Pláže v Norsku: Úžasná místa pro koupání a surfování

08.06.2022 Zpět



Norsko asi není zemí, kterou byste si automaticky spojili s plážemi. Když si však uvědomíte, že Norsko patří k zemím s nejdelším mořským pobřeží na světě vůbec, je jasné, že se tady nějaké pláže nacházet budou. A že jich tedy je. Kromě koupání a surfování na písečných plážích si užijete třeba piknik při pozorování úžasných západů Slunce.

Tisíc kilometrů pobřeží Norska omývané Atlantickým oceánem nabízí řadu pláží, s klasickým žlutým pískem v jižní a střední části Norska, ale i s bílým na Lofotech nebo Vesterálech. Většina pláží působí autenticky, nejsou lemovány řadou hotelů a barů jako je tomu například ve Středomoří. Některé pláže jsou přístupné pouze pěšky po kratší či delší túře nebo lodí.

Jižní pobřeží Norska

Začněme třeba plážemi na jižním pobřeží Norska. K těm známějším patří pláže na jih od Stavangeru, například pláž Orrestranda, Havikstranda, pláž s parkovou úpravou Sjøsanden u městečka Mandal. Možná vás překvapí, že i v Oslo jsou městské pláže – na ostrůvku Tjuvholmen nebo přímo u Opery nově vystavěná plážička. Místní využívají i pláže na ostrově Hovedøya, kam vás z centra města doveze v pravidelných 30 minutových intervalech jezdící loď během 10 minutové plavby.

Ekologické pláže v Norsku

Řada pláží v Norsku se uchází o získání ocenění ekologická pláž – certifikát Blue Flag (Modrá vlajka). Aktuálně se v Norsku takových pláží nachází 17, nejstarší v tomto pomyslném závodu je pláž Bystranda u Kristiansandu.

Severně od Trondheimu se určitě zastavte v jednom z nejkrásnějších plážových barů ve Skandinávii na ostrově Stokkøya, pláž je vhodná na windsurfing nebo plavbu mořskými kajaky.

Pláže v norských fjordech

Samostatnou kapitolou s neopakovatelnou atmosférou jsou malé pláže v norských fjordech. Travnatou pláž najdete v Geirangeru (fjord na seznamu UNESCO), kamennou v Eidfjordu nebo třeba písečnou v obci Vikedal na pobřeží Sandoifjordu.

Pláže na souostroví Lofoty a Vesterály

No a pojďme se podívat na unikátní pláže na souostroví Lofoty a Vesterály nacházející v Norsku za polárním kruhem. Ideální pláže k pozorování fenoménu Půlnočního Slunce. K některým se dostanete autem – více než dva kilometry dlouhá Ramberstranda, surfaři vyhledávaná Skagsanden nebo Flakstadsanden, Unstadstranden a Uttakleiv, kde se pořádají světové surfařské závody a jsou ideálním místem i pro kiting. K některým vedou kratší či delší treky – k nejúžasnějším patří pláž Kvalvika na Lofotech, pláže s bílým pískem na ostrově Andøya nebo pláž Høyvika, která byla vyhlášena nejkrásnější světovou pláží roku 2014. Spojení treku s piknikem a barbecue při sledování Slunce, které se při západu jen dotkne hladiny oceánu, a aniž by zapadlo, začne znovu svou pouť po obloze dalšího dne, patří k nezapomenutelným životním zážitkům.
  
Pro „fajnšmekry“ uvedu ještě pláže na ostrově Sommarøy, kde místní v roce 2017 s nadsázkou vyhlásili, že během letních měsíců ruší sledování času, protože Slunce je tady 24 hodin nad obzorem, a tudíž nedává smysl vnímat ubíhající hodiny a je třeba si užívat „nekonečnost“ dní. Nezapomeňte si tedy, kromě plavek a slunečních brýlí, přibalit i piknikovou deku.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.