Po stopách Vikingů

02.11.2018 Zpět



Kromě tradičních míst, která představíme v tomto článku, přitahuje v posledních několika málo týdnech pozornost nález na farmě Jellestad v Haldnu. Na východě Norska objevili archeologové - pomocí radaru zkoumající prostory pod povrchem země - obrysy trupu velkých vikingských lodí spolu s osmi mohylami a pěti domy. Nález je pro vědce velice vzrušujícím, protože se může jednat o největší vikingskou loď objevenou v Norsku a vypadá to, že spodní část lodi je zcela neporušená.

S kulturou Vikingů se však můžete setkat na několika místech po celém Norsku. Vikingové vládli Skandinávii přibližně mezi roky 800 až 1050 n.l. Zažité stereotypy je zobrazují jako nemilosrdné bojovníky a nájezdníky po mořích a řekách celé Evropy. Vikingové však byli také zdatnými řemeslníky a zkušenými obchodníky. Původně velmi dobře zvládali i zemědělství a chov dobytka v pobřežních oblastech norských fjordů. Odtud také pochází jejich pojmenování – volný překlad – „muži z fjordů“.  

Pro poznání tradic a způsobu života Vikingů doporučujeme v Norsku tato místa:

Muzeum vikingské lodi

Klíčovým místem pro každého, kdo má zájem o Vikingovu dobu je Muzeum vikingských lodí (angl. Viking Ship Museum, norsky Vikingskipshuset) na poloostrově Bygdøy, kam se z centra hlavního města Oslo dostanete za 15 minut pohodlně výletní lodí. V muzeu jsou vystaveny tři zachovalé vikingské lodě nalezené v Norsku - Oseberg, Tune a Gokstad. Všechny tři lodě jsou příklady pokročilých lodních technik a řemeslné zručnosti Vikingů. Kromě expozice tří ohromujících lodí poskytuje muzeum bližší pohled na artefakty nalezené v lodích, od textilu až po zdobené dřevěné řezbářské výtvory.

Vikingská farma v Avaldsnes

Farma Avaldsnes se nachází na ostrově Bukkøya v Rogalandu a získáte zde pohled na autentickou kulturu spojenou s životem Vikingů na pevnině. V této oblasti působil Harald I. Krásnovlasý, první norský král a sjednotitel Norska. Období jeho vlády je považováno za zlatý věk Vikingů. Celá farma je postavena v souladu s archeologickými nálezy v kraji. Je otevřena návštěvníkům pouze během jara a léta. V budově Nordvegen History Centre se dozvíte příběhy vikingských náčelníků, ságy a poznáte vikingské tradice.

Lofotr Viking muzeum

Nejpovedenější a nejautentičtější místo pro nasátí atmosféry Vikingů se nachází dále na severu Norska. Ve vesničce Borg na ostrově Vestvågøya patřící do souostroví Lofoty (kam mimochodem míří řada našich zájezdů do Norska) byly objeveny pozůstatky nejdelší budovy vikingského období. V rozlehlých prostorách této dřevěné stavby se pohybují herci ve vikinských oblecích, předvádí své umění s meči, řemeslnou výrobu předmětů nutných k přežití v drsné severské přírodě a ženy vaří polévku v kotlích zavěšených nad ohněm. Usednout můžete na trůn patřící zdejšímu vikingskému náčelníku, na vše si můžete sáhnout a vyzkoušet vaši zručnost při výrobě drobných předmětů. Vikingové vás natolik pohltí, že si ani neuvědomíte, že tady nejste na vikingské válečné výpravě, ale v 21.století a na pohodovém zájezdu do Norska.

Dokonalá zručnost Vikingů a umění při stavbě lodí, na kterých dokonce jako první Evropané dopluli až do Ameriky (kol roku 985), bylo zanecháno také budoucím stavitelům dřevěných roubených kostelů. Střechy těchto stavkirke jsou právě vystavěny technologií okopírovanou od Vikingů. Dodnes se v Norsku z té doby zachovalo 26 roubených kostelů a jsou to jediné stavby svého druhu v celé Evropě.

1663613700-IMG-2082-na-web

OKRUŽNÍ ZÁJEZD NORSKEM S VÝSTUPEM NA TROLÍ JAZYK


Okružní poznávací zájezd pro ty, kteří míří do Norska a Skandinávie a chtějí si v malé skupince užít maximum turistických atrakcí. Kromě unikátních skvostů severské přírody si dopřát i sportovnější pohyb.
Třešničkou na dortu zájezdu je výstup na jednu z nejúžasnějších dominant Norska - skalní převis Trolí jazyk (Trolltunga).
Podlehnete energii bouřících vodopádů nebo magické atmosféře strmých norských fjordů a výhledům na ledovce?


Více informaci

1512479242-lavicka-Sonja

NORSKEM PO STEZKÁCH TROLLŮ - K FJORDŮM A VODOPÁDŮM


Znáte pověsti o Trollech - skřítcích žijících v zákoutích nedotčené norské přírody?
Vydáme se v jejich stopách po Trollí stezce, do národních parků, k ohromujícím vodopádům a peřejím. 
Zavítáme do Bergenu (rybí trh, vrch Fløyen). 
Norsko je zemí skalnatých fjordů, úchvatný Geirangerfjord je i na seznamu UNESCO.
Letecký zájezd pro milovníky ryzí skandinávské přírody.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.