6 nejlepších železničních tratí v Norsku

05.12.2017 Zpět



Bergen - železnice Bergensbanen:

Pravidelné železniční spojení Oslo – Bergen. Patří mezi nejvýše položenou železnicí v Evropě, zároveň mezi jednu z nejpozoruhodnějších. Prochází také největší evropskou náhorní plošinou Hardangervidda. Finse, což je nejvyšší bod trasy, se nachází ve výšce 1237 metrů nad mořem. V roce 2005 cestovní expert Gary Warner zařadil tuto trasu v článku amerického deníku Chicago Tribune mezi "deseti nejlepšími železnicemi na světě".

Flåm - železnice Flåmsbanen:

Trasa je vedena mezi horskou stanicí Myrdal (866 metrů nad mořem) a přístavním městečkem Flåm, která se nachází na břehu Aurlandsfjordu. Tato turisticky atraktivní a především v průběhu letní sezóny hojně navštěvovaná 20 kilometrová trasa vede podél míst s nádhernými výhledy. Cestující se mohou těšit na údolí dravé řeky prodírající se hlubokými roklemi, nádherné vodopády, zasněžené vrcholky hor a farmy jakoby přilepené na strmých horských svazích. Železnice patří mezi nejstrměji stoupající standardní trasy na světě. Asi 80 procent z trasy má 0,055% stoupání, což znamená, že vlak stoupá 1 výškový metr v každých 18 metrů své trasy. Jízdu touto železnicí zařazujeme mezi oblíbené fakultativní aktivity našich zájezdů do Norska.

Rauma - železnice Raumabanen:

Tato železniční cesta je jednou z nejmalebnějších a každoročně přitahuje turisty z celého světa. Začíná v horském středisku Dombås a končí po 114 kilometrech na západním pobřeží v Åndalsnes, přístavu ležícím na břehu Romsdalsfjord. Trasa vede mimo jiné přes nejfotografovanější most v Norsku – Kylling Bru, v bezprostřední blízkosti Trollveggen (Trolí stěna) a protíná úžasné peřeje na řece Rauma a Verma. Je také spojením k dalším norským lákadlům: Trollstigen (Trolí cesta) a hora Romsdalshorn.

Severní železnice - Nordlandsbanen:

Spojuje města na pobřeží severního Atlantiku - Bodø a Trondheim. Trasa protíná severní polární kruh. Nezapomenutelná trasa severním Norskem, kde si můžete vychutnat nádherné přírodní scenérie a pokochat výhledem na moře a hory nebo třeba bájný ledovec Svartisen. Uprostřed léta zde zažijete „bílou noc“ -  zážitek s „půlnočním Sluncem“ je považován za jeden z nejkrásnějších v Evropě.

Jær - železnice Jærbanen:

Železniční spojnice mezi městy Stavanger a Egersundu. Relativně krátký úsek je součástí jižní železnice. Trasa vede podél západního pobřeží Norska a přes Stavanger, Sandnes, Bryne a Egersund. Cestující se mohou těšit na krásné scenérie, pohledy do fjordů a skalisek jihozápadního Norska.

Dovre - železnice Dovrebanen:

Tato železnice vede z Trondheim do Eidsvoll přes město Dombås, kopíruje břehy řeky Gaula bohaté na lososy, stoupá podél sjezdovek Oppdal údolím Drivdalen. Vlak jede okrajem národního parku Dovrefjell, který je známý výskytem pižmoňů a podle legendy obývaný trolly. Vlak poté klesá do údolí Gudbrandsdalen, vstupní brány na sever Norska a zároveň domova Peer Gynta.

Několik technických parametrů norských železnic:

• Délka železnic v Norsku je asi 4087 km se standardním rozchodem. Existuje celkem 696 tunelů a kolem 2760 mostů.

• Na přibližně 30 procent z železničních tratí je možné jet rychlostí 100 km/h a jen čtyři procenta je vhodná pro rychlosti nad 160 km/h.

• První železnice v Norsku - Hovedbanen mezi Oslo a Eidsvollem byla otevřena v roce 1854. Hlavním účelem železnice byla nákladní doprava dřeva a řeziva z okolí jezera Mjøsa do hlavního města.

• Úsek Kirkenes-Bjørnevatnbanen býval nejsevernější železnicí na světě, ale byl v roce 2010 překonán trasou Obskaya-Bovanenkovo v Rusku. Přístav Narvik je jedním z nejseverněji položených měst na světě, které má pravidelné železniční spojení.

• V Norsku je v provozu také několik železničních muzeí (Hammar) a udržovaných úseků starých tratí:, Krøderbanen, Setesdalsbanen, Aurskog-Hølandsbanen, Thamshavnbanen, Rjukanbanen, Valdresbanen, Nesttun-Osbanen a Gamle Vossebanen.

Mnohá z atraktivních míst uvedených v článku patří také mezi ty, kterými procházejí trasy našich zájezdů do Norska.

1663753670-Preikestolen

POPRVÉ DO NORSKA: IKONICKÝ PREIKESTOLEN, FJORDY, VODOPÁDY


Letecky do Norska s malou skupinou klientů. Skalní útes Preikestolen - úžasný výhled z ikony Norska. Nejlákavější místa Skandinávie - fjordy, jedinečné scenérie norské přírody a národních parků, impozantní vodopády, panoramata ledovce Folgefonna. Královský palác a Vigelandpark, plavba lodí k ostrůvkům Oslofjordu.
Překvapivě skvělá norská gastronomie: losí/sobí steaky, rybí speciality.


Více informaci

1663613700-IMG-2082-na-web

OKRUŽNÍ ZÁJEZD NORSKEM S VÝSTUPEM NA TROLÍ JAZYK


Okružní poznávací zájezd pro ty, kteří míří do Norska a Skandinávie a chtějí si v malé skupince užít maximum turistických atrakcí. Kromě unikátních skvostů severské přírody si dopřát i sportovnější pohyb.
Třešničkou na dortu zájezdu je výstup na jednu z nejúžasnějších dominant Norska - skalní převis Trolí jazyk (Trolltunga).
Podlehnete energii bouřících vodopádů nebo magické atmosféře strmých norských fjordů a výhledům na ledovce?


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.