Pižmoni - ozdoba národního parku Dovrefjell

05.12.2017 Zpět



Pro pižmoně severního (angl. muskox) vážícího 200 až 450 kg je charakteristická hustá a dlouhá srst (na bocích dosahující téměř až k zemi), která ještě více zdůrazňuje jeho mohutnost a robustnost. Hlavu samců i samic zdobí zahnuté rohy (podobné těm, které známe u beranů) a neuvěřitelně tvrdé, téměř „opancéřované“ čelo.

Ačkoli se v chladných a mrazivých dobách tato zvířata vyskytovala i v Evropě, postupně se jejich výskyt posouval do severských arktických oblastí Kanady, Aljašky a Grónska. Do norského národního parku Dovrefjell byla kolonie pižmoňů vysazena kolem roku 1930. Původní pižmoni byli v 19. století pro vzácnou kožešinu vyhubeni. V současnosti jich na území národního parku žije již přes 500 kusů.

Ačkoli pižmoň vypadá jako neohrabané zvíře a turisté mají tendenci se k nim přibližovat kvůli focení na co nejbližší vzdálenost, varování místních strážců parku nejsou přehnaná. Jakmile překročíte „útěkovou vzdálenost“ udávanou na 100 metrů, zvíře cítící ohrožení začne hlasitě odfrkovat a funět. Pak přichází překvapivě rychlý útok. Představa, že by se vám podařilo utéct z jeho dosahu, je iluzorní. Dokáže totiž běžet rychlostí až 60 km/h. Na našich zájezdech do Norska dbejte prosím na doporučení zkušených rangerů a nepřibližujte se k pižmoňům na vzdálenost menší než 200 metrů!

Národní park Dovrefjell s nejvyšším vrcholem Snøhetta (2.286 m.n.m.), stejně jako i národní park Rondane, je také domovem posledních nemnoha kusů původních sobů, kteří sem domigrovali přes Beringův průliv z Aljašky. V národním parku Dovrefjell, který je častým cílem výprav pořádaných pod hlavičkou "Dovolená Norsko", se setkáte s projevy drsného skandinávského klimatu, kromě vrcholků vysokých hor tady uvidíte i rovinaté pasáže s typickou severskou tundrou.

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

1578493009-DSC-0397

EUROVÍKEND OSLO - JO NESBØ, VE STOPÁCH HARRYHO HOLEA


Pohodový zájezd do Norska na prodloužený víkend - Oslo. Navštívíte mnoho turisticky atraktivních zajímavostí hlavního města Norska. Muzea, parky, galerie, přístav, Královský palác i kavárničky a restaurace s místními specialitami. Český průvodce Vám ukáže skrytá zákoutí jako restauraci u Schrøderů - oblíbené místo Harry Holeho, dům v Sofiině ulici 5 nebo místo v 21. patře hotelu Radisson SAS a další jeviště světoznámých detektivek.

RÁDI VÁM PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ PROGRAM NA MÍRU PRO VÁMI VYBRANÝ KONKRÉTNÍ TERMÍN.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.