Sobí maso a klobásky

05.12.2017 Zpět



Už i Vikingové byli pravděpodobně zdatnými ve způsobech jak zpracovat každou část ulovených sobů, jak zachovat maso na dlouhou dobu. Sobí výrobky a speciality ve formě salámů, sušeného masa nebo steaků obvykle najdete ve vybraných sekcích supermarketů. Čím více se budete posouvat v Norsku do severnějších krajů, tím populárnější bude i sobí maso a sobí produkty. Lokální výrobci na dalekém severu Norska často volí i prodej sobího masa ze svých dodávkových vozidel nebo přívěsů. Jednou z nejvíce viditelných značek výrobků ze sobího masa je Reindyrpølse.

Sobí maso je velmi výživné a podle dietologů má pět krát více železa než hovězí maso. Sobí uzeniny mají často velice výraznou chuť, bývají slazené jalovci a kořeněné pepřem a muškátovým oříškem. Je také překvapivě i zdrojem vitamínů, což pro lidi na dalekém severu Norska bylo zvlášť v zimním období velice důležitým pro vyváženou stravu.

Norské pølse je mixem 35% sobího a 35% hovězího a vepřového masa. Zbytek je tvořen vodou a bramborovou moučkou s ingrediencemi různých koření. Chutnat vám bude v kombinaci s brusinkovou marmeládou nebo brusinkovým želé. Norské kuchařky používají kousky opražené sobí klobásy také k dochucení hustých polévek. Norských receptů jak si připravit skvělý steak ze sobího masa najdete v kuchařských knihách i na internetu hodně, ale vlastní zkušenost říká, že nejlepší je držet se co nejpřirozenějšího zpracování bez výrazného přebíjení výborné chuti nějakým silným kořením. 

"Štangle" sobího nebo losího salámu bude určitě vítaným dárkem, který přivezete svým blízkým ze zájezdu do Norska. Vedle skvělých marmelád a pochopitelně norského svetru nebo nějaké figurky Trolla bývá sobí pochoutka nejčastějším „turistickým suvenýrem“ z vaší dovolené v Norsku.

1578493009-DSC-0397

EUROVÍKEND OSLO - JO NESBØ, VE STOPÁCH HARRYHO HOLEA


Pohodový zájezd do Norska na prodloužený víkend - Oslo. Navštívíte mnoho turisticky atraktivních zajímavostí hlavního města Norska. Muzea, parky, galerie, přístav, Královský palác i kavárničky a restaurace s místními specialitami. Český průvodce Vám ukáže skrytá zákoutí jako restauraci u Schrøderů - oblíbené místo Harry Holeho, dům v Sofiině ulici 5 nebo místo v 21. patře hotelu Radisson SAS a další jeviště světoznámých detektivek.

RÁDI VÁM PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ PROGRAM NA MÍRU PRO VÁMI VYBRANÝ KONKRÉTNÍ TERMÍN.


Více informaci

1699348014-Snimek-obrazovky-2023-11-07-100323

FINSKO: RYBAŘENÍ A RELAX V ZEMI TISÍCŮ JEZER


Luxusní rybolov pro nadšence v ryzí, nedotčené a panenské přírodě. Finsko - země tisíců jezer - vám nabídne možnost rybolovu v jezerech, klidných i peřejnatých řekách. Pokaždé jiné dobrodružství. Vše zarámované pohybem v přírodní rezervaci plné sobů a možná uvidíte i medvědy nebo rosomáky. Určitě se vám podaří nafotit i fantastické fotografie a videa
.
PROGRAM ZÁJEZDU JE SESTAVEN NA 5 DNÍ. 
NA PŘÁNÍ PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ TERMÍN TOHOTO ZÁJEZDU: červen až srpen 2024


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.