Ceny potravin, zboží a služeb v Norsku

27.08.2018 Zpět



Norsko patří k nejbohatším zemím nejen Evropy ale i celého světa. To se také projevuje v cenové úrovni potravin a služeb. S jistou dávkou zobecnění se dá říct, že cenová hladina je podobná jako ve Švýcarsku nebo třeba v letoviscích na Azurovém pobřeží Francie. Dalším vodítkem může být skutečnost, že cenovky zboží a služeb jsou přibližně stejné jako v ČR: akorát že v Čechách jsou jsou uvedeny v korunách českých a v Norsku v korunách norských (NOK). Přičemž kurz je aktuálně 2,49 Kč za 1 NOK (údaj ke dni 7.4.2020), tedy velice hrubě - ceny jsou přibližně 2,5x větší než v ČR.
Kdekoli v Norsku lze všude platit bankovní platební kartou. Případná hotovost (směněnou z CZK do NOK) vám bude stačit jen v míře „pro strýčka Příhodu“.

Dražší, ale kvalitní

Výhodou vyšší ceny je skutečnost, že u většiny prodávaných potravin se jedná o produkty vyšší kvality než u nás. Výběr potravin je bohatý, v obchodech se běžně setkáte s bio nebo bezlepkovými produkty. Mezi levnější norské obchodní řetězce s potravinami patří Rema 1000, COOP, BUNNPRIS a KIWI. O něco dražší potraviny nakoupíte v obchodech JOKER a SPAR. Síť obchodů je velice hustá a výhodou je, že ve všední dny jsou otevřeny většinou do 22:00 hodin (nezřídka i do 23:00), v soboty pak většinou do 20:00. Pozor - v neděli jsou všechny obchody zavřené (kromě sítě večerek Narvesen a benzínových pump).

Orientační ceny (v norských korunách):

 ZÁKLADNÍ POTRAVINY     NOK     
 chleba 10-40
 máslo (margarin) 25
 sýr plátkový (100g) 25
 sýr Brunnost (100g) 30-40
 mléko 17
 rajčata (1kg) 30
 pivo (plech, 0,5l) 22-30
 losos (1kg, filety) 100
 kaviárová pasta 20-35
 banán (1ks) 8
 víno (0,7l) 100-300
 jídlo v restauraci 120-250
 pivo v restauraci 60-120
 kafe v restauraci 20-45
 POHONNÉ HMOTY  
 nafta (Diesel) 13-15
 Natural 95 (Blyfri 95) 14-16
 DALŠÍ ČASTÉ VÝDAJE  
 vstupy do muzeí a galerií 80-130
 pohlednice 10-15
 lanovka Bergen 60
 výletní plavba lodí Oslo-Bygdøy 60
 půjčovné kola Rallarvegen (1 až 2 dny) 580
 půjčovné kola Oslo (1hod) 51

Kde koupit alkoholické nápoje?

Pivo a cider bez problému zakoupíte v kterémkoliv obchodě s potravinami. Alkoholické nápoje s vyšším obsahem alkoholu (víno a destiláty) dostanete pouze ve specializovaných obchodech VINMONOPOLET, které se nacházejí jenom ve větších městech a sídlech. Pokud do Norska cestujete letadlem, pak naším doporučením je doplnit zásoby alkoholických nápojů (včetně piva) hned po příletu na letišti v Duty Free obchodě - ceny jsou zde značně nižší, než ve standardních obchodech mimo letiště.

Chuť na norské speciality

Stravování v restauracích patří mezi cenově náročnější variantu. I pro samotné Nory je večeře v restauraci spíše výjimečnou akcí. Na druhou stranu ochutnat některou z rybích specialit (ať už lososa, tresku či halibuta) si asi nenecháte ujít. V Norsku se také setkáte s řadou pizerií, ale těch máme dost i doma.

Co si z Norska přivést?

Budete-li se dobře dívat, pak občas narazíte na slevy oblečení kvalitních norských značek jako jsou Dale a Devold (svetry) nebo outdoor oblečení Bergans. Z potravin si cestovatelé do ČR vozí hnědý sýr Brunnost, kaviárovou pastu, kvalitní rybí olej, všechny druhy skvělých marmelád (borůvková, brusinková, morušková). Pro vyznavače uzenin je vítaná "štangle" losího salámu (Elk) nebo sobího (Reindeer). Pozor - pokud je na etiketě napsáno Svine, pak se jedná o klasický salám z vepřového masa. Dalším tipem, co si z Norska přivézt, mohou být tradiční sobí kožešiny (pozor někteří prodejci nabízejí i kozí). 

Ceny trajektů

Míříte-li na individuální dovolenou do Norska, pak se budete často přepravovat i místními trajekty přes fjordy. Ceny jsou stanoveny dle délky přeplouvané trasy. Dále pak dle délky vozu a počtu dalších přepravovaných pasažérů (řidič je již započítán v ceně za auto). Trajektových společností je více, ale nejčastěji se setkáte s Fjord1 (ceny jednotlivých trajektů zde).

Ceny mýtného na dálnicích

V Norsku se platí nejen za dálnice, ale i při vjezdu do velkých měst, na mostech a v tunelech – způsobu placení mýtného na komunikacích a registraci vašeho vozu pro jízdu po norských silnicích je věnován samostatný článek zde.

Ceny za parkovné (1 hodina) se pohybují kolem 20 až 40 NOK. Ve vašem vlastním zájmu vám doporučujeme dodržovat dobu, na kterou si parkovné zaplatíte, vyhnete se tak potížím při případné pokutě za nesprávné parkování. Překročení zaplacené doby byť je o 5 minut může vést ke zbytečným nepříjemnostem.

Pro turisty cestující do Norska existuje řada možností různých slev například prostřednictvím Oslo Pass (detail zde) nebo Bergen card (detail zde), jejichž součástí jsou úlevy na vstupném do muzeí, galerií ale i volné cestování městskou dopravou zdarma, případně sevy v některých restauracích. V muzeích a galeriích lze také žádat seniorské nebo juniorské slevy. 
Věřím, že vám naše informace o tom, jaké jsou ceny potravin v Norsku a ceny dalších služeb, budou k užitku pro vaši výpravu do Norska.

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.