Lofoty a Vesterály - úžasná paleta trekových příležitostí

06.12.2017 Zpět



Nejstarší trek v Norsku

Dronningruta – Královnina cesta, pojmenovaná na počest v Norsku velice populární královny Sonja. Jde pravděpodobně o nejstarší norský trek vůbec. Nádherná pobřežní trasa vede ze Stø do bývalé tradiční rybářské vesničky Nyksund na ostrově Langøya. Ze Stø je to do Nyksund přibližně 8 kilometrů. Trek kopíruje pobřeží a až těsně před osadou Nyksund překonává sedlo v nadmořské výšce cca 180 metrů. V Nyksundu, který býval v 19. a počátkem 20. století jedním z center lovu tresek, se po návštěvě některé z příjemných restaurací, můžete rozhodnout, zda vám tato túra stačí nebo jestli se vydáte zpět do Stø. V druhém případě zvolte pro zpáteční cestu variantu přes vrcholky pobřežních skalisek – cesta je to krásná, ale rozhodně náročnější než podél pobřeží. Navíc nezapomínejte, že vede po návětrné straně Atlantského oceánu a tudíž rychlá změna počasí zde není ničím výjimečným.

Kolem nádherné pláže

Na severněji položeném ostrově se můžete vydat na trek ze severní části osady Stave na nádhernou pláž s bílým pískem Høyvika anebo se pustit do stoupání na pobřežní skaliska, jimž vévodí Måtinden s výškou 405 m.n.m. a po přibližně 10 kilometrech přejít až na jižní okraj rybářské osady Bleik. Ta je nejčastěji využívaným přístavem k plavbám na „ptačí ostrovy“ plné papuchalků a mořských orlů. Z Bleiku se také, kromě Andenes, vyplouvá na populární Velrybí safari.  Velice krátkou, ale atraktivní je také varianta přibližně 2 kilometrové procházky po dlouhé písečné norské pláži mezi vyhlídkou Kleivodden a severním okrajem osady Bleik.

Výstup do sedla pod Svolværskou kozu

Posunete-li se jižněji na Lofotské souostroví, pak si nenechejte ujít výstup do sedla pod Svolværskou kozu (tohle je správnější překlad než v Čechách často mylně uváděný Svolværský kozel). Samotná skála tyčící se nad „hlavním městem“ Lofot je již doménou horolezců, ale pohodlně se dá dojít do sedla a pokračovat na protisvah kopce Fløya, odkud je nejen nádherný výhled na moře i přístav, ale zároveň můžete pozorovat i výkony zkušených horolezců. Možná se vám podaří shlédnout i odvážné kousky některých dobrodruhů přeskakující z jednoho rohu Svolværské kozy na druhý.

Nebudete-li se chtít v Norsku cítit jako v tábořišti pod skalami u Berounky, vyhněte se osadě Kalle, která je díky bezplatnému táboření často navštěvovaná hromadnými zájezdy z Čech.

Prozkoumejte západní pobřeží ostrova Vestvågøy

Řadu relativně pohodlných treků najedete na západním pobřeží ostrova Vestvågøy. Uveďme alespoň ten do přírodní rezervace Eggum k jezeru Heimredalsvatnet a možné pokračování po atlantských plážích do 9 kilometrů vzdálené osady Unstad. Jen o něco jižněji si můžete užít další snadný trek z osady Utakliev (parkoviště k nástupu je hned jakmile projedete tunelem vlevo).

Trek na ostrově Moskenøya

Pro náročnější turistiku je příhodnějším trek na ostrově Moskenøya. Z vesničky Sørvågen nacházející se přímo na páteřní lofotské komunikaci E10 se vydáte okolo jezer Sørvågvatnet a Stuvdalsvatnet na vrchol Djupfjordheia (510 m.n.m.). Následným mírným klesáním přijdete na  chatu Munkebu - z parkoviště u jezera Sørvågvatnet je to na chatu cca 2,5 hodiny. Pro skutečně sportovně zdatné je možné pokračovat až na vrchol Hermannsdalstinden (1.029 m.n.m.). Cesta mezi jezery Tennesvatnet a Krokvatnet až na vrchol trvá další 2 hodiny (závěr výstupu je velmi strmý). Počasí se může prudce změnit a nezřídka i v letních měsících zde uvidíte zbytky sněhu.

Trek spojený s plavbou na výletní lodi

Naším „tajným“ tipem je kombinace treku a plavby výletní lodí. Z přístaviště asi nejfotografovanější osady na Lofotech – Reine se vydáte lodí do osady Vindstad. Odtud podél Bunesfjordu. Na vrcholu nenáročného sedla (převýšení je méně než 100 metrů) se před vámi otevře úžasný pohled na oceán a na pod vámi ležící velkou písečnou pláž. Na pláži se pak můžete kochat například „půlnočním Sluncem“. Nezapomeňte si ověřit, kdy vám jede zpáteční loď, jinak než lodí se z tohoto krásného koutu norského pobřeží nedostanete.

Výčet trekových příležitostí tím určitě nekončí. Rozhodně je ambiciózní představa, že projdete všechny treky během jediné dovolené na Lofotech a Vesterálech. Na námi organizovaných zájezdech se s našimi klienty vždy dohodneme, které konkrétní treky budeme absolvovat. Podívejte se na zájezd Lofoty, Senja a Vesterály - Ostrovy za polárním kruhem

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

1511624066-nordkapp-foto007-large

NORDKAPP A LOFOTY - NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SEVERNÍHO NORSKA


Prožijete jeden z nejúchvatnějších západů Slunce na zeměkouli - nad Atlantským oceánem v nejsevernějším koutě Evropy. Tento výjimečný jev trvá na Nordkappu jen v období od 14. května do 1.srpna !!! Tento zájezd do Norska je skvělou příležitostí pro milovníky severské exotiky – kombinuje barevnou svěžest nejkrásnějšího souostroví severní polokoule s fascinující přírodou Laponska, kterou lze srovnat pouze s podmínkami v Kanadě a na Aljašce. Výhodou je, že nemusíte cestovat tak daleko a přitom budete dokonce severněji než slavný Yukon nebo Klondike. Díky Golfskému proudu je v letním období teplotně přátelskou oblastí, kde v tomto období probíhá polární den.

PROGRAM ZÁJEZDU JE SESTAVEN NA 8 DNÍ.
PŘIJÍMÁME NEZÁVAZNÉ OBJEDNÁVKY NA ROK 2024.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.