Psí spřežení přijíždí - zábavná jízda s Husky

05.12.2017 Zpět



Je to zážitek orámován unikátní norskou zimní krajinou a zkušenostmi „musherů“, kteří jsou nositeli tradice lovu a cestování předávané už od dob Vikingů. Energie vyzařující z tažných psů je velmi nakažlivá a určitě se přenese i na vás.

Pro jízdu psím spřežení se používají speciální saně, který lze táhnout i jedním vycvičeným psem, ale daleko častěji je do těchto saní zapřažen celá psí smečka. Pro závody psích spřežení jsou psi pečlivě vybíráni podle jejich vytrvalosti, síly a rychlosti. Každý pes má ve spřežení svou pevně stanovenou pozici s cílem být v závodě nejrychlejší. „Psí tým“ se skládá z vůdců smečky - psů, kteří jsou zkušení a mají přirozenou autoritu u zbývajících členů psí smečky, „hrotových“ psů, kteří dobře následují vodiče a mohou v případě potřeby nahradit vůdce, „tempaři“ - psi, kteří dobře udržují pravidelný pohyb a „tahouni“, kteří mají hlavně hrubou sílu k tahu saní.

Vůdcové smečky mají jakousi "intuici" pro to, kam mají jít. Musher si s vůdcem smečky buduje silný vztah založený na důvěře. Psi jsou vycvičeni k běhu na vzdálenost 50 a více kilometrů za den. Někteří psi jsou cvičeni zastat v týmu více než jeden post ve spřežení pro případ, že v průběhu závodu nastane díky únavě nebo úrazu potřeba „přepřáhnout“.

Známý je příběh Roalda Amundsena. Norský průzkumník polárních krajů vedoucí výpravu k jižnímu pólu. O tom, kdo jako první člověk na světě stane na této metě, soupeřil s Robertem Falconem Scottem, neméně slavným cestovatelem a britským námořním důstojníkem. Amundsen tento boj vyhrál mimo jiné i proto, že pro dosažení jižního pólu zvolil právě psí spřežení.

Aktuálně je pro svou dovednost a umění práce se psím spřežením považován za norského národního hrdinu Robert Sørlie. Jeho úspěchy v závodech psích spřežení jsou nepřehlédnutelné. Sørlie vhrál od roku 1991 čtyřikrát závod Femundløpet a také nejdelší evropský závod Finnmarkslopet v Laponsku v letech 1985 - 1991 a v roce 2001. Je také dvojnásobným vítězem dálkového mistrovství Norska. V roce 2003 byl prvním Neameričanem, který vyhrál legendární závod Iditarod na Aljašce. Vzdálenost 1161 mil zvládl se svými psy za 9 dní, 15 hodin, 47 minut a 36 sekund.

Jízda psím spřežením je unikátní zážitek! Ať už se budete na saních tažených psy prohánět Hardangerviddou, na Lofotech nebo na severu v kraji Finnmark. Poskytovatelé této atrakce organizují vyjížďky půlhodinové, ale mohou být i téměř celodenní. Je jasné, že čím více psích tahounů, tím je spřežení rychlejší. Na déletrvající trasy vás zkušení musheři proškolí v řízení a zastavení saní, psi jsou však tak vycvičeni, že většinou sami vědí, co a jak mají dělat. V Norsku máte v zimním období jistou záruku příznivých sněhových podmínek, pokud bude jasně svítit Slunce, doporučují se sluneční brýle. Čím dál častěji se tato atrakce pořádá i v měsících, kdy není sníh. Saně jsou opatřeny koly. Můžete tak vyrazit na výlet úžasnou norskou krajinou v každém roční období!

Většinou to chodí tak, že jeden klient-dobrodruh řídí spřežení ve stoje, druhý se veze a sedí na saních, má dostatek času se nejen kochat, ale pořizovat unikátní fotografie dokumentující zážitky ze zájezdu do Norska. V polovině trasy se vystřídáte se svým parťákem, a role se obrátí.

Po jízdě se vrátíte na ranč a všichni, ze kterých se mávnutím kouzelného proutku stali „zkušení musheři“ se shromáždí v lavvo (typické Sámské obydlí - teepee s otevřeným ohněm uvnitř) k večeři a k vzájemnému sdílení právě prožitých zážitků. Majitelé ranče se připojí se svými příběhy o výcviku psů, o světě závodění a o tom, že „musherství“ je životní styl postavený na nejužším vztahu mezi přírodou, zvířetem a člověkem.

1663615534-IMG-5175-photo-full-na-web

POLÁRNÍ ZÁŘE & VÝPRAVA HUSKY PSÍM SPŘEŽENÍM


Aurora Borealis nebo-li Polární záře je fascinující fenomén a životní zážitek. Dechberoucí světelná show vesmírných sil a mystická nádhera tajemného přírodního jevu. Zájezdy za Polární září pořádáme řadu let, na "lov" Polární záře jsme odborníky a naučíme vás, jak získat její skvělé snímky.
Fakultativní aktivity: Velrybí safari, Husky psí spřežení - jízda divočinou, výprava na sněžných skútrech, večerní saunování a unikátní lokální gastronomie.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.