Běžecké lyžování v zimním středisku Geilo

06.12.2017 Zpět



Norsko je pro běžkaře zemí zaslíbenou. Geilo je jedním z největších středisek pro zimní sporty a hlavně pro běžkování. Narazíte zde na pečlivě značené a udržované trasy, které jsou značeny dle obtížnosti od zelené, přes modrou a červenou až po nejnáročnější černé. Naprostá většina tras je strojně upravovaných (dvě stopy a mezi nimi prostor pro bruslení). Asi každý přivítá možnost se po trase zastavit na některé z chat s obsluhou. Chaty s možností občerstvení zde nejsou zdaleka tak časté jako jsme zvyklí například z komerčně obsazených Alp. Je proto nutné si při plánování tras dopředu ověřit, zda je daná chata otevřena i v dobu, kdy se ji chystáte navštívit.

Mezi po většinu roku otevřené patří na severu od Geila chata Vestreim fjellstugu, na západě pak chata Prestholtseter a na jihozápadě chata Tuva turisthytte.

Nejméně náročné trasy pro běžkaře začátečníky naleznete na okruhu okolo jezera Ustedalsfjorden, na opačné části škály obtížnosti je pak legendární Skarverennet k ledovci Hardangerjøkulen. Mezi těmito krajními variantami najdete nepřeberné množství možností krátkých i celodenních běžkařských túr. Velmi atraktivní jsou také túry v oblasti Grønnebakken a v okolí Dagali - vesničky v údolí řeky Numedalslågen. Trasu podél řeky, která patří mezi rybáři nejcennější v Norsku, můžete zakončit až na chatě Åan.  Běžecké trasy okolo Kjønåsen zavání pravou norskou divočinou, kde jen stěží potkáte další běžkaře.

Součástí rozhodování o konkrétní trase je detailní zjištění průběhu počasí během celého dne. Přece jenom se budete pohybovat v horské oblasti a dají očekávat i nenadálé změny povětrnostních podmínek. Nejpřesnější předpověď je prezentována na známých stránkách www.yr.no.

Chcete-li zažít sepjetí s norskou přírodou v té nejryzejší podobě, pak se vydejte na vícedenní treky. Abyste nemuseli „tahat“ těžký batoh na zádech využijte „vychytávku“ místních dobrodruhů. Takzvané pulke jsou saně – boby, které díky speciálním hliníkovým otěžím taháte za sebou. Ačkoli to vypadá jako náročná aktivita, zvládají to i netrénovaní a fyzicky méně zdatní lyžaři. Putování od chaty k chatě vám „vyčistí hlavu“ a zapomenete na jakékoli osobní lapálie. Podle našich zkušeností však klienti preferují ubytování na jediném místě a model hvězdicovitých jednodenních výletů. Krátké přesuny mikrobusem do různých částí dané oblasti vám umožní poznání poměrně rozsáhlého prostoru s celou škálou různých typů přírodních krás Norska. Jezera, řeky, březový les, hluboká údolí i široké pláně lemované horskými štíty.

Geilo a okolí nabízí kromě běžeckých stop rozsáhlé možností dalších aktivit. Mezi nejvyhledávanější patří jízda na saních tažených typickými severskými Husky. Tento zážitek si rozhodně nenechte ujít, bude patřit mezi vaše nejpozoruhodnější. Další možností jsou sněžné skútry a safari výlety za soby a polárními liškami.

Běžecké lyžování je možné si zpestřit také alternativou na sjezdovkách v místním lyžařském středisku s několika sjezdovkami. V místních půjčovnách vás vybaví vším potřebným od lyží až po nezbytnou přilbu. No a pro adrenalinu chtivé je tady také sáňkařská dráha.

Kafe a nezbytné sladké wafle nebo některá z dalších norských specialit v místních kavárničkách a restauracích v Geilo může být příjemným osvěžením sportovně stráveného dne. Snad jediným momentem ke zlepšení je rozšíření nabídky upomínkových předmětů pro turisty. Každý si rád přiveze něco, co mu bude připomínat pěkně strávenou dovolenou v Norsku. Nezbývá než dokoupit tyto turistické upomínky na letišti.

Součástí většiny ubytovacích kapacit je pak sauna a venkovní vířivka (zde označovaných jakuzzi). Vždy volíme také ubytování s krbem. Alkohol je v Norsku díky cenové prohibici sice dost drahý, ale večerní sklenička vína by měla dokreslit náladu pohodově užitého dne.

1511558968-bezkynorsko010-large-1-

BĚŽECKÝ RÁJ V OBLASTI LILLEHAMMER, SJUSJØEN, NORDSETER - ZIMA 2024


Norsko je kolébkou běžeckého lyžování a pro běžkaře zemí zaslíbenou. Oblast Nordseter, olympijský Lillehammer, ale i hřeben v kraji Peer Gynta a středisko Skeikampen patří mezi nejpopulárnější oblasti norského běžeckého světa a dovolené v Norsku. Pro zpestření lze kombinovat i se sjezdovým lyžováním. Nejlepší evropská lokalita nabízí téměř 600 km běžeckých tras, stačí si vybrat podle aktuální nálady, kondice a přání. Zajistíme vám i další zážitkové zimní aktivity - jízda Husky spřežením nebo sněžnými skútry. Výhodou je záruka dokonalých sněhových podmínek vhodných pro úplné začátečníky i velmi zkušené a náročné lyžaře.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.