Norský král Harald V. slaví osmdesátiny

05.12.2017 Zpět



Již 25 let vládne a pevně hájí královský trůn. Za tuto dobu v rámci svých mnoha uskutečnil více než 6 tisíc setkání s obyvateli norského království.

Narozeniny stráví král během zimní dovolené bez přítomnosti novinářů a televizních kamer se svojí ženou - královnou Sonjou, svými dětmi –  korunním princem Haakonem, princeznou Märthou Louise a vnoučaty. Těmi jsou princ Sverre Magnus a princezna Ingrid Alexandra, děti korunního prince Haakona a korunní princezny Mette-Marit, dále Leah Isadora Behnová, Emma Tallulah Behnová a Maud Angelica Behnová. Marius Borg Høiby, syn Mette-Marit z předchozího mimomanželského vztahu, se oslav nezúčastní, neboť je zaneprázdněn svými studii v Kalifornii.

Oficiální oslava králových i královniných osmdesátin proběhne 10. května, kdy norská vláda uspořádá hostinu ve foyeru opery.

Ve vyjádření v projevu, který král minulý týden pronesl v rozhovoru pro norskou tiskovou kancelář NTB, zaznělo, že král se domníval, že ti jimž je osmdesát let, jsou prastaří. Ale král jemně poopravil svou myšlenku a nyní tvrdí, že tomu tak není. Král svůj věk vnímá pouze jako číslovku a prioritou pro něj je dodržování své přísahy ústavě do konce života. Jediným signálem pro případný odchod by bylo jasné vyjádření jeho dětí.

Mezi gratulanty pochopitelně nemohla chybět ani norská premiérka Erna Solbergová. Ta tvrdí, že norský král má k Norsku a všemu co se Norska týče velmi blízko a věří, že tomu tak bude i nadále. Podle ní oblíbenost krále v očích norského lidu bude stále stoupat. Podle šéfové vlády prokazuje král reálné přehled o současném postavení Norska a pevné odhodlání podporovat jeho další pozitivní vývoj.

Podle Tora Bomanna-Larsena, králova životopisce, jenž vydal dosud sedm knih o životě norské královské rodiny, musel král při vykonávání královského poslání čelit náročnějším výzvám, než jeho otec Olav V. Kritickým tématem bylo a je zejména přistěhovalectví a budování „nového“ Norska. Hlavními důvody královy popularity vidí Bomann-Larsen ve vlastnostech a osobnostních rysech Haralda V., především v jeho lidovosti a skromnosti. Král svými činy a jednáním podporuje i budoucí pozitivní vztah lidí k monarchii a je pevným bodem v jinak poměrně turbolentní době.

1578493009-DSC-0397

EUROVÍKEND OSLO - JO NESBØ, VE STOPÁCH HARRYHO HOLEA


Pohodový zájezd do Norska na prodloužený víkend - Oslo. Navštívíte mnoho turisticky atraktivních zajímavostí hlavního města Norska. Muzea, parky, galerie, přístav, Královský palác i kavárničky a restaurace s místními specialitami. Český průvodce Vám ukáže skrytá zákoutí jako restauraci u Schrøderů - oblíbené místo Harry Holeho, dům v Sofiině ulici 5 nebo místo v 21. patře hotelu Radisson SAS a další jeviště světoznámých detektivek.

RÁDI VÁM PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ PROGRAM NA MÍRU PRO VÁMI VYBRANÝ KONKRÉTNÍ TERMÍN.


Více informaci

1578487105-bergen20-17

EUROVÍKEND BERGEN - RELAXACE MEZI FJORDY A VODOPÁDY


Tento zájezd do Norska je určen těm, kteří si chtějí dát individuální cestu do Norska jen jako krátkou ochutnávku a inspiraci jedinečnými přírodními lákadly. Svou rozlohou je Norsko 5x větší než Česká republika a tak je jasné, že během prodlouženého víkendu je možné poznat jen střípek z jeho krás. Přesto se nám podařilo skloubit pohodu, relax a atraktivní výběr - vodopády, fjordy, bývalé královské město, unikátní přístavní čtvrť na seznamu UNESCO, pověstný rybí trh, ...

RÁDI VÁM PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ PROGRAM NA MÍRU PRO VÁMI VYBRANÝ KONKRÉTNÍ TERMÍN.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.