Via Ferrata Loen

06.12.2017 Zpět



Krásný výhled z mnoha míst při stoupání k vrcholu a lákadlo nejdelšího visutého mostu pro pěší v Evropě si v současnosti však vybírá svou zápornou daň. Atraktivita místa neušla pozornosti kapitánům turistického průmyslu a tak díky obří investici nyní probíhá výstavba příjezdové komunikace a hlavně lanové dráhy k vrcholu.
Nechcete-li se na vrcholu potkávat s japonskými a dalšími asijskými turisty, máte poslední jednu, maximálně dvě sezóny ke zdolání feraty. Pohledy do Nordfjordu nebo na vrcholky hor vypínající se nad největší evropský ledovec rozhodně stojí za to.

Než se však dostanete k nástupnímu místu via feraty musíte se doslova probít přes staveniště, na kterém zůstávají (zatím) výrazné stopy velkých stavebních strojů. Přechod přes staveniště je zakázán a v době, kdy tady pracují stroje, není ani nijak zvlášť bezpečný.
Čeká vás tedy poměrně nezáživná cesta od hotelu Alexandra po silnici č.60. Poté co se dostanete na pravý břeh horského potoka (při pohledu ze spodu směrem k vrcholu tedy na levou stranu potoka) už můžete lesní štěrkovou silnicí stoupat vzhůru – pořád máte na dohled potok po své pravé straně. Cesta k feratě se po cca 1km změní v poměrně prudkou lesní stezku, asi aby odradila méně zkušené turisty. Nástupní místo N 61°52.795´ a E 006°50.702´ je podle mé GPS ve výšce 255 m.n.m. – na internetu se uvádí nástup ve výšce 460 m.n.m., ale pohledem dolů k fjordu bych spíše věřil své GPS a údaj z internetu považoval za donekonečna opisovaný omyl. Ferata není náročná, dle „alpské“ klasifikace je můj odhad obtížnost na stupni B místy B/C. Některá místa jsou vzdušná, ale to se u feraty jaksi očekává. Také platí samozřejmost, stejně jako u ostatních ferat, že při dešti je skála kluzká a obtížnost se zvyšuje. Odměnou na vrcholu feraty je procházka po 120 metrů dlouhém visutém mostě překonávajícího 160 metrovou hloubku nad kaňonem výše zmiňovaného potoka.

Po mostě, na jehož druhém konci je vyhlídkové plato, se vrátíte zpět a dostoupáte pár výškových metrů (cca 100m) na vrchol Hoven. Výhledy jsou úžasné – směrem na jihozápad do Nordfjordu, směrem na jihovýchod pak na vrcholy národního parku Jostedalsbreen.

Neváhejte, řecký bůh Kairos by vás určitě podpořil. Příležitost bez komerčního turistického ruchu stavěné lanovky už nebude dlouho trvat.

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.