Počasí Norsko

06.12.2017 Zpět



Předpovědí počasí pro Norsko se zabývá řada webů, ale jednoznačně nejpřesnějším je www.yr.no. Asi nejpropracovanější know-how a technologie řadí tento web mezi absolutní špičku. Znám řadu lidí, kteří předpověď počasí Norského meteorologického institutu používají i pro území České republiky.

Aktuální počasí v Norsku můžete sledovat na web kamerách. Vybrali jsme pro vás web kamery v následujících místech: OsloBergenBødo (Saltstraumen), Tromsø, Rondane (Mysusæter)Gairangerfjord, Trolí cesta, Hardangervidda (Geillo), řeka Sjoa, Lofoty (Å), Lofoty (Svolvaer)Vesterály (Andenes)Senja, Laponsko (Karasjok), HammerfestNordkapp (poté co si kliknete na příslušné místo, prosím aktualizujte tlačítkem Refresh).

Působení teplého Golfského proudu způsobuje, že například v Oslu jsou průměrné zimní teploty vyšší a v létě jen mírně nižší než v Praze. Letní teploty atakující 30°C nejsou výjimkou. Rybářské vesnice na pobřeží Lofot, které jsou několik stovek kilometrů severně nad polárním kruhem, mají teploty a výšku sněhové pokrývky v zimě srovnatelnou s Českomoravskou vrchovinou. V letní sezóně se tady teploty vyšplhají nad příjemných 23°C. Asi budete překvapeni, že třeba v údolí směrem k Fauske, které je více než 100 kilometrů nad polárním kruhem, jsou dokonce jahodové plantáže, a nikoli skleníkové, jak byste možná očekávali.

Velký vliv na počasí v Norsku má také vlhkost přicházející od Atlantického oceánu. Pobřežní oblasti západních fjordů jsou vystaveny srážkám mnohem častěji než vnitrozemí. O Bergenu se vyprávějí vtipy o každodenních dešťových přeháňkách. Pověsti trochu přehánějí a je to spíše otázka proměnlivosti počasí. Pro příklad vlivu přímořského počasí si pojďme opět na Lofoty – zatímco na západní a oceánu vystavěné straně prší, pouze na několik desítek kilometrů a hradbou skalnatého pobřeží chráněné východní části není po srážkách ani památky. Rozdíly i mezi krátkými vzdálenostmi jsou značné. Charakteristika počasí národních parků Rondane, Hardangervidda, Rago zřetelně horská, v národní parku Jotunheim vysokohorská. Podíváme-li se na projevy počasí ve vzdálených oblastech Laponska, pak lze jednoduše konstatovat, že léta jsou krátká, ale zároveň teplá. Zimy pak jednoznačně delší než u nás a mnohem chladnější, výjimkou nejsou teploty přes mínus 30°C.

Obecně se dá říct, že čím dále od pobřeží budete cestovat, tím bude podnebí méně vlhké a chladnější. S rostoucí nadmořskou výškou se rychle projevují rozdíly mezi denními a nočními teplotami. Vlivy nadmořské výšky na počasí jsou rychlejší, než na jaké jsme zvyklí v kontinentální Evropě. Velice hrubé pravidlo říká, že počasí v určité nadmořské výšce v Norsku odpovídá podobnému počasí jako v Alpách, ale o 1.000 výškových metrů nadmořské výšky více. Ledovce se na některých místech v Norsku drží už v nadmořské výšce nad 1.200 metrů, povětrnostní podmínky v 400 metrech nad mořem mohou být podobné jako v České republice například v Krkonoších nebo na Šumavě.

Samostatnou kapitolou jsou úkazy související se zeměpisnou šířkou. V létě tzv. bíle noci nebo-li Půlnoční Slunce (v angličtině pak Midnight Sun), naopak dlouhotrvající tma v zimním období. Na všem lze najít něco pozitivního, díky nezapadajícímu letnímu Slunci můžete zažít romantické chvíle na některé z pláží Lofot, dlouhá doba ztemnělé zimní oblohy významně zvyšuje pravděpodobnost sledovat Polární záři (Nothern Lights). Na specializovaných stránkách Time and date si můžete přesně najít délku dne, západu a východu Slunce pro kterékoli místo na zeměkouli a zároveň pro kterýkoli den v roce. Pojedete-li na dovolenou nebo na zájezd do Norska v létě, může být komické přibalit si čelovku. Vzhledem k bílým nocím ji skutečně nebudete potřebovat. Snad vám naše informace o počasí v Norsku zpříjemní vaši cestu do Norska.

1663753670-Preikestolen

POPRVÉ DO NORSKA: IKONICKÝ PREIKESTOLEN, FJORDY, VODOPÁDY


Letecky do Norska s malou skupinou klientů. Skalní útes Preikestolen - úžasný výhled z ikony Norska. Nejlákavější místa Skandinávie - fjordy, jedinečné scenérie norské přírody a národních parků, impozantní vodopády, panoramata ledovce Folgefonna. Královský palác a Vigelandpark, plavba lodí k ostrůvkům Oslofjordu.
Překvapivě skvělá norská gastronomie: losí/sobí steaky, rybí speciality.


Více informaci

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.