Hra barev polární záře

04.12.2017 Zpět



Barva polární záře je závislá od výšky nad zemským povrchem, kde došlo k interakci částic „slunečního větru“ se zemskou atmosférou. Polární záře je výsledkem srážky protonů, neutronů a částic alfa, které se uvolní při erupcích na Slunci a putují vesmírem, poté, co jsou díky zemskému magnetizmu „přitaženy“ k severnímu nebo jižnímu magnetickému pólu.

Lze tedy z barvy polární záře odhadnout v jaké výšce došlo ke kolizi „slunečního větru“ se zemskou atmosférou. Musíme si však také uvědomit určitou nedokonalost lidského oka, které je náchylnější detekovat zelenou barvu přednostněji před ostatními barvami spektra. To je také jeden z důvodů, proč některé fotografie polární záře jsou v barevných odstínech, které v danou chvíli nebyly viditelné pouhým okem.

Neviditelná červená

Červenou barvu Aurora Borealis můžete spatřit jen velice ojediněle, často je výsledkem velice intenzivní sluneční aktivity. Červená barva polární záře se objevují, pokud solární částice reagují s kyslíkem ve vyšších nadmořských výškách, obecně ve výšce nad 360 kilometry nad zemí. V této výšce je již nižší koncentrace kyslíku a je "vzrušen" s vyšším kmitočtem nebo vlnovou délkou než nižší atmosféra s větším zastoupením kyslíku.

Žlutá a růžová

Příležitostně lze vidět žluté a růžové odstíny polární záře, jejichž výskyt je spojen pouze s vysokou sluneční aktivitou. Tyto odstíny se projevují jako směsice červené se zelenou nebo modrou ve výškách v pásmu mezi 240 a 360 kilometry nad povrchem země.

50 odstínů zeleně

Většina slunečních částic se typicky srazí s naší atmosférou v nadmořské výšce kolem 90 až 240 kilometrů, kde jsou vysoké koncentrace kyslíku. Když je kyslík v těchto nadmořských výškách "napaden" částicemi slunečního větru, způsobí, že se Aurora objeví v odstínech zelené. Spolu s větší schopností oka detekovat zelené spektrum barvy to činí nejvíce převládající barvu Polární záře.

Modrá je dobrá

Odstíny modré a fialové barvy jsou vidět méně často a mají tendenci se objevit až když je vysoká aktivita slunce. V tomto případě jsou barvy způsobeny částečky, které se s naší atmosférou srážejí v nadmořské výšce 90 kilometrů nebo méně. V těchto výškách právě reakce s atmosférou bohatou na koncentraci dusíku způsobuje, že Aurora je zbarvená fialovou nebo modrou barvou.

Pokud budete mít štěstí, ukáže vám polární záře celou svou barevnou škálu. Všeobecně se uznává, že nejvhodnějším místem na severní polokouli ke sledování polární záře je okolí města Tromsø v severní části Norska nebo norské souostroví Lofoty a Vesterály. To jsou přesně ta místa, kam směřují i naše výpravy v rámci zájezdů Dovolená Norsko.

1663615534-IMG-5175-photo-full-na-web

POLÁRNÍ ZÁŘE & VÝPRAVA HUSKY PSÍM SPŘEŽENÍM


Aurora Borealis nebo-li Polární záře je fascinující fenomén a životní zážitek. Dechberoucí světelná show vesmírných sil a mystická nádhera tajemného přírodního jevu. Zájezdy za Polární září pořádáme řadu let, na "lov" Polární záře jsme odborníky a naučíme vás, jak získat její skvělé snímky.
Fakultativní aktivity: Velrybí safari, Husky psí spřežení - jízda divočinou, výprava na sněžných skútrech, večerní saunování a unikátní lokální gastronomie.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.