Roald Amundsen

06.12.2017 Zpět



Roald Amundsen jedena z největších norských postav, narozený 16. července 1872 byl průkopníkem polárních výprav nejen po zemi, ale také letadly a v tehdejší době populárními vzducholoděmi.

Asi nejznámějším počinem bylo prvenství v dosažení Jižního pólu v prosinci 1911 v divokém závodě s anglickým polárníkem Robertem F. Scottem. Legendární loď jménem Fram (volně přeloženo „Vpřed“), na které se plavil do Antarktidy, je dodnes součástí sbírek objevitelských plaveb v muzeu v Oslu.

Nicméně jeho dobrodružná povaha ho přivedla i k dalším úspěchům. Jako první projel Severozápadním průjezdem z Grónska na Aljašku mezi Atlantským a Pacifickým oceánem. Je objevitelem vysokého antarktického pohoří královny Maud. Jeho vášeň k letectví ho přivedla k unikátnímu kousku - společně s Umberto Nobilem jako první přelétli severní pól ve vzducholodi Norge. Mezi prvními se vydal na záchrannou akci pátrající po ztracené Nobileho vzducholodi Italia v červnu 1928. Společně se svými přáteli vyrazili hydroplánem z Norska, ale do místa mezipřistání na Špicberkách nikdy nedorazili. V husté mlze u Medvědího ostrova letadlo havarovalo do moře. Tělo velkého polárníka se nikdy nenašlo. Jeho nadšení pro objevování nového a neznámého, překonávání obrovských překážek, vytrvalost při naplňování svého snu je něco, co nás může inspirovat trvale.

V Norsku je Amundsenovi samozřejmě věnována velká pozornost, patří mezi norské národní hrdiny. Po Amundsenovi je pojmenována řada geografických útvarů: Amundsenovo moře, Amundsenův záliv, ostrov, hora, ledovec a dokonce i jeden z kráterů na Měsíci. Pojďte se ponořit do atmosféry dob dobrodružných polárních objevů v muzeu Amundsena a jeho lodi Fram na poloostrově Bygdoy v Oslu.

1663753670-Preikestolen

POPRVÉ DO NORSKA: IKONICKÝ PREIKESTOLEN, FJORDY, VODOPÁDY


Letecky do Norska s malou skupinou klientů. Skalní útes Preikestolen - úžasný výhled z ikony Norska. Nejlákavější místa Skandinávie - fjordy, jedinečné scenérie norské přírody a národních parků, impozantní vodopády, panoramata ledovce Folgefonna. Královský palác a Vigelandpark, plavba lodí k ostrůvkům Oslofjordu.
Překvapivě skvělá norská gastronomie: losí/sobí steaky, rybí speciality.


Více informaci

1578493009-DSC-0397

EUROVÍKEND OSLO - JO NESBØ, VE STOPÁCH HARRYHO HOLEA


Pohodový zájezd do Norska na prodloužený víkend - Oslo. Navštívíte mnoho turisticky atraktivních zajímavostí hlavního města Norska. Muzea, parky, galerie, přístav, Královský palác i kavárničky a restaurace s místními specialitami. Český průvodce Vám ukáže skrytá zákoutí jako restauraci u Schrøderů - oblíbené místo Harry Holeho, dům v Sofiině ulici 5 nebo místo v 21. patře hotelu Radisson SAS a další jeviště světoznámých detektivek.

RÁDI VÁM PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ PROGRAM NA MÍRU PRO VÁMI VYBRANÝ KONKRÉTNÍ TERMÍN.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.