Co se říká o Bergenu?

04.12.2017 Zpět



Díky své poloze si zasloužil přídomek města sedmi vrcholů. Jedno z nejdůležitějších norských přístavních měst - Bergen je ve skutečnosti obklopeno hned několika vrcholy. Nejvyšším z nich je Ulriken, pak Fløyen, Løvstakken a Damsgårdsfjellet, další trochu menší kopce se jmenují Lyderhorn, Sandviksfjellet, Blåmanen, Rundemanen a Askøyfjellet.

Bergen a jeho vrcholy

Ale počítáte-li správně, pak těch vrcholů je víc jak sedm!? Tak jak je to vlastně správně? Město mezi sedmi vrchy se říká jen proto, že sedmička je magické číslo. Dramatik a osvícenský učenec Ludvig Holberg (1684–1754), který se nechal inspirovat sedmi kopci Říma, se rozhodl, že jeho rodiště Bergen musí mít stejný šmrnc. Vložil do svého díla právě tuto geografickou nepřesnost. Významný skandinávský literát je tedy autorem tak trochu marketingového hesla: Bergen – město sedmi hor.

I místní se dohadují o tom, které vrcholy jsou vlastně myšleny, protože mnohé z nich jsou součástí stejného skalního masivu. Každý rok se však běhá „Bergenský běžecký závod po sedmi vrcholech“, jimiž jsou Lyderhorn, Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Ulriken, Fløyen, Rundemannen a Sandviksfjellet. A pokud nebudete chtít hned podávat extrémní běžecké výkony, jsou kopce v okolí Bergenu vhodné i pro pěší turistické výšlapy.

A odkud pochází původní název sídla Bergen? Vikingský král Olav Kyrre město při jeho založení v 11. století nazval Bjørgvin, což v překladu znamená – zelená louka mezi horami. Tedy označení opět odkazující na geografické okolí Bergenu.

V Bergenu se také říká, že povedený rok je takový, kdy 60 dní z roku svítilo slunce. Ale když si budete v Bergenu stěžovat na to, že prší a je ošklivo, místní vám pravděpodobně odpoví: „Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.“ Krásná rýmovačka, která znamená: „Není špatného počasí, jen jste se špatně oblékli.“ Toto rčení vás jistě nepotěší až se v dešti a mlze budete snažíte pořídit snímek známého Bryggenu (nejstarší bergenské čtvrti, která je na seznamu památek UNESCO). Ale až si půjdete sednou na šálek teplé kávy do místních stylových dřevěných kaváren, tak na venkovní nečas už úplně zapomenete a užijete si krásnou atmosféru přístavního dění v Bergenu.

Co ještě navštívit v Bergenu?

Více než tři století starou dřevěnou čtvrť Bryggen, proslulý turistický magnet - rybí trh Torget, pevnost Bergenhus s rekonstruovaným gotickým sálem krále Håkona Håkossona nebo vyhlídkový vrchol lanovky Fløyen stojí zato navštívit v jakémkoliv počasí a tato lákadla by rozhodně neměla chybět při poznávání Norska na vaši dovolené.

1663615534-IMG-5175-photo-full-na-web

POLÁRNÍ ZÁŘE & VÝPRAVA HUSKY PSÍM SPŘEŽENÍM


Aurora Borealis nebo-li Polární záře je fascinující fenomén a životní zážitek. Dechberoucí světelná show vesmírných sil a mystická nádhera tajemného přírodního jevu. Zájezdy za Polární září pořádáme řadu let, na "lov" Polární záře jsme odborníky a naučíme vás, jak získat její skvělé snímky.
Fakultativní aktivity: Velrybí safari, Husky psí spřežení - jízda divočinou, výprava na sněžných skútrech, večerní saunování a unikátní lokální gastronomie.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.