 Zpět



Rozhodujícími kritérii bude (jako ostatně u každé dovolené) počet dní, termín a očekávaný rozpočet.

Jednou z nejčastějších otázek, které dostáváme, je: "Kdy je ideální doba pro poznávací dobrodružství v Norsku, zejména z hlediska počasí?". Ačkoli se Norsko může pochlubit svými přírodními krásami po celý rok, většina cestovatelů volí prázdninové měsíce, které představují hlavní sezónu, a tudíž jsou s nimi spojeny vyšší ceny. S různými ročními obdobími jsou však spojeny jedinečné rysy, které by vás mohly obzvláště přitahovat.

Těm, kterým učaroval fenomén polárního dne a okouzlujícího zapadajícího slunce, doporučujeme naplánovat si cestu v době slunovratu, který nastává 23. června. Toto období představuje vrchol polárního dne a nabízí nezapomenutelné zážitky a úchvatné výhledy.

Naopak, pokud je vaším snem být svědkem fascinující polární záře neboli Northern Lights, měli byste se vydat během ledna, února a začátku března. Tyto měsíce nabízejí nejdelší noci a nejlepší šance zachytit tuto úchvatnou přírodní světelnou show na norské obloze.

Cestovatelé, kteří hledají zážitky mimo špičku, mohou v Norsku navštívit Laponsko koncem léta, zejména v září. V tomto období je sezóna komárů na ústupu, což zajišťuje pohodlnější a příjemnější poznávání tohoto úžasného regionu.

Komplexního průvodce počasím v Norsku a další podstatné informace naleznete v našem specializovaném článku o počasí v Norsku (Počasí v Norsku)

Těšíme se, že vám pomůžeme naplánovat vaši nezapomenutelnou cestu do Norska a zajistíme, že vaše zážitky budou přizpůsobeny vašim preferencím.

Jak se dostat do Norska

Samostatnou kapitolou je doprava. Vzdálenost mezi ČR a nejjižnější částí Norska je značná, a tak i přes veškeré pohodlí moderních autokarů strávíte v případě autobusové dopravy nemalou část své dovolené na fádních německých a švédských dálnicích. Letecké spojení do Skandinávie zajišťují norské (Norwegian) a švédské (SAS) aerolinky, let trvá do Oslo, Bergenu, Stockholmu nebo Helsinek necelé 2 hodiny. Do letadla si můžete vzít dle platných limitů 20 kg hlavní/odbavené zavazadlo + 10 kg kabinové/příruční.

Ubytování v Norsku

Nejvíc rozhodující finanční položkou bude cena za ubytování. Přespávat se v Norsku dá i „low-costově“ (díky povolení tábořit ve volné přírodě s omezením min. 150 metrů od obydlí nebo domů), ale má to své háčky. Může vás zastihnout (zvlášť v horách, ale nejen tam) deštivé počasí a ranní oblékání do mokrého nebo silně vlhkého vás nejpozději druhé ráno za sebou výrazně rozladí, zvlášť přidá-li se k tomu ještě i vítr. V Norsku se jistě budete poměrně hodně aktivně pohybovat a tak je teplá sprcha samozřejmou nezbytností. Doby, kdy se dalo bez zaplacení využít veřejných sprch v kempech, už jsou trochu minulostí. Většina koupelen je přístupná pouze na kempové karty (pro ubytované v kempu) nebo po vhození mincí do „sprchovacího automatu“.

Ubytování v Norsku není levnou záležitostí a tak počítejte s tím, že ať už budete přespávat v hotelích, apartmánech nebo typických rorbuer, každá další noc rozhodným způsobem ovlivní celkovou cenu zájezdu. Cenu lze ovlivnit výběrem mezi dvojlůžkovými pokoji nebo chatami pro čtyři a více nocležníků trávicích noc v jedné místnosti. Při výběru zájezdu si také u ubytování všímejte, jak je to s cenou za povlečení (ve Skandinávii je často účtováno jako další poplatek). Rozhodující je parametr, zda koupelna, sprcha a WC je součástí apartmánu nebo zda budete hygienu a potřebu vykonávat v prostorech společných pro celý kemp.

Co vidět v Norsku?

No a co v Norsku navštívit? Atrakcí je skutečně nepřeberné množství – nedotčená příroda národních parků, vodopády, ledovce, fjordy, jezera, ale i města jako Bergen nebo Trondheim, památky ze seznamu UNESCO a zdařilá muzea např. Vikingů nebo Roalda Amundsena. Výčet by mohl pokračovat dlouhým seznamem.

Doporučení z naší strany říká, že během jedné dovolené se všechna norská lákadla stihnout nedají. Někdy méně znamená více. Dovolená má být o pohodě a relaxu, vzdálenosti do Norska (následná cesta zpět do ČR) a i v samotném Norsku jsou obrovské. Vyberte si tedy tak, ať je vaše dovolená v Norsku příjemná, odpočinková, zábavná a ať vás nabije novou energií.

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.