Jedinečný nález vikingského meče

05.12.2017 Zpět



S nadsázkou se dá říct, že díky tajícím ledovcům je o důvod víc vyrážet na výpravy a vycházky do norské přírody. Turistům se to obvykle nestává, ale mohou mít podobné štěstí jako místní obyvatelé a na svém zájezdu do Norska objevit historický skvost. 

Když byl Goran Olsen na výletě poblíž norské vesnice Haukeli zahlédl pod obrovskými kameny jakýsi neznámý předmět. Na konci tohoto příběhu se ukázalo, že se jedná o 1200 let starý, kovaný, železný Vikingský meč. Příčinou neobvykle zachovalého stavu dávné zbraně je její téměř dokonalé zakonzervování v ledu a sněhu. "Meč je v tak dobré kondici, že pokud by se nabrousili jeho ostří, mohl by být použitelný i v dnešní době," zhodnotil nález pro stanici CNN konzervátor Per Morten Ekerhovd z Hordaland County Council.

Meč je nyní uchován v bezpečí Universitního muzea v Bergenu, jehož výzkumní pracovníci budou nález studovat. Zároveň připraví další výzkumnou expedici do okolí vesnice Haukeli na jaro 2016 - poté, co po zimě roztaje sníh.

Meč byl jednou z nejtradičnějších a nejdůležitějších zbraní Vikingských bojovníků. Jak starověká poezii, tak i severské a germánské ságy často oslavují meč jako symbol vikingské síly a moci. "Meče byly drahé a vysoce ceněné," řekl Terje Leiren, profesor skandinávských studií na Washingtonské univerzitě. "Výroba kvalitního meče zabrala mnoho hodin práce. Řemeslo dobrého výrobce mečů bylo bezpochyby velmi ceněné a vážené."

Leiren dodal, že objevem Gorana Olsena nebyl překvapen. Podle něj je vysoce pravděpodobné, že v norské správní oblasti Hordaland se nachází daleko více historických skvostů. Zajímavou na tomto objevu je skutečnost, že meč nebyl nalezen v hrobě, ale v horách, kde ho jednoduše ztratil jeho vlastník před více než tisícem let.

Změna klimatu vede k čím dál častějšímu počtu archeologických nálezů v posledních desetiletích. V roce 2011 vědci objevili v blízkosti tajícího ledovce tuniku z před Vikingské éry. Stáří nálezu je odhadováno na 1700 let. V září letošního roku vědci také našli pozůstatky koně z doby železné. Tající severské ledovce jsou tak nejen turisticky vyhledávanou atrakcí na zájezdech do Norska, ale postupně odkrývají dávnou skandinávskou a vikingskou historii.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.