Atlantská cesta - Atlanterhavsveien

15.04.2020 Zpět



Atlantská cesta je součástí silnice číslo 64 a od roku 2009 je chráněnou součástí kulturní dědictví Norska a klasifikována jako Národní turistická cesta. Díky důmyslné sestavě mostů (nejvyšším je Storseisundet bru), hrází a viaduktů spojuje řadu ostrovů a ostrůvků mezi pevninou, poloostrovem Romsdalshalvøya a největším ostrovem v oblasti Averøya. Na ostrov Frei, kde leží Kristiansund, se dostanete podjetím mořského dna v Atlantic Ocean tunelu.

Uprostřed Atlantického oceánu

Úžasná vyhlídková komunikace prochází otevřenou a nechráněnou částí pobřeží Norského moře. Místy máte dojem, že jedete autem po mořské hladině uprostřed Atlantického oceánu. Pobřeží je také často bičováno mořskými bouřemi, během kterých se na ostrovy valí velké mořské vlny. Mořský příboj je také lákadlem pro vyznavače windsurfingu především na plážích v okolí zálivu Hustadvika.

Tipy na zajímavá místa

V našich itinerářích doporučujeme odbočit ze silnice č.64 a pokračovat podél pobřeží po silnici č. 663 a následně pak po silnici č.235 až do rybářské vesničky Bud. Kromě toho, že tato pobřežní cesta je plná úchvatných scenérií, psala se tady významná část historie Norska. Po smrti krále Frederika I sídlila v Bud až do roku 1533 Norská Státní Rada v čele s Olavem Engelbrektssonem, arcibiskupem z Nidarosu (dnešní Trondheim). Na silnici č.64 se napojte zpátky až u městečka Moen (neplést si se šampusem Moet).

Pokud zůstanete na silnici č.64 nezapomeňte se zastavit na výborné čerstvé sýry a další pochoutky z mléka na rodinné farmě Derringarden (odbočka u osady Hjellen). Za pozornost stojí také jeden z nejzachovalejších norských sloupových kostelů vystavěný přibližně kolem roku 1300 - Kvernes  - a nacházející se ve stejnojmenné obci na ostrově Averøya. Dříve než zde byl postaven kostel, odehrávaly se na tomto místě pohanské rituály, jejichž svědkem je i falický kámen Vikingů. Celá oblast mezi Molde a Kristiansundem je také protkána řadou cyklistických stezek. Ne příliš kopcovitý terén zarámován mořským pobřežím a množstvím ostrovů je rájem pro cyklisty, kteří kromě jízdy na kole využívají i krátké lodní trajekty mezi ostrůvky.

Zpět k samotné Atlantské cestě – plány na její vybudování spadají už na samý počátek 20. století, stavět se však začalo až v roce 1983 a práce šly zpočátku velice pomalu. V roce 1986 převzala záštitu nad stavbou agentura řízena norskou vládou a stavba byla za obrovských nákladů 122 miliónů NOK dokončena v roce 1989. Prvních patnáct let se za použití Atlantské cesty platilo nemalé mýtné, poté byla stavba splacena, mýtné zrušeno a dnes se za průjezd již neplatí (mýtné však zaplatíte za průjezd Atlantic ocean tunnel).
Na ostrůvku Eldhusøya byla pro turisty a cestovatele vybudováno okružní vyhlídková pěšina.
Z malého přístavního mola na ostrově Geitøya vyjíždí dvakrát denně výletní loď do úžasné rybářské vesničky Håholmen. Ryzí atmosféra života místních rybářů, čas jakoby se zde zastavil v 18.století a vše doladí výborná rybí restaurace.

Zůstanete-li podle plánu cesty do Norska na "pevnině", pak na východním konci Atlantské cesty můžeme doporučit další skvělou rybí restauraci - Bjartmars Favorittkro - patří mezi luxusnější, což je vyjádřeno i cenovou úrovní.

Atlantská cesta a počasí

Atlantská cesta je pověstná svou dvojí tváří. Pokud narazíte na krásné počasí, pak je oblastí pro kochání se krásným pobřežím, odpočinkové a relaxační vyhlídková odpočívadla vás uchvátí svými impozantními scenériemi. Pokud však narazíte na oceánskou bouři, pak můžete spatřit obrovské vlnobití, a za chladného počasí i delfíny a tuleně. Za krajně nepříznivých podmínek se však může stát, že cesta bude uzavřena nebo že dovolená rychlost na komunikaci bude omezena.

Vychutnejte si zájezd na míru

Výpravy do této skvělé oblasti organizujeme na přání našich klientů především jako součást programu na bázi „na míru“ připravovaných dovolených v Norsku. Pro váš výběr pak slouží náš unikátní konfigurátor dovolené, na základě kterého vám připravíme vlastní itinerář. Vybrat si lze také z termínů námi organizovaných poznávacích zájezdů k Atlantské cestě.

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.