Novoroční projev krále Haralda V.

06.12.2017 Zpět



Ve svém tradičním projevu k národu na Nový rok norský král Harald mimo jiné zdůraznil to, že v roce 2015 to bude právě 70 let od skončení druhé světové války.

 „V říjnu jsem měl velmi silné emotivní setkání s lidmi v kraji Finnmark, kteří si ještě dobře pamatují válečné časy.“ Odvolával se tak na dobu, kdy Němci prchající před osvobozeneckými armádami používali v Norsku taktiku spálené země.

„Na severu jsou mnozí, kteří jsou schopni ztotožnit se s dnešními uprchlíky. Lidé, kteří vědí, jaké to je, když jste nuceni prchat ze svých domovů. Obraz světa se může rychle změnit. Nepovažujme klid za samozřejmost“, řekl král.

Král Harald také hovořil o ohrožení životního prostředí: „Vážnost situace životního prostředí můžeme porovnávat se situací, kdy sice obdržíte zprávu od svého lékaře s informací o tom, že jste vážně nemocný, ale stále odmítáte vzít si život zachraňující lék. V Norsku, v naší vlastní zemi jsme zažili extrémní počasí a 200-leté povodně, které zničily v mnoha obcích domovy našich spoluobčanů. Na mnoha mých cestách během několika posledních let jsem sám viděl, co se způsobilo počasí. Nyní jsme v nebezpečí rozkolísání rovnováhy, která může být navždy ztracena. Když jsem navštívil indiány v Amazonii, pozoroval jsem, jak jejich způsob života probíhá v souladu s přírodou. Jsem přesvědčen, že se máme hodně co učit od těch, kteří žijí tak blízko k přírodě. Můžeme získat mnohé znalosti o tom, jak zvládnout úkoly, které na nás klade ochrana životní prostředí.“

Král Harald řekl, že ačkoliv Norsko je malý národ měřeno podle mezinárodních standardů, patří mezi světovou špičku. Norsko má dostatek zdrojů, dobře fungující ekonomiku, slušné tempo rozvoje a poskytuje svým občanům bezpečnost a přiměřené sociální dávky.

„Existuje mnoho lidí, kteří potřebují naši pomoc. Tu sice nejsme schopni poskytnout každému, ale musíme vzít svůj díl odpovědnosti,“ poznamenal král Harald.

Přáním šťastného nového roku všem Norům doma i v zahraničí svůj projev král Harald zakončil.

Na našich zájezdech do Norska sice většinou zamíříme i do Osla. Jestli se vám však podaří zahlédnout Krále Haralda V. v jeho sídle, v Královském paláci, je však tak trochu ve hvězdách. Zájezdy s programem v Oslu.

1578493009-DSC-0397

EUROVÍKEND OSLO - JO NESBØ, VE STOPÁCH HARRYHO HOLEA


Pohodový zájezd do Norska na prodloužený víkend - Oslo. Navštívíte mnoho turisticky atraktivních zajímavostí hlavního města Norska. Muzea, parky, galerie, přístav, Královský palác i kavárničky a restaurace s místními specialitami. Český průvodce Vám ukáže skrytá zákoutí jako restauraci u Schrøderů - oblíbené místo Harry Holeho, dům v Sofiině ulici 5 nebo místo v 21. patře hotelu Radisson SAS a další jeviště světoznámých detektivek.

RÁDI VÁM PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ PROGRAM NA MÍRU PRO VÁMI VYBRANÝ KONKRÉTNÍ TERMÍN.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.