Ålesund – secesní perla k západním fjordům

27.02.2018 Zpět



Přístav, který se svou výjimečnou architekturou vymyká běžným norským městům. Někdy to tak chodí, že vše zlé může být i k něčemu dobré. Velký požár, který zachvátil rybářské město v roce 1904 sice připravil o střechu nad hlavou více než 10.000 obyvatel, ale německý císař Vilém II se výrazně podílel na financování obnovy města a vtiskl spolu s architekty zcela unikátní tvář Ålesundu výrazně ovlivněnou secesním slohem. Ålesund se tak stal jednou ze světových architektonických rarit a turistickým lákadlem Norska.

Jak se dostat do Ålesundu

Do jednoho z nejzajímavějších norských měst se dostanete buď lodí legendární plavební společnosti Hurtigruten nebo z jihu z Bergenu po silnici E39, případně z Oslo přes Kaupanger nebo Lillehammer.

Prohlídku města položeného na sedmi ostrovech Hessa, Aspøya, Nørvøya, Oksenøya, Ellingsøya, Humla, and Tørla můžete začít třeba procházkou kolem hlavního přístavu. S historií ničivého požáru, následné obnovy a mnoha secesními artefakty se seznámíte v secesním domě s věžičkou muzea Jugendstil Senteret.  Ve vedlejší budově bývalé banky pak sídlí umělecká galerie Kube.
Vydat se odtud můžete i k nejhezčí stavbě města, kostel Ålesund Kirke z roku 1090. Nejvíce secesních budov uvidíte na hlavní pěší zóně Kongesgate.

Pohled na ostrůvky a pobřeží kolem Ålesundu

Budete-li chtít vystřídat procházku městem vydejte se na vyhlídku na vrcholu kopce Aksla, z něhož budete mít úchvatný panoramatický pohled na ostrůvky a pobřeží lemující Ålesund. Trasa začíná v parku Byparken, projdete kolem sochy vikingského náčelníka Rolla a na východním cípu parku začíná 418 schodů, které vás přivedou až na vrchol Aksla. Relaxovat po výstupu lze ve vrcholové restauraci.

Maják Alsnes

Atraktivní je jistě výlet k majáku Alsnes z roku 1937 na jednom z mnoha norských ostrovů Godøy. Z Ålesundu sem dorazíte po cca 10 km i autem podmořskými tunely. V bezprostřední blízkosti majáku je informační centrum a kavárna. Pobřeží ostrova lemují také pláže, kde si můžete užít svůj soukromý piknik nebo barbecue.

Výchozí bod pro další turistická lákadla

Ålesund je ideálním výchozím bodem k cestě do Geirangerfjordu (úžasný fjord na seznamu UNESCO). Můžete sem jet lodí přímo z Ålesundu nebo autem po silnici Rv60. Zajeďte si také na jednu z norských ikon - Trolí stezku (Trollstigen), kam z Ålesundu míří silnice Rv63.

Pojedete-li z Ålesundu na sever, pak si určitě na své dovolené v Norsku nenechte ujít další lákadlo – Atlantskou cestu (Altanterhavsvegen), která byla vyhlášena nejkrásnější stavbou Norska ve XX. století. Přibližně 70 km z Ålesundu se pak dostanete až k ostrovu Runde, na jehož strmých skaliskách hnízdí tisíce mořských ptáků – papuchalkové, terejové, orli.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.