Informace z Helgelandskysten

21.09.2018 Zpět



Již více než 25 let probíhá projekt výstavby norských panoramatických silnic Norwegian Scenic Routes. V současnosti zahrnuje 18 úseků turisticky atraktivních silnic. Letos bylo několik z nich je vylepšeno o prvky krásného a k zamyšlení provokujícím uměním a architekturou.

Norsko je zemí protikladů, kde se střídají městské oázy a velkolepá nedotčená příroda, které přispívají svým osobitým způsobem k nezapomenutelným zážitkům místních obyvatel i návštěvníků z celého světa.

Existuje však společný jmenovatel spojující tyto odlišné světy – spletitá síť silnic. A na rozdíl od obecné představy, nemusí být šedé, nudné a bezvýrazné.

Spektakulární pohledy z panoramatických silnic

Od roku 1993 buduje Norsko cesty na 18 různých trasách, které mají svými scenériemi přilákat turisty a představit jim rozmanitost norské přírody a jedinečnost krajiny, od hor a fjordů až po vodopády a údolí. Seznam všech 18 tras zde.

Do roku 2023 bude dokončeno více než 200 odpočinkových zastávek, celková délka vyhlídkových tras dosáhne 2000 kilometrů. Výstavba atraktivních komunikací pro cestování v Norsku bude pokračovat dalšími padesáti projekty do roku 2029.

Nově instalované architektonické prvky se liší svou nápaditostí a rozmanitostí. Od komplikovaných dekorací, jakou je například "zlatá toaleta", kterou od roku 2015 najdete na ostrově Senja až po vyhlídková plata například nad vodopádem Vøringsfossen a sochařská díla jakým je „Ocean eye“. Mají jednu společnou věc: všechny pozvedají zážitky z pouhého cestování po Norsku na vyšší a lákavější úroveň.

Mezi kulturou a přírodou

V rozhovoru pro deník Aftenposten sdělil architektonický psycholog Eirik Glambek Bøe své myšlenky o významu norských scénických cest a posílení zážitků z cestování.

"Panoramatické cesty vytváří a vyvolávají pozitivní pocity. Jsou stavěny v souladu s přírodou, jemně a esteticky zapadají do krajiny a rozšiřují emoční vnímání cestování. Příkladem mohou být úžasné mosty, ať už spojují břehy fjordů nebo překlenují hluboká horská údolí. Most se pak stává harmonickým spojením mezi přírodou, architekturou a kulturou - mezi přirozeností přírody a tím, co vytvořil člověk "

Pocta válečným hrdinům

Ureddplassen nacházející se u moře na ikonickém pobřeží Helgeland v severním Norsku, má zvláštní historii. Během bojů v průběhu 2. světové války zde byla v roce 1943 zasažena a potopena norská ponorka Uredd. Celá posádka 42 lidí zahynula v mořských hlubinách.

Ponorka byla z mořského dna vyzdvižena v roce 1987 a ve stejném roce pak norský král Olav V. odhalil památník této události. Letos byl památník zrenovován a doplněn odpočívadlem, které obsahuje amfiteátr a mramorové lavičky. Amfiteátr vede až k pláži a je tvarován jako široké schodiště, střídavě pro chůzi a pro sezení. Zajímavá je také terasa s výhledem přímo na otevřené moře.

Tato část norské scénické trasy Helgelandskysten je úžasným místem, kde můžete v zimě obdivovat hru světel Polární záře (odkaz) a v létě se nechat unést mystikou zapadajícího Slunce během „bílých nocí“. Budete-li cestovat do Norska individuálně, určitě doporučuji toto místo zařadit do svého plánu.

1511554914-laponsko-foto008-large

LAPONSKO, NORSKO, FINSKO: LETNÍ KOUZLO SEVERSKÉ EXOTIKY


Skvosty nedotčené přírody, laponská tundra hrající všemi barvami. Zájezd do Norska, Finska a ke švédské hranici je unikátní příležitostí pro milovníky severské exotiky. Dostanete se k fjordům severního Atlantiku, dotknete se kultury Sámů - lovců sobů, užijete si atmosféru "Brány do Arktidy". Ač daleko za Polárním kruhem, díky Golfskému proudu zde v létě panuje polární den a teploty jsou příjemné.


Více informaci

1699348014-Snimek-obrazovky-2023-11-07-100323

FINSKO: RYBAŘENÍ A RELAX V ZEMI TISÍCŮ JEZER


Luxusní rybolov pro nadšence v ryzí, nedotčené a panenské přírodě. Finsko - země tisíců jezer - vám nabídne možnost rybolovu v jezerech, klidných i peřejnatých řekách. Pokaždé jiné dobrodružství. Vše zarámované pohybem v přírodní rezervaci plné sobů a možná uvidíte i medvědy nebo rosomáky. Určitě se vám podaří nafotit i fantastické fotografie a videa
.
PROGRAM ZÁJEZDU JE SESTAVEN NA 5 DNÍ. 
NA PŘÁNÍ PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ TERMÍN TOHOTO ZÁJEZDU: červen až srpen 2024


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.