7 Trolích atrakcí v Norsku

25.08.2018 Zpět



Možná jste si ani neuvědomili – stejně jako já, co všechno je v Norsku spojené s Troly. Tito lesní skřítkové, kteří jsou jedním ze symbolů, jsou zastoupeni v názvech mnoha atrakcích a lákadel Norska. Jen namátkou úžasná vyhlídka Trolltunga, Trollfjord, Trollstigen, Trollveggen, Trollpikken, Trollkyrkja, Trolldalen, Trollfossen … už chybí jen Trolí město. A pozor - tak Trolí město také existuje – je ve Švédsku a jmenuje se Trollhättan.

Trolové jsou tradičními představiteli skandinávské mytologie, pohybují se zejména v noci a kdykoli se objeví na slunečním světle, tak zkamení. Procestujme Norsko a pojďme do míst, která dostala do názvu právě slovo Troll.

Trolltunga – Trolí jazyk

Jedna z ikonických skalních vyhlídek patří mezi nejnavštěvovanější norské atrakce. Skalní útvar ve tvaru vypláznutého jazyka se ční nad jezerem Skjeggedal. Na trolí jazyk se dostanete náročnější turistickou cestou, celá výprava z horního parkoviště vám zabere mezi 7 až 9 hodinami chůze. Vaší fotografií ze špičky Trolího jazyka se jistě rádi pochlubíte vašim přátelům.

 

Trollstigen – Trolí stezka nebo také Trolí cesta

Neuvěřitelně klikatá silnička začínající kousek za městečkem Åndalsnes na pobřeží Isfjordu vás dovede kolem vodopádu Stigfossen až k dech beroucím vyhlídkám. Cesta byla slavnostně otevřena králem Håkonem VII a sloužila víceméně jen pro turistické cíle. Pohledy do údolí (za jasného počasí je vidět až k fjordu) a ostré štíty skalnatých nad vámi se čnících vrcholů ve vás zanechají nezapomenutelné vzpomínky.

 

Trollveggen – Stěna Trolů alias Trolí stěna

Dominantou nádherného údolí řeky Rauma a stejnojmenného národního parku je majestátní skalní stěna s převýšením přes 1.600 metrů. Patří mezi nejnáročnější horolezecké výzvy, poprvé byla zdolána až v roce 1967, tedy až řadu let poté, co byl slezen Mount Everest. Převis skalní stěny je značný, hodíte-li tedy kámen z vrcholu hory, pak dopadne téměř 150 metrů od jejího úpatí.

 

Trollpikken – Trolí penis

Ke skalnímu útvaru s trochu peprným názvem se váže teprve nedávný příběh. Místnímu „prudiči“ vadili turisté, kteří k Trollpikken mířili, a tak tajně skálu navrtal a Trolí ozdoba se zřítila do údolí. Událost se dostala nejen do norských médií, ale citoval ji New York Times. Norové neváhali a s pomocí moderní techniky kus skály vyzdvihli a znovu připevnili na původní místo. Popularita Trollpikken mnohonásobně vrostla a „prudiče“ dohnala karma. Dnes se na nádherný skalní útvar vydá určitě více obdivovatelů než dříve.

 

Trollkyrkja – Trolí jeskyně

Náš tak trochu tajný tip - ne tolik známé, ale o to úžasnější místo. Mezi Molde a Atlantskou cestou severně od obce Moen začíná nádherný trek údolím říčky Trolldalselva do jeskynního království ukrytého v horách nedaleko jezera Trolldalsvatn. Nezapomeňte si sebou vzít čelovku a dobrodružství v říši Trolí jeskyně může začít.

Trollfossen – Trolí vodopád

Dostáváme se k západnímu pobřeží plnému ostrovů a poloostrovů. Tady nedaleko od secesní perly Norska – Ålesundu se nachází vodopád, který má přídomek Trolí. Na území Norska však najdeme řadu dalších vodopádů jménem Trollfossen. Norsko je zkrátka zemí vodopádů, a tak si stačí jen vybrat.

 

Trollfjord – Trolí fjord

Naše cestování Norskem za Troly se přesune daleko na sever za polární kruh. Jedno z nepůvabnějších souostroví severní polokoule Lofoty odděluje od souostroví Vesterálů mořská úžina, jejíž součástí je i Trollfjord. Do tohoto úchvatného mořského kaňonu zajíždí lodě legendární plavební společnosti Hurtigruten. Mezi horskými štíty vystupujícími přímo z moře zahlédnete létající orly.

 

Ať už na své dovolené v Norsku zamíříte kamkoli, nezapomínejte, že se pohybujete i v zemi Trollů, všudypřítomných skřítků, kteří zvláštní shodou okolností zkamení vždy s úsměvem na tváři.

1663613700-IMG-2082-na-web

OKRUŽNÍ ZÁJEZD NORSKEM S VÝSTUPEM NA TROLÍ JAZYK


Okružní poznávací zájezd pro ty, kteří míří do Norska a Skandinávie a chtějí si v malé skupince užít maximum turistických atrakcí. Kromě unikátních skvostů severské přírody si dopřát i sportovnější pohyb.
Třešničkou na dortu zájezdu je výstup na jednu z nejúžasnějších dominant Norska - skalní převis Trolí jazyk (Trolltunga).
Podlehnete energii bouřících vodopádů nebo magické atmosféře strmých norských fjordů a výhledům na ledovce?


Více informaci

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

1512479242-lavicka-Sonja

NORSKEM PO STEZKÁCH TROLLŮ - K FJORDŮM A VODOPÁDŮM


Znáte pověsti o Trollech - skřítcích žijících v zákoutích nedotčené norské přírody?
Vydáme se v jejich stopách po Trollí stezce, do národních parků, k ohromujícím vodopádům a peřejím. 
Zavítáme do Bergenu (rybí trh, vrch Fløyen). 
Norsko je zemí skalnatých fjordů, úchvatný Geirangerfjord je i na seznamu UNESCO.
Letecký zájezd pro milovníky ryzí skandinávské přírody.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.