Trolltunga alias Trolí jazyk

23.02.2022 Zpět



Výstup na Trolltungu je nezapomenutelným zážitkem našich zájezdů do Norska zosobňující jednu z nejvyhledávanějších ikon Norska vůbec. Pro svůj unikátní tvar působí jako magnet na turisty a fotografy. Nenechte si ho ujít! Pokud byste se na Trolltungu chtěli vydat s námi, tak tady je inspirace.

Kde Trolí jazyk najdete

Jak se tam dostat? Skalní výčnělek ve tvaru jazyka se nachází na jihozápadním okraji největší evropské náhorní plošiny Hardangervidda nedaleko města Odda. Autem se do výchozí obce Tyssedal dostanete z Bergenu za 3 hodiny (nejkratší varianta vede trajektem přes Hardangerfjord), z Oslo pak za 5 hodin. Ještě o něco dál je to z přístavu Kristiansand (pokud se do Norska vypravíte trajektem přes Dánsko).

Parkování k výstupu na Trolltungu

Původně velmi strmé stoupání během prvního kilometru bylo v posledních sezónách usnadněno možností vyjet z parkoviště ve Skjegeddalu (v norských popisech túry označeno jako bod P2) místním shuttlem až do místa Mågelitopp (označován jako místo P3). Teoreticky se dá zaparkovat i v P3, ale je zde jen velmi omezený počet parkovacích míst a naprostá většina turistů mířících na Trolltungu parkuje v P2. Dokonce ani v P2 není vždy možné, toto parkoviště se v sezóně zaplní většinou už kolem 8. hodiny ráno. V okamžiku, kdy přijedete později (a parkoviště P2 už je plné), nepustí vás přes spodní bránu a budete muset parkovat v Tyssedalu (parkoviště P1) a na parkoviště P2 se pak dopravíte shuttlem obsluhujícím sedmikilometrovou trasu mezi P1 a P2. K P1 odbočte ze silnice Rv13 lemující pobřeží Sørfjordu v obci Tyssedal.
Trochu se bráním napsat tady cenu za celodenní stání na parkovištích, protože se každoročně zvyšuje a brzy se nyní zde uvedená hodnota může stát vysoce neaktuální: pamatuji dobu, kdy parking na P2 stál 30 NOK, před Covidem 200 NOK, letos už 500 NOK a kdo ví, kam se dostaneme v dalších letech. Nicméně auto máme zaparkované a můžeme vyrazit na Trolí jazyk alias Trolltunga.
Trolltunga

Jak to vypadá na treku - náročnost

Trasa z Mågelitopp na Trolltungu a zpět měří 20 kilometrů, ze Skjegedal je ještě o přibližně 8 kilometrů delší. Jedná se o klasickou vysokohorskou túru, z Mågelitopp je převýšení 380 metrů, ale díky profilu (několikrát půjdete nahoru, dolů a pak zase nahoru) reálně nastoupáte skoro dvakrát tolik metrů. Ze Skjeggedalu si k převýšení přičtěte ještě úvodní 400 metrové stoupání. 
Náročnost treku na Troltungu je dána jednak pohybem v horském prostředí s možností rychlé změny počasí (déšť i vítr), ale také skutečností, že během treku se nenachází žádná horská chata (kromě dvou záchranných přístřešku pro případ krajní nouze). Na druhou stranu trek není nijak technicky náročný (nenachází se zde žádné řetězy nebo vzdušná místa, kde by se o vás pokoušela závrať).
V příznivém počasí zvládne výpravu na Trolltungu jak běžný turista, tak i děti zvyklé na pohyb v horách. Během cesty potkáte i psy, takže jestli jste se vydali na cestu s mazlíčkem, není problém ho přibrat s sebou. 

Zlatým grálem túry jsou panoramatické vyhlídky a pak samotný vstup na špičku Trolího jazyku vypínajícím se na d jezerem Ringedalsvatnet. Adrenalin vám jistě stoupne, na pocitu bezpečí nepřidá ani to, že zde není žádné zábradlí. To aby se zachovalo přirozené kouzlo jedinečného místa. Na skalním výčnělku nechoďte příliš blízko okrajům a chovejte se zodpovědně a opatrně.

po cestě na Trolltungu

Jak se na výšlap připravit a jak dlouho potrvá?

Jdeme do hor, takže se připravíme na všechny možné rozmary počasí. Windstopperka a pevná kotníková obuv je na vysokohorskou túru vítaným předpokladem. (Zde si přečtěte článek, jak se obléct do Norska.)
Počítejte i s tím, že na začátku sezóny (červen–červenec) se můžete během cesty na Trolltungu setkat se zbytky sněhu v podobě krátkých sněhových polí. Ne že by byl jejich přechod nepřekonatelný nebo nějak obtížný, ale v teniskách po rozbředlém sněhu to není úplně fajn. Nezapomeňte ani na zásoby jídla a pití (o tom, že po cestě není žádná "občerstvovna" jsem psal výše. 

Předtím, než se na túru vydáte, ověřte si předpověď počasí na stránkách norského meteorologického webu yr.no

V průvodcích se dočtete, že plánovaná doba celého výstupu a následného návratu je 7 až 9 hodin (platí pro trasu Mågelitopp - Trolltunga). I když se většina z nás domnívá, že obecně uváděné časy jsme schopni zkracovat, z vlastní zkušenosti s řadou klientů, které na trek doprovázím, však vím, že se v rozmezí oficiálně uvedeného času skutečně pohybujeme. 
Je to dáno i tím, že okolní přírodní scenérie jsou velmi fotogenické a focení vám vezme část času. Budou-li vám norští trolové nakloněni, pak se vám během výpravy ukáží i nádherné výhledy na třetí největší norský ledovec Folgefonna. 
Dalším faktorem ovlivňujícím celkovou dobu treku je skutečnost, že především v hlavní sezóně na vysněný snímek z Norska – „já sám na špičce Trolího jazyka“ – můžete čekat i v dlouhé řadě dalších zájemců. 

trek na Trolí jazyk

Jistá záludnost trasy ze Skjeggedal tkví v tom, že na jejím začátku je poměrně prudké stoupání s převýšením přes 400 výškových metrů. A že tedy cestou zpět vás čeká ve chvíli, kdy sil a hlavně koncentrace, kvapem ubývá, prudké a náročné klesání do cíle.

Pro milovníky adrenalinu existuje varianta výstupu na Trolí jazyk ferratou, která však není značená a je nutné znát její nástupní místo. Ve Skjeggedalu si lze pronajmout průvodce, kteří vás na cestu po feratě vybaví a bezpečně doprovodí na vrchol.

1663613700-IMG-2082-na-web

OKRUŽNÍ ZÁJEZD NORSKEM S VÝSTUPEM NA TROLÍ JAZYK


Okružní poznávací zájezd pro ty, kteří míří do Norska a Skandinávie a chtějí si v malé skupince užít maximum turistických atrakcí. Kromě unikátních skvostů severské přírody si dopřát i sportovnější pohyb.
Třešničkou na dortu zájezdu je výstup na jednu z nejúžasnějších dominant Norska - skalní převis Trolí jazyk (Trolltunga).
Podlehnete energii bouřících vodopádů nebo magické atmosféře strmých norských fjordů a výhledům na ledovce?


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.