Když je důležitější cesta než cíl ...

23.10.2017 Zpět



Norsko je velice rozmanité a příležitostí vidět něco zajímavého je velice mnoho. Dáte přednost plavbě po fjordu, jízdě na kole přes náhorní planinu nebo se se zatajeným dechem spustíte nejstrmější silnicí ve Skandinávii.

Na kole bývalou zásobovací cestou

I kdybyste si do Norska nepřivezli své vlastní kolo, o cyklo zážitky rozhodně nemusíte přijít. Většina oblíbených cyklotras má ve svém nejbližším okolí standardní půjčovny kol. Asi nejpopulárnější cyklotrasou v Norsku je známá Rallarvegen, původně sloužící jako obslužná komunikace při výstavbě Bergenské dráhy na začátku dvacátého století (dostavěna v roce 1909).

Nejčastěji je startovním bodem této úžasné cyklotrasy vesnička Haugastøl nacházející se v nadmořské výšce bezmála 1.000 metrů. Trasa vede podél železnice, překonává nejvyšší bod ve výšce 1.343 m.n.m., aby poměrně prudkým klesáním dorazila po 86 kilometrech podél vodopádů k hladině Aurlandsfjordu do městečka Flåm (2 metry nad hladinou moře). Právě díky tomuto profilu naprostá majorita cyklistů volí směr z Haugastøl do Flåm a nikoli naopak. Ti zdatnější zvládnout výlet za jeden den. Ti, co si chtějí užít výjimečné scenérie, natáhnou výpravu na dva nebo tři dny.

Železnicí údolím řeky Rauma

Pokud jste fandové do světa vlaků, pak si tuto úchvatnou železniční trať nemůžete nechat ujít. Když Lonely Planet v roce 2013 prezentovala seznam deseti nejkrásnějších tratí v Evropě, byla Rauma Line na nejvyšších postech.
Cesta začíná v horském městečku Dombås, kopíruje kaskády a vodopády na řece Rauma, projíždí pod nejvyšší evropskou skalní stěnou Trollvegen, vznáší se nad řekou po nejfotografovanějším norském mostě Kylling Bru a končí v přístavu Åndalsnes u Isfjordu.

Lanovkou z Rjukanu, kraj Telemark

V případě, že vám nečiní potíže výšky a pohyb nad zemí, pak máte v Norsku mnoho příležitostí jak vystoupat na vrcholy zdejších hor. Výčet lanovek směřujících k výšinám by byl dlouhý, ale titulem první lanovky v Severní Evropě se může pochlubit pouze Krossobanen v Rjukanu. Postavena byla v roce 1928. Byl to dar od společnosti Norsk Hydro lidem z Rjukanu, aby se mohli z hluboce zařízlého údolí dostat na vrcholky, odkud bylo vidět Slunce i při jeho nízké pouti během zimního období. Teprve později se Rjukan stal součástí známých hrdinských událostí souvisejících s „těžkou vodou“ během II. světové války.

Na kajaku na ostrov Vega

Chcete-li pozorovat volně žijící živočichy a jedinečné přírodní scenérie pobřežních vod, máte možnost buď nastoupit na výletní loď, pokud však dáte přednost pohybu na vlastní pohon, pak sednout do kajaku. Rozhodně stojí za to plout sea kajakem mezi ostrovy souostroví Vega, jehož unikátní příroda nezůstala bez povšimnutí ani organizaci UNESCO, která v roce 2004 zařadila toto území na Seznam světového kulturního dědictví. Muzeum Eider House doporučujeme jako krátkou zastávku na vaší plavbě. Je neodmyslitelnou součástí kultury a historie Vega.

Autem přes Stalheimskleiva

Také populárních klikatících se silnic, které překonávají horské průsmyky, najdete v Norsku celou řadu. K těm dnes již téměř kultovním patří jedna z nejstrmějších silnic v Evropě vůbec – Stalheimskleiva. Její 13 serpentýn bere dech nejen cestujícím, ale pořádně se zapotí i řidiči. Silnici stavělo v období let 1842 až 1849 přes tisíc dělníků s cílem zlepšit silniční spojení mezi Oslo a Bergenem. Kromě úchvatných pohledů do údolí vás osvěží také dva kaskádovité vodopády. V dnešní době už spojnici mezi Flåm a Voss nahradil tunel a po Stalheimskleiva se jezdí výjimečně – navíc je pouze jednosměrná směrem dolů, nahoru tedy musíte skutečně po hlavní silnici tunelem.

Na zájezdech do Norska se dá cestovat i dalšími netradičními způsoby – trajekty pře fjordy, ale také Husky psím spřežením, sněžnými skútry nebo výletními plavbami po ledovcových jezerech jakým je například Gjende.

1663613700-IMG-2082-na-web

OKRUŽNÍ ZÁJEZD NORSKEM S VÝSTUPEM NA TROLÍ JAZYK


Okružní poznávací zájezd pro ty, kteří míří do Norska a Skandinávie a chtějí si v malé skupince užít maximum turistických atrakcí. Kromě unikátních skvostů severské přírody si dopřát i sportovnější pohyb.
Třešničkou na dortu zájezdu je výstup na jednu z nejúžasnějších dominant Norska - skalní převis Trolí jazyk (Trolltunga).
Podlehnete energii bouřících vodopádů nebo magické atmosféře strmých norských fjordů a výhledům na ledovce?


Více informaci

1511554914-laponsko-foto008-large

LAPONSKO, NORSKO, FINSKO: LETNÍ KOUZLO SEVERSKÉ EXOTIKY


Skvosty nedotčené přírody, laponská tundra hrající všemi barvami. Zájezd do Norska, Finska a ke švédské hranici je unikátní příležitostí pro milovníky severské exotiky. Dostanete se k fjordům severního Atlantiku, dotknete se kultury Sámů - lovců sobů, užijete si atmosféru "Brány do Arktidy". Ač daleko za Polárním kruhem, díky Golfskému proudu zde v létě panuje polární den a teploty jsou příjemné.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.