Motorkářská klasika severu

05.12.2017 Zpět



Cílem nejatraktivnějších motorkářských výprav do Skandinávie nemůže být nic vzdálenějšího – nejsevernější cíp Evropy – Nordkapp nebo Nordkinn. Přinášíme krátký kompilát cestopisů uveřejněných na stránkách www.motorkari.cz doplněný o naši dlouholetou znalost norského prostředí…

Klasickou motorkářskou výzvou je dosažení nejsevernější evropské výspy. Diskuze, zda je to Nordkapp nebo Nordkinn, má jednoduché řešení. Nordkapp leží na ostrově, ale vzhledem k tomu, že se tam dá dostat „suchou nohou“ podmořským tunelem, je mylně považován za onen nejsevernější bod Evropy. Skutečný severní „konec“ evropské pevniny však leží na Nordkinn.

Nejpoužívanější motorkářská trasa vede přes Pobaltí (Litva, Lotyšsko, Estonsko) do Tallinnu a trajektem do Helsinek. Na půdě Skandinávského poloostrova naberete severní kurz po E75 do Oulu a po krátkém intermezzu jízdy pobřežím Botického zálivu pořád po E75 směr Rovaniemi. Pořád jste sice ještě ve Finsku, ale blížíte se už k území Sámů – do Laponska. Pokud bude chtít jet pouze na Nordkapp, pak po průjezdu Inari opustíte po cca 30 kilometrech silnici E75 a vydáte se po Rv 92 do Karasjoku, který leží těsně za finsko–norskou hranicí. Pokračujete po E6 a následně po E69 až na vysněný Nordkapp. Dáte-li přednost Nordkinnu (budete skutečně na nejsevernějším bodě Evropy, nebudete platit za průjezd tunelem jako na Nordkappu a vyhnete se davům autokarových turistů z Asie, Čech a vůbec celého světa), pak z Inari pokračujte po E75, za hranicí se v Norsku vydejte po E6 směr Kirkenes a v obci Tana Bru se napojte na silnici Rv 98. Na křižovatce u fjordu odbočte na sever na silnici č.888 směr Gamvik.

Cesta zpátky a zároveň cesta na jih vede po norské páteřní komunikaci E6. Budete-li mít čas a dostatek ubývajících sil po zatím absolvované náročné cestě, určitě si nenechte ujít „zajížďku“ na Lofoty, považované za nejkrásnější souostroví severní polokoule. Znamená to v obci Bjerkvik odbočit z E6 na E10. Z této strany se na Lofoty dostanete bez nutnosti použití trajektu – ostrovy spojuje s norskou pevninou podmořský tunel (průjezd není zpoplatněn). O krásách Lofot toho bylo napsáno hodně (mimo jiné na dalších místech našeho webu). Projeďte Lofoty až do nejjižnější osady a zároveň do osady s nejkratším názvem „Å“. Ne úplně nejlevnější záležitostí je pak trajekt z Moskenes do Bødo, kterým se vrátíte z ostrovního dobrodružství zpátky na norskou pevninskou část.

Variant dalšího postupu na jih je velké množství – nejrychlejší zůstává E6, úžasná, ale velice zdlouhavá s mnoha trajekty přes fjordy je pobřežní varianta po Rv 17. Tak jak tak vás ještě před dosažením městečka s podivně znějícím názvem Mo i Rana čeká překročení severního polárního kruhu. Obě varianty nabízí odbočku k častému cíli pro naše zájezdy do Norska - druhému největšímu norskému ledovci Svartisen.

Dále na jih se Norsko významně „rozšiřuje“ a tím roste i množství variant možností pro setkání s unikátní přírodou nebo i zajímavými městy jako jsou Trondheim nebo Bergen. Většina motorkářů volí variantu přes Trolí stezku z městečka Ålesund, serpertýnami Trolího žebříku a přes trajekt k nejúžasnějšímu norskému fjordu Geiranger. K dobrodružnějším zážitkům patří i výjezd zpoplatněnou horskou silnicí na vrchol Dalsnibba (1.476 m.n.m.).

Pro váš privátní motorkářský zájezd do Norska doporučujeme vyčlenit si čas i na zastávku v hlavním městě Oslo. K vidění je tady toho určitě dost. Královský palác, interaktivní muzea na poloostrově Bygdøy, pevnost Akerhus, přístav, moderní budova Opery – a pro ty, kteří chtějí vidět Oslo a Oslofjord z ptačí perspektivy pak výjezd na legendární Holmenkollen.

Z Oslo už nastupuje méně zábavná část cesty do Česka. Dálnicí E6 se vydáte ke švédským hranicím, projedete pobřeží Švédska přes Göteborg do Malmö. Existuje opět několik variant překonání moře – trajektem z Trelleborgu do Sassnitz nebo do Rostocku, případně po E20 přes most do Dánska a pak kratším trajektem do Puttgarden (silnice E47). Každá z variant má nějaké výhody a nějaké nevýhody, jedná se o kombinaci časové náročnosti a vzdálenosti na silnici vers. na moři (z toho pramenící ceny za trajekt nebo pohonné hmoty).

Přespávat se dá na motorkářské dovolené v Norsku různě. Jednou z nejpohodlnějších variant jsou kempy, kterých je dostatečné množství, většinou u turisticky atraktivních míst a v bezprostřední blízkosti panoramatických tras (Nasjonal tourist veger). Levnější variantou je přespávání ve volné přírodě nebo na udržovaných silničních odpočívadlech.

Na stránkách www.motorkari.cz najdete kromě mnoha cestopisů motorkářů popisujících své zkušenosti z výprav na sever Evropy také mnoho dalších užitečných rad a informací týkajících se motorek a motorkářské vášně. Detailní doporučení pro cestování v Norsku vám rádi poskytneme i my.

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

1511624066-nordkapp-foto007-large

NORDKAPP A LOFOTY - NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SEVERNÍHO NORSKA


Prožijete jeden z nejúchvatnějších západů Slunce na zeměkouli - nad Atlantským oceánem v nejsevernějším koutě Evropy. Tento výjimečný jev trvá na Nordkappu jen v období od 14. května do 1.srpna !!! Tento zájezd do Norska je skvělou příležitostí pro milovníky severské exotiky – kombinuje barevnou svěžest nejkrásnějšího souostroví severní polokoule s fascinující přírodou Laponska, kterou lze srovnat pouze s podmínkami v Kanadě a na Aljašce. Výhodou je, že nemusíte cestovat tak daleko a přitom budete dokonce severněji než slavný Yukon nebo Klondike. Díky Golfskému proudu je v letním období teplotně přátelskou oblastí, kde v tomto období probíhá polární den.

PROGRAM ZÁJEZDU JE SESTAVEN NA 8 DNÍ.
PŘIJÍMÁME NEZÁVAZNÉ OBJEDNÁVKY NA ROK 2024.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.