Norsko – země, kde krása střídá nádheru

21.04.2022 Zpět



Norsko bezesporu patří k jednomu z nejatraktivnějších cestovatelských míst v Evropě. Země proslulá svou originální a zachovalou přírodou, země mnoha národních parků, jedinečných fjordů, úžasných vodopádů, jezer, nádherných pohoří a v neposlední řadě i země rybolovu a s tím spojenou skvělou gastronomií.

Norové jsou již od dob Vikingů spjati s přírodou a dodnes jsou na přírodu hrdí, váží si jí a chrání i pro budoucí generace. Kromě stávajících 44 národních parků připravují v nejbližší době vyhlášení další čtyř nových chráněných rezervací. Jednotlivé národní parky se většinou liší charakteristický unikátním výskytem zvěře, ptáků nebo flóry. Parky se rozkládají jak na mořském pobřeží, tak i ve vnitrozemí především při norsko-švédském pohraničí.

Kdo by neslyšel o norských fjordech? Mořských zálivech a zátokách hluboko se zarývajících do pevniny, často lemovanými ostrými srázy a vytvářející tak úžasné kulisy spojení moře a skal. Kde jinde na světě můžete lodí doplout až do nitra pohoří vypínajících se do výšek přes tisíc metrů nad hladinu moře. Nejdelším norským fjordem je Sognefjord, který od pobřeží oceánu ke svému začátku měří přes 200 kilometrů.

Znáte-li příměr, že Finsko je zemí tisíců jezer, pak pro Norsko určitě platí, že je zemí tisíců vodopádů. Voda stékající z horských masívů padá po strmých úbočích a v mnoha případech si svou cestu razí vodopády přímo do moře ve fjordech. V Norsku najdete největší vodopády v Evropě. Pohled na padající masu vodní tříště vás nabije energií, kterou budete vnímat ještě dlouhou dobu po svém návratu z cesty do Norska.

Zážitky z dovolená bývají spojeny také s ochutnávkou místních specialit. Norsko má to štěstí, že jeho mořské pobřeží patří k nejdelším na světě. Množství různých ryb a mořských plodů se tak přímo nabízí. Najdete je nejen na proslulém rybím trhu v Bergenu, ale setkat se s nimi můžete tak říkajíc na každém vašem kroku Norskem. Norové umí rybí gastronomii ozvláštnit závěrečnou sladkou tečkou - různými dezerty z lesních a ovocných plodů jako jsou borůvky, jahody, maliny a unikátní oranžové morušky (neplést si s morušemi).

Norsko vám může ukázat řadu dalších lákadel – ledovcové splazy největších evropských ledovců (Folgefonna, Jostedalsbreen), modře průzračná jezera (Gjende, Bygdin, Ustevatnet), dovádění na raftech na divokých řekách (Sjøa, Numedalslågen, Voss), půlnoční Slunce na severních ostrovech (Lofoty a Vesterály, Senja), vyhlídky ze skalních útesů (Preikestolen, Trolltunga), plavbu po Telemark kanálu nebo jízdu dechberoucí železnicí od moře až k horské stanici (Flåm-Myrdal).

Tak neváhejte a vydejte se za dobrodružstvím a poznáním nejkrásnější země Skandinávie!

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.