Halloween v Norsku – strašidla na severu Evropy?

03.11.2018 Zpět



Pevnost Akershus - Oslo

Není pochyb o tom, že jedno z nejstrašidelnějších míst v Norsku je zároveň jednou z nejznámějších norských staveb – hrad v pevnosti Akershus, čnící nad přístavem hlavního města Oslo. Stavba hradu byla zahájena někdy kolem roku 1300 norským králem Haakonem V. Na počátku sloužil jako sídlo králů, kteří sem přemístili svůj dvůr z Bergenu. Později, po vybudování nového sídla králů, působil Akershus jako vězení pro některé z nejnebezpečnějších zločinců země a stal se také místem poprav během druhé světové války.

Vězni zde byli nejen připoutání v okovech a řetězech, ale často i mučeni a odsouzeni k vyčerpávající fyzické práci, a tak není snad překvapením, že toto místo je spojeno s negativní energií, řadou duchů a podivných strašidel.

Nejznámějším duchem je Malcanisen, takzvaný "démonský pes", o němž se říká, že stráží bránu, u které byl zaživa pohřben před stovkami let. Legenda říká, že ten, kterému se zjeví přízrak strašidelného psa, může v příštích měsících očekávat hroznou smrt. Dobrá zpráva je, že se se tento přízrak ještě nikomu nezjevil.

Řada lidí však hlásí, že v pevnosti je slyšet šeptání a škrábání. Někteří návštěvníci popisují pocity vytlačování z úzkých chodbiček hradu. Možná, že viníkem je Mantelgeisten - strašidelná žena, jejíž duch bývá často spatřen v blízkosti její bývalé ložnice.

 

 

Katedrála Nidaros - Trondheim

Katedrála Nidaros v Trondheimu je známá nejen jako místo, kde probíhaly a nadále budou probíhat korunovace všech norských králů, ale také místem, s nímž je spojena řada pověstí a příběhů hemžících se duchy. Přestože Katedrála stojí na břehu stejnojmenné řeky již téměř tisíc let, první známý příběh strašidelné události se datuje až do roku 1924. Manželka zdejšího biskupa prohlašovala, že během nocí s Měsícem v úplňku vidí strašidelného mnicha s jasně modrými očima a krvácejícím hrdlem zraněným po výstřelu. Zmínka o mnichovi je opravdu zvláštní, protože katedrála, která má dlouhou a rozmanitou historii, nikdy nebyla spojena s mnišským řádem. Navzdory tomu se pověst šířila velmi rychle. Podle ní se duch mnicha přibližuje během bohoslužeb k věřícím, prochází jimi přímo jako zdí a odchází na místní hřbitov. V nočních hodinách jsou v katedrále také slyšet zvuky vzdáleného zpěvu a varhanní hudby.

 

 

Hotel Union Øye, Sunnmøre

Tento úžasný venkovský hotel v blízkosti dech beroucího fjordu Hjørundfjord je populární zastávkou výletníků na dovolené v Norsku cestujících po Královské cestě mezi přístavem Ålesund a vesničkou Geiranger. Plavba po hladině úžasného fjordu s ohromujícími kulisami okolních hor a skalisek patří mezi nejsilnější zážitky zájezdu do Norska. Ale v okamžiku, kdy se vstoupíte a ubytujete se v okouzlující budově romantického hotýlku nabírají věci obrat a poněkud jiný směr. Přijíždějící hosté se seznámí s příběhem služebné - dívky Lindy a německého vévody, kteří oba spáchali sebevraždu v nedalekém fjordu. Po noci strávené v modrém pokoji budete možná patřit k těm návštěvníkům, kteří během noci slyší kroky a vzlyky mladé dívky.

 

 

Osada Pyramiden, Špicberky

Na naší výpravě za duchy a strašidly se dostáváme 1.200 km severně od nejsevernějšího bodu evropské pevniny – Nordkapp. Zde daleko od civilizace v místě bývalé sovětské hornické osady na arktickém souostroví Špicberky na nás dýchne duch zoufalství, prázdnoty a osamění. Pyramiden byla sovětskými horníky opuštěna tak říkajíc ze dne na den. Vše bylo ponecháno působení mrazu a tvrdým povětrnostním podmínkám a z osady se přes noc stalo místo duchů. Na stolech zůstaly talíře a sklenice, na stěnách nástěnky s výstřižky čerstvých zpráv a na chodbách opřené lyže. Ideální místo pro paranormální jevy a odvážlivce.

 

 

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.