Recepty na norské speciality

05.12.2017 Zpět



Tradiční recepty norské kuchyně - sladké vafle s džemem a smetanou nebo jeden z tisíců způsobů jak upravit tresku či norského lososa.

Vafle na norský způsob

S vaflemi se v Norsku setkáte téměř na každém kroku. Samozřejmě, že každá hospodyně vychází ze „svého“ receptu, ale v zásadě je to jednoduché. Kombinovat se dá s jakýmkoli džemem nebo marmeládou, s čokoládou nebo kakaem, zakysanou smetanou i šlehačkou nebo s tradičním karamelizovaným sýrem Brunnost. Náš tip: hladká mouka (5dl), vejce (4kusy), máslo (100g), cukr (1dl), vanilkový cukr (2 čajové lžičky), kardamom (1 až 2 čajové lžičky), pomerančový juice (5dl) – vše dobře promícháme, přidáme rozpuštěné máslo, (lze přidat i trochu kypřícího prášku do pečiva) a necháme 15 až 20 minut odpočinout. Poté vafle pečeme ve vaflovníku a na naši fantazii zůstává, kterou z výše uvedených ingrediencí přidáme. Protože Norové jsou velkými milovníky a spotřebiteli kávy, k vaflím si dají ještě i kafe.

Recepty s treskou

Treska je asi nejčastěji konzumovanou rybou v Norsku. Receptů na její úpravu jsou téměř milióny, tak tady alespoň některé z nich… Zapečená treska v těstíčku z majonézy a strouhanky – do máslem vytřeného pečícího kastrolu naskládáme osolené a opepřené kousky tresky, plátky proložíme nakrájenou cibulí a jemně posypeme petrželkou. Povrch překryjeme vrstvou majonézy (na 1 kilogram filetů z tresky použijeme cca 250 g majonézy). Při 200°C pečeme zhruba 20 až 25 minut. Pak posypeme strouhankou a pečeme „do zlatova“. Podáváme s bramborem nebo grilovanou zeleninou.

Treska zapečená v zeleninové krustě - tradiční recept nejen norské, ale obecně skandinávské kuchyně: celer (1ks střední velikost), mrkev (2 až 3 ks), cibule (1ks), máslo (200g), bílý toustový chléb (6 až 7 krajíčků), strouhanka, petržel, pepř, sůl. Jemně nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájený toustový chléb spolu s nahrubo nastrouhanou mrví a celerem dáme do máslem vytřené hlubší pánvičky. Směs za stálého míchání jen lehce propečeme, osolíme, opepříme. Poté do pečící pánve vytřené máslem vyskládáme osolené filety z tresky, na vrch dáme připravenou zeleninovou směs, posypeme strouhankou a zakapeme rozpuštěným máslem. Pečeme při 230°C přibližně 25 minut až dosáhneme na povrchu křupavou a nazlátlou krustu.

Norské bochánky

Sladké pečivo v Norsku rozšířené, pro našince mírně nezvyklé … V našich krajích jsme spíše zvyklí na slané pečivo (housky, rohlíky, atp.) – v Norsku je tomu troch jinak :-) i k sýrům nebo dalším slaným pokrmům klidně „přikusují“ sladké pečivo. Tady je recept na nejtradičnější – hladká mouka (1 kg), čerstvé droždí (100g), máslo (200g), mléko (0,5 l), rozinky (500g), cukr (200g), kardamom (1 lžička). Z výše uvedených surovin umícháme klasické „kynuté“ těsto, přidáme rozinky a kardamom a necháme vykynout (cca 30 minut). Po vykynutí rozdělíme těsto na malé bochánky, které potřeme vejcem a pečeme při 250°C maximálně 8 až 10 minut.

Norský losos

Další hojně konzumovanou rybou je pochopitelně norský losos. Rybáři jezdící do Norska ví, že ulovit lososa není úplně snadnou záležitostí, ale v případě úspěchu je odměna „sladká“ – tedy vlastně spíše „slaná“ – našim favoritem je losos v alobalu: jarní cibulka (6ks), ředkvička (2ks), losos filety (2kg), mrkev (2ks), nakládaný zelený pepř (2 polévkové lžíce), olej, pepř, petrželová nať (2 polévkové lžíce), limetka, kopr (2 polévkové lžíce), čerstvé bylinky (8 polévkových lžící), Vermouth (6 polévkových lžící), majonéza (350 g), kapari (3 polévkové lžíce), ocet, sterilizované okurky, olivový olej (300ml), paprika červená, chilli. Nakrájené bylinky, kůru z limetky, zelený pepř smícháme. Lososí položíme kůží dolů na velký kus olejem potřeného alobalu a posypeme připravenou směsí. Další filet položíme kůží nahoru. Pokapeme Vermouthem a zabalíme do alobalu. V troubě předehřáté na 120 °C pečeme na plechu asi 90 minut, maso musí být křehké. Necháme v alobalu 20 minut odpočinout, než začneme podávat. Mezitím si připravíme zeleninovou směs - olivový olej, ocet, chilli, důkladně promícháme a přidáme jarní cibulky, červenou papriku, pažitku, petrželku a opět vše promícháme. Připravíme si také majonézu, kterou smícháme s kapary, okurkami, hořčicí a petrželkou. Vybalíme rybu z alobalu, nakrájíme na plátky a rozložíme na mísu. Přidáme studenou omáčku, majonézu s okurkou, ozdobíme koprem, petrželkou a ředkvičkou a můžeme servírovat.

Velrybí steak

Pokud hledáte norskou specialitu, na kterou jinde ve světě narazíte jen stěží, pak doporučujeme velrybí steak. Norové se v tomto ohledu nehodlají podřídit regulím EU, nicméně lov velryb je pochopitelně sledovaný a přísně kontrolovaný ze strany norských státních úřadů. Pokud dáte přednost vlastnímu vaření před návštěvou některé ze specializovaných restaurací, tak si připravte: velrybí maso (1 kg), olivový olej (3 lžíce), kurkuma (1 lžíce), sladká paprika, bobkový list, pepř, mořská sůl. Maso z velryby nakrájíme příčně na 2cm tlusté plátky a jemně je naklepeme. V hmoždíři si připravíme jemnou pastu z hrubé mořské soli, pepře, kurkumy, bobkových listů, papriky a oleje. Touto pastou potřeme velrybí steaky a necháme odležet přikryté přes noc v lednici. Do pánve s rozpáleným olejem na teplotu cca 160°C vkládáme steaky a krátce (cca 2 minuty) opečeme z obou stran. Podáváme s restovanou zeleninou nebo bramborem.

Ať už si některé z výše uvedených jídel připravíte sami nebo se necháte v restauraci inspirovat uměním místních norských kuchařů, přejeme vám pěkný gastronomický zážitek.

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

1512479242-lavicka-Sonja

NORSKEM PO STEZKÁCH TROLLŮ - K FJORDŮM A VODOPÁDŮM


Znáte pověsti o Trollech - skřítcích žijících v zákoutích nedotčené norské přírody?
Vydáme se v jejich stopách po Trollí stezce, do národních parků, k ohromujícím vodopádům a peřejím. 
Zavítáme do Bergenu (rybí trh, vrch Fløyen). 
Norsko je zemí skalnatých fjordů, úchvatný Geirangerfjord je i na seznamu UNESCO.
Letecký zájezd pro milovníky ryzí skandinávské přírody.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.