Rozmary počasí v Norsku

06.12.2017 Zpět



Norské počasí ukázalo svoji výjimečnou tvář. Vypadá to jakoby extrémní povětrnostní systém, pojmenovaný "Nina", který přinesl větry o síle hurikánu během víkendu, udělal mezi Islandem a severním Norskem "otočku" a vrátil se zpátky. Varování byla vyhlášena pro oblasti Helgeland, Saltfjellet, Salten a Ofoten.

Nové, prudké bouře se přehnaly tento týden přes velkou část Norska. A to i poté, co meteorologové prohlásili, že o víkendu se bouře skončila. Vítr byl během noci tak silný, že například ve městě Ålesund strhnul část střechy místního fotbalového stadionu. Silné poryvy větru vytrvale bičovaly celé severozápadní pobřeží Norska.

Neobvyklé počasí v Norsku, silný vítr a zvířený sníh v úterý uzavřel jednu z hlavních spojnic východní a západní části. Státní silnice RV7 procházející náhorní plošinou Hardangervidda byla od střediska Haugastol neprůjezdná. Pro naše zájezdy běžeckého lyžování je to však pozitivní zpráva. Hardangervidda vás během vaší dovolené do této oblasti skutečně přivítá do sněhového království.

Nejtěžší úder bouře zasahoval Západní Norsko, ale bouře se nevyhnula ani Oslu a vnitrozemských oblastí, krajů Sogn og Fjordane a také Møre og Romsdal.

Mořská trajektová doprava byla zastavena a pouze dvě cesty, spojující východní a západní Norsko zůstaly otevřeny: státní silnice 52 přes Hemsedal a silnice E16 přes Filefjell. Hlavní cesty, jako je například E134 přes Haukefjell a státní silnice 7 přes Hardangerviddu byly z důvodu silného větru a závějí zavřené. V některých oblastech bylo na silnicích až 2,5 m sněhu.

Postižené byla také vlakové tratě. Bergensbanen, hlavní trať mezi Bergen a Oslo, byla v provozu pouze do Geilo a Mjølfjell. Státní norské železnice nabízely náhradní autobusovou dopravu, ale i ta je zpožděná nebo případně nefunguje z důvodu uzavřených silnic vůbec.

Tisíce domácností zůstaly bez proudu, a to zejména v Oslo, a někteří starší obyvatelé byli dočasně přestěhováni do místních domů s pečovatelskou službou, protože jim chybí teplo doma.

Mnozí z nich byli i bez mobilního telefonu a internetového pokrytí, sněhem zatížené stromy padaly na elektrické vedení. Telenor potvrdil, že 68 stanic byl vyřazeno. Highway 45 mezi Aust-Agder a Telemark zůstaly zavřené. Odklízení sněhu musely některé posádky vzdát, přes veškerou snahu se jim nedařilo přesunout obrovské hromady sněhu.

Hlavní silnice z oblíbeného lyžařského střediska na Hovden na severním konci Setesdal byla také pohřbena pod záplavou sněhu a záchranné týmy dostaly povolení prorážet cestu pouze v konvojích vozidel.

V kraji Finnmarka v Laponsku dosahovaly teploty extrémních hodnot. Stupnice teploměrů v tomto nejsevernějším území atakovaly teplotní hranici padesátistupňových mrazů. Přestože jsou Sámové na nízké teploty zvyklí, takto silné mrazy jsou i na Laponsko ne často se vyskytujícím povětrnostním jevem.  

Pozitivní zprávou je, že po polární noci se Slunce vrátilo do míst kam míří naše únorové zájezdy na Lofoty. Nad obzor také Slunce vystoupalo v severonorském přístavu Tromsø.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.