Mistrovství světa v lovu tresek

18.03.2018 Zpět



Každoročně se ve vodách severního Atlantiku v blízkosti Lofot koná mistrovství světa v lovu tresek. Soutěž je oslavou tradičních rybářských dovedností a končící sezóny rybolovu v okolí souostroví Lofoty a Vesterály. Je také příležitostí k setkání rybářů i nadšenců rybaření ve velkolepém arktickém prostředí daleko na sever od polárního kruhu.

V průběhu letošního mistrovství konaného 16. až 17. března 2018 míří přibližně 80 rybářských lodí do Svolvær, hlavního centra souostroví Lofoty v kraji Nordland. Očekává se, že tisíce hostů navštíví malou ostrovní komunitu a téměř 600 z nich je připraveno soutěžit a utkat se o cenou trofej.

Světový šampionát v lovu ryb je pořádán v místech, která jsou vyhlášená množstvím tresek připlouvajících sem pravidelně v tomto období z Barentsova moře. Tradice každoročních závodů se píše již od roku 1991.

V hlubokém ledovém fjordu Vestfjorden plave odpověď na důležitou otázku, na kterou bude odpovězeno tento víkend: Kdo uloví největší „skrei“?

 

„Skrei“ – alfa a omega pro život na Lofotech

"Skrei" je norské pojmenování pro tresku z norsko-arktické populace, která migruje do oblasti okolo Lofot ze severnějšího Barentsova moře během první třetiny každého roku. Toto období rybolovu trvá od ledna do dubna a jako ideální čas k lovu tresek je známé už dávno před dobou Vikingů.

Tento chutný dar moře býval po mnoho let nejdůležitější součástí potravy pro přežití obyvatel dalekého severu a zůstává dodnes hlavním zdrojem příjmů pro mnoho rybářů žijících na severním pobřeží Norska.

"Toto každoroční zimní rybářské dobrodružství zajišťovalo obyvatelům Lofot snadný přístup k jídlu po dobu desetitisíců let. Stovky generací rybářů a jejich rodin podél pobřeží Norska přežily na Lofotech právě díky zdrojům moře obklopujícího tyto ostrovy," vysvětluje Eivind Holst, starosta městečka Vågan, na jehož území stojí i památná Lofotská katedrála.

 

"Vyvarujte se mořské nemoci!"

Neoficiální Mistrovství světa v lovu tresek je otevřeno jak profesionálům, tak i amatérům z Norska i celého světa. Soutěží se jednak v hmotnosti celkového úlovku, tak i v kategorii největší ulovené ryby.

Boj o největší ulovenou tresku poskytuje pravděpodobně největší vzrušení. Rekordní exempláře tresek jsou často masivní jak v rozměrech, tak v hmotnosti, a není neobvyklé, že k vítězství musíte ulovit rybu vážící i přes 30 kilogramů.

Thomas Kløften, 25-letý mladík, který získal první i druhou cenu v loňském šampionátu, ochotně rozdává žertovné rady dalším soutěžícím: "Je to jednoduché, zanechejte svou mořskou nemoc na pevnině a nachytejte co nejvíce ryb, zatímco všichni ostatní jsou zaneprázdněni řešením svých mořských nemocí nad zábradlím vlastních lodí."

 

Staré čluny versus nové technologie

Ačkoli Mistrovství světa v lovu tresek je na cestě oslavit brzy své třicátiny, objevují se v těchto závodech stále nové a nové prvky.

V letošním roce se zúčastní i lodě nazvané "fembøring", což jsou tradiční norské otevřené plachetnice vybavené čtvercovou plachtou.

Naopak vstup moderní doby představuje test zcela nové technologie: podvodní dron zachycuje dosud neprobádaný život pod hladinou fjordu Vestfjorden a vysílá živě obrazy přímo do festivalového stanu. Thorleif Olsen, zástupce společnosti, která na drona na akci předvádí a demonstruje jeho možnosti, slibuje zachycení dříve neviditelných námořních a podmořských interakcí.

Atmosféra Mistrovství světa v lovu tresek je úchvatným zážitkem, jedním z dalších zpestření vaší individuální dovolené v Norsku. V místních restauracích si pochopitelně nemůžete nechat ujít některou z mnoha variant, jak vám ulovenou tresku naservírují.  

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.