Nejkrásnější jezera v Norsku

16.08.2022 Zpět



Možná vás překvapí informace o množství jezer v Norsku. Ve školách nás učí, že „Finsko je zemí tisíců jezer“. Pokud bychom Finsko skutečně nazvali zemí tisíců jezer, pak Norsko by muselo mít přídomek „země miliónů jezer“. V Norsku je přibližně 420.000 jezer, což je násobně víc než u jejich skandinávského souseda.

Rozmanitost norských jezer

Většina norských jezer je ledovcového původu, vzniklých v poslední době ledové končící přibližně před deseti tisíci lety, kdy bylo Norsko, ale i Švédsko a Finsko pokryto dva kilometry vysokou vrstvou ledu. Jezera se nacházejí nejen v horách, ale v Norsku najdeme i jezera, jejichž hladina je ve výšce těsně nad hladinou moře. Krása a rozmanitost norských jezer je pověstná a každé má svou neopakovatelnou atmosféru.

Jezero Mjøsa

Největším norským jezerem je jezero Mjøsa. Nachází se na sever od hlavního města Oslo a po jeho pobřeží dojedete až do olympijského Lillehammeru. Jezero měří 117 km a jeho plocha je skoro tak velká jako desetinásobek Lipna - největší vodní plochy v ČR.

V minulosti bylo jezero hlavní dopravní spojnicí na cestě vnitrozemím Norska z jihu až do Trondheimu. V létě po jezeře křižovaly zásobovací lodě, v zimě se doprava odehrávala na koňmi tažených saních. Kolem jezera nacházejícího se v nadmořské výšce pouze 123 metrů čile funguje zemědělství, na pobřeží se nachází řada městeček. Hammar, který byl významným střediskem ve středověku a kde sídlilo i biskupství, jenž zde založili anglikánští duchovní. Zajímavostí na pobřeží je nejvyšší celodřevěná stavba světa v obci Brumunddal s výškou 84 metrů.

Jezero Gjende

Jedním z nejnavštěvovanějších norských jezer je Gjende. Jezero se nachází v pohoří národního parku Jotunheimen (v překladu „Domov obrů“), kde podle norské mytologie sídlili norští bohové. Hladina jezera se nachází v 1.000 metrů nad mořem.

Po jezeře se lze plavit výletní lodí z přístaviště Gjendesheim a se zastávkou v Memurubu se po 18 kilometrech plavby dostanete do Gjendebu. Právě Memurubu je východištěm nejznámějšího norského treku Besseggen. Jedná se o poměrně náročný trek vedoucí kolem mezi jezery Bessvatn a Gjende. Ve vrcholových pasážích túry lze spatřit i představitele norské fauny – soby. Z jezera Gjende vytéká ledovcová řeka Sjoa, která je místem raftových radovánek vyhledávaných „rafťáky“ z celého světa.

Jezero Gjende

Jezero Hornindalsvatnet

Zajímavou přírodní anomálií je další norské jezero Hornindalsvatnet. Jeho hladina se nachází ve výšce pouze 53 metrů nad mořem, ale jedná se o nejhlubší jezero v Evropě s hloubkou 514 metrů, jinými slovy dno jezera je téměř 450 metrů pod hladinou moře.

K jezeru se dostanete cestou z Bergenu do Ålesundu putováním po „západních fjordech“. Kolem jezera je řada ideálních míst k zastávce na piknik. Zpestřením může být plavba na kajaku. Z jezera vytéká řeka Eidselva, která krátce meandruje přímo do jednoho z ramen Nordfjordu.

Jezero Ringedalsvatnet

Vydáte-li se na jednu z ikon Norska – Trolltungu alias Trolí jazyk začne vaše putování u jezera Ringedalsvatnet a nástupního místa Skjeggedal v jeho blízkosti. Výhledy na jezero vás budou uchvacovat po celou dobu túry se závěrečnou odměnou dechberoucím výstupem na skalní dominantu celé oblasti.

Jezero je zároveň zásobárnou vody pro svého času (začátek 20.století) největší evropskou elektrárnu, kterou osobně navštívil i slavný T.A. Edison. Pro odvážné dobrodruhy vede ze severovýchodního cípu jezera směrem k vrcholu Trolltungy nová ferrata.

Další norská jezera

O norských jezerech by se dalo psát ještě poměrně dlouho, zmiňme ještě například ledovcové jezero Djupvatnet pod vrcholem Dalsnibba při cestě z Geirangerfjordu (na seznamu UNESCO) nebo jezero Nigardsbrevatnet, do kterého odtává ledovcový splaz Nigardsbreen.

Celá řada norských jezer se nachází v oblasti největší náhorní plošiny v Evropě a stejnojmenného národního parku – Hardangervidda (Nordmannslågen, Halnefjorden, Ustevatnet a další). Ve výčtu těch nejkrásnějších norských jezer nemohou chybět jezera v oblastech za polárním kruhem Norska – na souostroví Lofoty (Solbjørnvatnet, Ågvatnet) a jezera v oblasti norského Laponska (národní park Reisa a náhorní plošina Finnmarka). 

Ať už vaše putování Norskem povede kamkoli, dříve nebo později na některé z norských jezer narazíte. Stane se vítaným osvěžením vaší výpravy s úžasnými výhledy na okolní přírodu.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.