Trolí stěna - Trollvegen

05.12.2017 Zpět



Kam se hrabou nejmohutnější alpské štíty a skalní velikáni. Pokud chcete na vlastní oči vidět majestátní obrázek nejvyšší kolmé skalní stěny v Evropě, budete se muset vydat na zájezd do Norska. 

Kde najdete Trolí stěnu

V kraji Møre og Romsdal nedaleko města Andalsnes. Oblast kolem Trollveggen a Trollstigen patří mezi nejnavštěvovanější ikony zájezdů do Norska. Zvlášť v čase nejvyšší sezóny (červenec) zde budete narážet na davy turistů brázdících Norsko v autokarech. Ale ta krása stojí za to.

Neskutečně vysoké skalní stěny se prudce vypínají z úzkého údolí, kterým si svou cestu do fjordu (Isfjord) prodrala řeka Rauma. Celé údolí je lemováno řadou vodopádů, kterými se k moři řítí vodní masy z tajících ledovců. Oblast je součástí národního parku Reinheimen, vyhlášeného v roce 2006. V národním parku se nachází jedno z mála původních divokých stád sobů.

Náročnost

Trolí stěnu lze zdolat nejen coby horolezec. Ale i oklikou jako horal po staré obchodní stezce. Obtížnost výstupu je mírně náročná, doporučujeme ji zkušenějším horským turistům, trek bývá jednodenní. Neobejdete se bez prošlápnuté pevné obuvi a nepromokavé bundy. Délka cesty je 10 km s 800metrovým převýšením. 

Výzva pro horolezce, magnet na turisty

Trollveggen je skalní převis s úctyhodnými 1600 metry převýšení. O obtížnosti této téměř kultovní horolezecké stěny vypovídá skutečnost, že její prvolezci ji zdolali až v roce 1965, tedy celých dvanáct let od památného výstupu Sira Edmunda Hillaryho na nejvyšší vrchol světa Mount Everest

Pro český horolezecký sport má stěna bohužel smutnou část své historie, v 70. letech zde svou pouť ukončilo hned několik Čechoslováků. Z vrcholu stěny také až do roku 1986 skákali base-jumpeři, po tragických událostech je však provozování této adrenalinové zábavy v této oblasti zakázáno.

Cesta na Trollveggen

Pohled k úžasným výšinám je častou zastávkou mnoha poznávacích zájezdů v Norsku, v místním informačním středisku se můžete seznámit s historií a pozoruhodnostmi zdejšího kraje Møre og Romsdal.

Pokud byste se chtěli naopak podívat z vrcholu stěny do údolí, musíte projet jednu z nejatraktivnějších norských cest. Vyšplhat starou obchodní cestou otevřenou králem Håkonem VII. v roce 1936 po Trollím žebříku (Trollstigen). Silnice zařízlá do skalního masivu vás přivede až na vrchol Trolfjellet s dechberoucí vyhlídkou na vodopád Stigfossen a za pěkného počasí až do Åndalsnes. 

Pro zdatné a zkušené horaly vede několikahodinový trek s převýšením přes 800 metrů až na samou hranu Trollveggen. Cestou se i v letních měsících setkáte se sněhovými poli. Pohled do kaňonu řeky Raumy je však nezapomenutelnou odměnou.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.