Vikingové

06.12.2017 Zpět



Vikingové podnikali nájezdy i obchodní cesty ze Skandinávie, odkud pocházeli, do širokých koutů severní a střední Evropy, dokonce až do evropské Rusi a to od konce 8. do konce 11. století. Toto období dostalo název Doba Vikingů (Viking Age).

Období této jejich expanze tvoří důležitý element v raně středověké historii Skandinávie, Britských ostrovů, Francie i Kyjevské Rusi. V Evropě byli nazýváni různě - v Německu (Ascomany), ve Francii (Normany), v Anglii (Dány), v Byzantské říši a Rusku jim přezdívali Varjagy. Vikingové rozšířili své trasy i do středozemního pobřeží jako Severní Afrika, blízký Východ a střední Asie. Vikingové cestovali i do Grónska a nakonec vedli své trasy i k severo-východnímu pobřeží Ameriky.

Daleké cesty po moři byly výsledkem jejich mořeplaveckých a navigačních schopnosti. Charakteristickými byli také jejich dlouhé lodě s nízkým ponorem, který jim umožňoval plout i po řekách proti proudu do hlubokého vnitrozemí. Tyto veslice se nazývali drakkary. Díky nim se například dostali přes Volhu a Dněpr až do výše zmíněné Byzantské říše.

Vikingové se živili rybolovem, zemědělstvím, kořistí a i prodejem otroků. Nebyli žádní "zašpinění burani", jak jsou mnohdy prezentováni v současnosti. Vikingové naopak nosili rádi barevné oblečení a byli učesaní, čistí a upravení. Oblékali se účelně s ohledem na své cesty.
Zajímavostí je, že typické rohy na přilbicích jsou výmyslem hollywoodských filmařů a režisérů Wagnerovo oper. Reálný boj v takovéto přilbě by byl nemožný. Ve skutečnosti byly přilby z hladkého železa, co možná nejlehčí tak, aby byly vhodné pro boj a neustálé přesuny.

Vikingové si volili svého krále. Jeho pravomoc a jednotlivá rozhodnutí však byla ovlivněna hlasy svobodných mužů tzv. Thingu (shromáždění mužů).
Ženy v této společnosti měly celkem vysoké postavení. Mnoho věcí obstarávaly a organizovaly samostatně. Muži museli být opatrní a galantní - ženy je mohly žalovat v případech, kdy měly pocit, že se muži chovali hrubě a neurvale.

Pokud vás vikingská kultura zajímá více do hloubky pojeďte se podívat do vikingského muzea Lofotr. Poznávací zájezd na Lofoty Cesta za polární kruh, Lofoty a velerybí safari vás přivede na toto skvělé muzeum nebo si ho navolte ve vaší dovolené na míru - v našem Konfigurátoru.

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

1699348014-Snimek-obrazovky-2023-11-07-100323

FINSKO: RYBAŘENÍ A RELAX V ZEMI TISÍCŮ JEZER


Luxusní rybolov pro nadšence v ryzí, nedotčené a panenské přírodě. Finsko - země tisíců jezer - vám nabídne možnost rybolovu v jezerech, klidných i peřejnatých řekách. Pokaždé jiné dobrodružství. Vše zarámované pohybem v přírodní rezervaci plné sobů a možná uvidíte i medvědy nebo rosomáky. Určitě se vám podaří nafotit i fantastické fotografie a videa
.
PROGRAM ZÁJEZDU JE SESTAVEN NA 5 DNÍ. 
NA PŘÁNÍ PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ TERMÍN TOHOTO ZÁJEZDU: červen až srpen 2024


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.