Katedrála Nidaros

05.12.2017 Zpět



Historie největší gotické stavby ve Skandinávii a nejseverněji položené katedrály v Evropě začíná u prvního norského krále Svatého Olafa Haraldssona. Tento původně bojovný vikingský náčelník žijící na přelomu 10. století přijal křesťanství a na stejnou víru se snažil obrátit ne vždy mírumilovnou cestou i všechny své nepřátele. Když byl v bitvě u Stiklesandu zabit, církev se mu chtěla za šíření křesťanství náležitě odměnit. Jeho tělo pohřbila na břehu řeky Nid na území dnešního Trondheimu. Norští králové – následníci Olafa – vystavěli v místě hrobu svatostánek, který byl v roce 1152 prohlášen za katedrálu ve chvíli, kdy se Trondheim stal arcibiskupstvím. Autorita zdejšího arcibiskupa sahala až na Orkneje a na ostrov Man.

Katedrála Nidaros byla v minulosti nejen významným poutním místem celého Norska, ale především místem, kde probíhaly korunovace norských králů. První ucelená stavba byla dokončena kolem roku 1250. Ve 14. století stavbu katedrály Nidaros významně poškodil požár. V průběhu staletí byl svatostánek několikrát opravován a dostavován. Na přelomu 19. a 20. století byl k renovačním pracem přizván také známý norský sochař Gustav Vigeland (autor soch ve světoznámém parku Vigeland v Oslo). Ten však z jeho pohledu o příliš protestantskou stavbu nejevil zájem.

Nejimpozantněji z celé stavby působí západní průčelí bohatě zdobené opracovaným kamenem a nádherným rozetovým oknem a množstvím výklenků se sochami biblických, církevních i dalších významných postav norské historie.

Trondheim, kde se katedrála Nidaros nachází, je pro dnešního cestovatele na poznávací zájezd do Norska vítanou zastávkou při putování z Oslo na sever Norska. Toto třetí největší norské město je významným přístavem a kromě katedrály Nidaros vás jistě zaujme i historická část starého města s nábřežím a sochou s názvem „Mlčenlivý Viking“. Dovolená v Norsku zahrnuje návštěvu Trondheimu většinou do itinerářů cest připravovaných individuálních a na míru šitých programů zájezdu do Norska.

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

1663613700-IMG-2082-na-web

OKRUŽNÍ ZÁJEZD NORSKEM S VÝSTUPEM NA TROLÍ JAZYK


Okružní poznávací zájezd pro ty, kteří míří do Norska a Skandinávie a chtějí si v malé skupince užít maximum turistických atrakcí. Kromě unikátních skvostů severské přírody si dopřát i sportovnější pohyb.
Třešničkou na dortu zájezdu je výstup na jednu z nejúžasnějších dominant Norska - skalní převis Trolí jazyk (Trolltunga).
Podlehnete energii bouřících vodopádů nebo magické atmosféře strmých norských fjordů a výhledům na ledovce?


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.