Kabelvåg - osada, kde se psala historie Lofot

06.12.2017 Zpět



Původní osada Vikingů patří mezi nejstarší osady na ostrovech. Zakladatelem Kabelvågu je král Øystein, který v Norsku vládl do roku 1123. Jeho socha shlíží z nejvyššího bodu tohoto útulného rybářského přístavu.

Osada bývala důležitým rybářským útočištěm, v roce 1120 zde vznikl první, pro Lofoty tak typický, rybářský přístřešek rorbuer. Rorbuery dnes slouží jako atraktivní ubytování pro turisty. V Kabelvågu se v roce 1792 objevil také jeden z prvních ostrovních zájezdních hostinců.

V severovýchodním okraji Kabelvågu se tyčí Vågan kirke, v českém překladu známější jako Lofotská katedrála. Dřevěná stavba pochází z 19. století, je druhou největší dřevěnou církevní stavbou v Norsku. V dobách největší slávy se v Lofotské katedrále scházelo více než tisíc věřících.

Na opačném konci města se nachází další turistické lákadlo – Lofotské muzeum (Lofotmuseet). Muzeum přibližuje historii rybolovu na Lofotech, ale také námořní tématiku a kulturní tradice. V těsném sousedství najdete moderní vnitřní i venkovní akvárium – Lofotakvariet. Představí vám mořský svět z okolí ostrovů, nejpopulárnější je pak krmení vyder a tuleňů.

Z Kabelvågu pochází také alabastrový oltář z patnáctého století, který byl v roce 1799 převezen na ostrov Værøy do tamního Værøy Kirke - nejstaršího kostela na Lofotských ostrovech.

Na malém náměstíčku najdete klasickou přístavní „putyku“ Præstengbrygga Pub. Dřevěný interiér na vás dýchne dávnými příběhy námořníků a zároveň si pochutnáte na místních specialitách.

Pohlédnete-li na moře, upoutá vás nedaleko ležící, půvabný a hojně navštěvovaný ostrov Skrova. Tady má své sídlo největší velrybářská stanice celého Norska. Na ostrově mají „zastávku“ i rychlé trajektové lodě plující mezi Bodø a Svolværem.

Kabelvåg je u většiny našich zájezdů na Lofoty základnou k přenocování jedné nebo více nocí. Nejrušněji tady bývá v období leden až duben, kdy tady vrcholí rybářská sezóna k lovu tresek a zároveň je to nejatraktivnější období pro pozorování Polární záře. Na Lofoty míří v tomto období zájezdy Lov Polární záře

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

1511554914-laponsko-foto008-large

LAPONSKO, NORSKO, FINSKO: LETNÍ KOUZLO SEVERSKÉ EXOTIKY


Skvosty nedotčené přírody, laponská tundra hrající všemi barvami. Zájezd do Norska, Finska a ke švédské hranici je unikátní příležitostí pro milovníky severské exotiky. Dostanete se k fjordům severního Atlantiku, dotknete se kultury Sámů - lovců sobů, užijete si atmosféru "Brány do Arktidy". Ač daleko za Polárním kruhem, díky Golfskému proudu zde v létě panuje polární den a teploty jsou příjemné.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.