Norské postřehy pro rok 2018

18.09.2018 Zpět



Norská turistika

V roce 2018 slaví DNT (Den Norske Turistforening, v překladu Norské sdružení pro trekking) 150leté výročí své činnosti. V jedné z přibližně 500 horských chat a turistických ubytoven nacházejících většinou daleko od civilizace a obklopených kulisami nádherné norské přírody lze strávit nejednu romantickou noc. DNT udržuje síť asi 20 000 km značených turistických stezek a asi 7 000 km lyžařských tratí pro běžecké lyžování po celém Norsku. Popularita tohoto sdružení v Norsku je dána právě pro Nory tak typickým vztahem k přírodě "friluftsliv".

Lodní společnost Hurtigruten

Nejsou-li toulky po horských hřebenech vaší prioritou, pak zvažte dech beroucí plavbu západním pobřežím Norska. Dobrodružství na moři pod taktovkou společnosti Hurtigruten je mnohými považováno za nejkrásnější plavbu na světě. Tradice těchto úžasných cruise plaveb dosáhne letos na své 125. narozeniny. Individuální dovolená na klíč obsahuje trasu od Bergenu na jihu až po Kirkenes na severu a lodě během plavby kotví v 34 přístavech pobřeží Atlantiku a Barentsovo moře. Výprava směrem na sever trvá sedm dní, pokud byste se plavili i cestou zpátky, tedy ze severu na jih, pak jedenáct dní. Z lodí Hurtigruten je organizována řada zážitkových aktivit od výletů na známou Trolí stezku, přes pozorování velryb na rychlých člunech až po středověký koncert v arktické katedrále v Tromsø.

Ikonický hotel Britannia

V Trondheimu se po dvou leté rekonstrukci znovu otevře ikonický hotel Britannia. Velkolepý a jeden z nejoblíbenějších hotelů v Norsku byl poprvé otevřen v roce 1870 a v dobách své největší slávy hostil významné návštěvníky z Norska i ze zahraničí. Vyhlášenou restauraci hotelu Britannia povede Mikael Forselius, známý a oblíbený propagátor norské kuchyně.

Světová soutěž sýrů

Kvalitní a chutné jídlo a gurmánské speciality budou také v centru pozornosti v Bergenu, kam poprvé ve Skandinávii zamíří pořadatelství Světové soutěže sýrů. Zahájení proběhne 2. listopadu 2018. Do zápolení bude přihlášeno 3000 vzorků sýrů z více než třiceti zemí. Norové věří, že norské sýry opět zabodují a naváží na úspěch sýru Kraftkar z Tingvollost, který získal v loňském roce hlavní cenu. Budete-li se během své individuální dovolené pohybovat v okolí Stavangeru, tak si nenechte ujít návštěvu Gladmat, nejstaršího v Norsku a jednoho z předních potravinových festivalů ve Skandinávii vůbec. I tady se bude oslavovat výročí, proběhne již 30. ročník této populární akce.

Hlavní město Oslo

A pojďme do hlavního města. Oslo, které Lonely Planet zařadilo mezi deset nejlepších měst, kam by měla mířit vaše dovolená v roce 2018. Věřím, že Oslo je skvělým místem k návštěvě kdykoli, a nejen v roce 2018, ale letos oslaví král Harald a královna Sonja 50 let trvání svého sňatku a celé město bude vesele slavit toto zlaté královské jubileum.

Národní muzeum v průběhu roku 2018 ukáže významnou retrospektivní výstavu díla Haralda Sohlberga, včetně některých jeho nejslavnějších obrazů a děl, které nebyly veřejnosti vystaveny již více než 50 let. A jedna z nejvýznamnějších moderních uměleckých galerií v Evropě Astrup Fearnley oslaví 25. výročí svého založení řadou výstav a prezentací děl umělců z Norska i z celého světa.

Budete-li chtít dovolenou na klíč, rádi vám nakombinujeme lákavé akce tak, aby vaše zážitky byly ty nejkrásnější.

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.