Mýtné na silnicích v Norsku

06.12.2017 Zpět



V Norsku je zaveden na některých komunikacích dálničního typu, tunelech, městských okruzích a vjezdech do velkých měst systém výběru mýta AutoPass. Při jízdě se tak na některých silnicích setkáte s automatickou mýtnou bránou. Průjezdem takovou mýtnicí se na kameru zaznamená registrační značka vašeho auta

Jednoduchá registrace = bezproblémové cestování

Při cestování Norskem se tak nevyhnete nutnosti zaregistrovat se v systému AutoPass. Pro správné zřízení služby AutoPASS si musíte nejdříve zaregistrovat registrační značku (dříve SPZ) vašeho vozu, vaší bankovní platební kartu, ze které se pak bude mýtné odečítat a zaplatit dopředu sumu. Minimální částka předplatby je 300 NOK. 
Registraci lze jednoduše provést prostřednictvím internetu. Registrace platební karty a vašeho vozu on-line zde. Registrace je platná maximálně po dobu tří měsíců od vámi zvoleného data, samotná registrace je snadná a nejvhodnější je provést ji pár dní před vaší cestou do Norska.

 

Původní – staré – systémy placení mýtného na vybraných benzínových stanicích nebo placení mýtného zastavením vozidla na mýtnici (který popisují některé české severy) se už nepoužívá. Stejně tak rady neregistrovat se a mýtné nezaplatit jsou trochu z oblasti nabíhání si na problém. Systém AutoPass je propojen na norské správní orgány včetně policie, průjezdy bránami jsou nahrávány a archivovány. Norské firmy, které vybírají mýto, spolupracují s londýnskou firmou Euro Parking Collection plc, zajišťující rozesílání faktur a vymáhání nezaplacených částek. Pokud se neregistrujete, přesto vás faktura k zaplacení může zastihnout po několika měsících po návratu z dovolené. Na českých serverech se objevují již neaktuální články s informací, že faktury lidem do Česka nedorazily. Ale situace s automatickým výběrem mýtného se rychle mění. Navíc se vystavujete riziku, že kdykoli se do Norska vrátíte, záznam o nezaplaceném mýtném bude pořád v evidenci úřadů i po několika letech.

Automatické mýtné brány poznáte snadno – jsou označeny s předstihem cedulí"Bomstasjon Toll plaza", samotná brána s kamerou pak "Ikke stopp, Do not stop". Zároveň je také většinou umístěna cedule s uvedením částky mýtného vybírané za daný úsek. Částky za mýtné nejsou nijak enormní, například vjezd do Bergenu je za 25 NOK. Částku, kterou z vašeho předplaceného účtu nevyčerpáte, vám vrátí do 3 týdnů od vašeho příjezdu domů.

Veškeré informace o systému AutoPass najdete zde,včetně seznamu zpoplatněných úseků.

Automatický systém placení mýta funguje i na vybraných trajektových spojích. 
Flakk-Rørvik (Norsko)
Odden-Ebeltoft, Mols-Linien, Odden-Århus (Dánsko)
Helsingør-Helsingborg (Dánsko-Švédsko)

Prostřednictvím systému AutoPASS lze platit i na vybraných parkovištích v Oslo, například v parkovacích domech označených "P-hus" - Sentrum Parkeringshus a Aker Brygge Parkeringshus.

Pro rychlou představu uvádíme seznam některých vybraných úseků, které jsou zpoplatněny mýtným:
- vjezd do měst Oslo, Bergen, Tønsberg, Kristiansand, Trondheim
- E6/E18 od norských hranic se Švédskem do Oslo
- úsek E6 k letišti Gardermoen
- Svinesundforbindelsen - hraniční most
- E18 v kraji Vestfold
- Rv 23 - Oslofjordtunellen
- Rv 2 Kløfta-Nybakk (kraj Akershus)
- silnice Rv 45 Gjesdal (kraj Rogaland)
- silnice Rv 680 Imarsund (kraj Møre og Romsdal)
- silnice Rv 653 Eiksund (kraj Møre og Romsdal)
- silnice Rv 544 Halsnøy (kraj Hordaland)
- silnice Rv 9 Setesdalen (kraj Vest Agder)

Kromě mýtného vybíraného společností AutoPass se v Norsku také setkáte se zpoplatněním některých privátních cest, především v horských oblastech. Mýtné se platí přímo na cestě u brány. Starší systém placení probíhá tak, že na malý papír s obálkou napíšete registrační značku vašeho vozu, do obálky vložíte požadovaný obnos mýtného a obálku hodíte do schránky. Papír si ponecháte jako doklad o zaplacení. Pokrok však vstupuje i do horských oblastí a mnohé brány se otvírají elektro-mechanicky po vhození mincí do automatu umístěného u brány. 

1578487105-bergen20-17

EUROVÍKEND BERGEN - RELAXACE MEZI FJORDY A VODOPÁDY


Tento zájezd do Norska je určen těm, kteří si chtějí dát individuální cestu do Norska jen jako krátkou ochutnávku a inspiraci jedinečnými přírodními lákadly. Svou rozlohou je Norsko 5x větší než Česká republika a tak je jasné, že během prodlouženého víkendu je možné poznat jen střípek z jeho krás. Přesto se nám podařilo skloubit pohodu, relax a atraktivní výběr - vodopády, fjordy, bývalé královské město, unikátní přístavní čtvrť na seznamu UNESCO, pověstný rybí trh, ...

RÁDI VÁM PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ PROGRAM NA MÍRU PRO VÁMI VYBRANÝ KONKRÉTNÍ TERMÍN.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.